Inbellen via Windows live messenger voor computerhulp

Inleiding

Iedereen heeft wel eens computer problemen meegemaakt. Per slot van rekening zitten we gemiddeld toch wel 2 uurtjes per dag achter de computer of laptop en veel mensen nog wel veel langer. De bugs, bytes, mb’s en gigabytes vliegen je dan om de oren. De kans dat Windows niet werkt of een software programma niet wilt starten, je computer langzaam draait of helemaal uitvalt is niets nieuws. U snapt er vaak helemaal niets van en zo’n computer probleem is ook uiterst vervelend. Van de week heb ik een vriendin geholpen met computer problemen. Aangezien ik er niet helemaal heen wilde rijden heb ik vanaf mijn eigen computer thuis naar haar computer ingebeld met Windows live messenger en het computer probleem opgelost. Hoe ik dat heb ik gedaan leg ik hier uit.

Windows live messenger hulp of afstand

Met windows live messenger kunt bij de optie “actie” hulp of afstand aanklikken. Hier leggen wij een stappenplan uit hoe u een inbelverbinding met windows live messenger tot stand brengt. Bedenk wel dat diegene waar bij ingebeld moet worden deze actie moet starten.

 1. open een chatscherm met de persoon die bij u in gaat bellen
 2. ga naar de optie “actie” bovenin het chatscherm en selecteer “hulp op afstand vragen”
 3. vervolgens krijgt de persoon, die bij u in gaat bellen een melding hiervan en zegt oke
 4. op een gegeven moment komt er een blauw scherm online waar u de online verbinding ook weer mee kan verbreken.
 5. Als het goed is komt de persoon vanzelf binnen op uw scherm. Verstandig is wel om uw muis niet te gebruiken zolang er ingebeld wordt.

Let op! instelling Windows “verbinding van buitenaf”

Mocht het niet lukken om deze inbelverbinding voor elkaar te krijgen dan heeft u waarschijnlijk de optie “verbindingen van buitenaf” niet geactiviteerd in windows. Deze instelling zet u aan via start, deze computer en met rechtmuisknop gaat u naar eigenschappen. Op het tabblad “verbindingen van buitenaf” kunt u middels een vinkje de hulp op afstand inschakelen. In het engels ook wel remote assistant genoemd. Zie plaatje hieronder.

Zelfde versie Windows live messenger

Hou er rekening mee dat als je wilt inbellen dat de versie van Windows live messenger wel exact hetzelfde moet zijn. Dit kun je nakijken in het onderdeel help en dan info over windows live messenger. Zie het schermpje hieronder hoe dit eruit ziet dan kunt u dat vergelijken met de persoon waar u mee wilt inbellen. Op dit moment zijn de volgende versies van windows live messenger 2009 beschikbaar;

 • Windows Live Messenger 9 build 14.0.8089.726‎
 • Windows Live Messenger 2009 Build 14.0.8064.0206‎
 • Windows Live Messenger 9 Build 14.0.3921.717
 • Windows Live Messenger 2009 Build 14.0.5027
 • Windows Live Messenger 2009 Build 14.0.8050.1202

Mocht je nummer er niet bij staan, zoek dan even in google op het nummer en dan kom je erachter welke versie van WLM je hebt.

Waarschuwing inbellen met Windows live messenger

Nu is het wel heel belangrijk dat je niet zomaar bij je laat inbellen. Besef wel dat deze persoon dan jouw computer overneemt en dan bestanden kan openen of iets anders. Hieronder een top10 checklist voor inbellen met WLM;

 1. Als een bedrijf bij je in wilt bellen controleer dan goed de algemene voorwaarden, of ze bij de kvk staan ingeschreven en de privacy verklaring. Dit laatste staat ook vaak in de algemene voorwaarden.
 2. In principe je altijd de verbinding stoppen (zie het blauwe schermpje en druk deze weg of druk op escape)
 3. kijk mee vanaf het scherm wat deze persoon allemaal doet. Dit kun je allemaal volgen
 4. spreek af dat de inbeller op bepaalde moment even met je chat via de WLM zodat je ook kan antwoorden.
 5. Ook als kennissen of vrienden inbellen is het belangrijk dat je echt weet of die persoon te vertrouwen is.
 6. Let op dat je windows akkoord geeft voor inbellen van buitenaf
 7. Zorg dat de WLM versies gelijk zijn
 8. Soms kan de firewall voor verbindingsproblemen zorgen. Zet deze dan eventueel tijdelijk uit en zodra de verbinding is verbroken zet je de firewall weer aan.
 9. Ook virusscanners kunnen dwarsliggen bij een inbelverbinding. Handig is om daar even op te googlen
 10. Dit is een hele handige manier als je problemen hebt met je computer of een bestand wilt downloaden, maar je weet niet hoe. Maar hou je hoofd erbij.