Wat is chatroulette

 Chatroulette

Chatroulette is een chatsite waarop je met personen van over de hele wereld kunt videochatten. Wanneer een gesprek op Chatroulette je niet bevalt, kun je op ieder moment het gesprek weg klikken en met iemand anders van Chatroulette gaan chatten. Het interessante aan de website Chatroulette is dat je nooit weet wie je volgende chatpartner zal zijn...

Het ontstaan van Chatroulette

Chatroulette werd in november 2009 gelanceerd door de 17-jarige Russische student Andrej Ternovski. Hij werd geïnspireerd door Skype, en wilde de mogelijkheden hiervan uitbreiden en interessanter maken. Hij heeft voor de naam Chatroulette gekozen, omdat de film The Deer Hunter, waarin gevangenen werden gedwongen om Russische Roulette te spelen, indruk op hem heeft gemaakt. Toen Chatroulette net gelanceerd was, waren er gemiddeld 500 bezoekers per dag, maar slechts 1 maand later waren dit er al 50.000. In februari 2010 kwam Chatroulette regelmatig onder de aandacht op populaire televisieprogramma's en in invloedrijke kranten zoals The New York Times. Sindsien zijn er op ieder moment van de dag minstens 35.000 mensen van over de hele wereld op Chatroulette te vinden. Er zijn inmiddels al meer dan anderhalf miljoen gebruikers op Chatroulette en dit aantal blijft sterk groeien. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, komen slechts ongeveer 35% van de gebruikers van Chatroulette uit Amerika. Er zijn dus veel Europese en Aziatische gebruikers op Chatroulette.

Weetjes over Chatroulette

  • Wanneer er 3 gebruikers op Chatroulette hebben geklaagd over de beelden die je hebt laten zien, word je voor 10-40 minuten geblokkeerd. Het aantal minuten dat je wordt geblokkeerd, hangt af van de ernst van de klacht.
  • Er zijn verschillende beroemdheden die gebruik maken van Chatroulette, waaronder Joel Madden, Nicole Richie, Perez Hilton, Paris Hilton, Jessica Alba, Kelly Osbourne en Ashton Kutcher.
  • Chatroulette wordt gewoon gerund vanuit de slaapkamer van oprichter Andrej Ternovski. Hij heeft 4 werknemers in dienst bij Chatroulette en hij verdient zijn geld door advertentielinks naar online dating sites.

Let op met Chatroulette!

Chatroulette klinkt natuurlijk als een leuke, maffe site waar mensen gezellig kunnen chatten en lol met elkaar kunnen maken. Maar wees je er ook van bewust dat er mensen op Chatroulette zitten met minder goede bedoelingen. Vanwege de laagdrempeligheid en het losse karakter van Chatroulette, laten mensen soms de meest bizarre dingen zien op Chatroulette. Dit kunnen de meest uiteenlopende dingen zijn, maar de ongewenste beelden die je onder andere te zien kunt krijgen zijn:

  • Vaak zitten er mensen naakt voor hun webcam op Chatroulette en dit levert nogal eens beelden op die je liever niet had willen zien.
  • Het is voorgekomen dat er mensen zelfmoord hebben gepleegd voor hun webcam op Chatroulette.
  • Soms zitten er mensen op Chatroulette met een zeer agressieve uitstraling en (soms echte) wapens voor hun webcam. Een volwassene klikt dit natuurlijk gewoon weg en gaat op zoek naar een leuk persoon om mee te chatten op Chatroulette, maar voor kinderen kunnen dit soort beelden angstaanjagend zijn.

Zo zie je maar dat een onschuldige chatpartij op Chatroulette, maar ook op andere websites waar je kunt chatten kan resulteren tot beelden die je levenslang zullen blijven achtervolgen (bij zelfmoord is dit zeker het geval).

Is Chatroulette geschikt voor kinderen?

Natuurlijk zijn kinderen van nature nieuwsgierig en willen ze zo veel mogelijk ontdekken. Maar bij chatten is het helaas moeilijk bij te houden met wie ze nu precies aan het chatten zijn en waar de gesprekken over gaan. Daarbij heb je geen controle op wat voor beelden kinderen te zien krijgen. Dit geldt met name voor websites als Chatroulette, omdat je hier zonder webcam niet kunt chatten en de chatpartners in hoog tempo afgewisseld worden. Laat kinderen dus lekker met hun leeftijdsgenootjes spelen, want kinderen toestaan om te videochatten met wildvreemden is nooit een goed idee!

Gebruikte bronnen