Presenteren kan je leren

Presenteren

Beginnen je knieën al te trillen als je eraan denkt iets te moeten presenteren? Als je nog steeds met grote schaamte terugdenkt aan jouw eerste spreekbeurt op school en nog steeds klamme handen krijgt aan het idee een presentatie te moeten geven, lees dan verder.

Presenteren kan je leren

Presenteren kan je leren. Sterker nog: presenteren móét je leren, want er zijn maar weinig natuurtalenten. En ook talent kan verder ontwikkeld worden. Presenteren kan je goed leren door een presentatie training te volgen. Dit kan door een paar keer een workshop 'presenteren' te volgen, maar als je écht vorderingen wil maken is een langere opleiding effectiever. Deze opleidingen in presenteren worden ook wel 'speakers course' genoemd. Er is een aantal bekende instellingen die zeer gerenommeerde sprekers heeft voortgebracht. Zo kan je bijvoorbeeld succesvol leren presenteren bij de instelling van Pieter Frijters, de marktleider in Nederland op het gebied van leren presenteren.

Presentatie inhoud

Het klinkt basaal, maar een goede presentatie heeft een inleiding, kerndeel en een besluit.

Met een pakkende inleiding kan je de interesse van het publiek wekken en ze laten focussen op wat je wil presenteren. Wees je ervan bewust dat de eerste paar minuten cruciaal zijn of je je publiek weet te boeien, of dat ze direct al afdwalen met hun gedachten.

In het kerndeel zorg jij ervoor dat je kan overbrengen wat je wil presenteren. Een goede structuur is hierbij onmisbaar. Want als je zelf niet goed in staat bent de rode lijn in je presentatie vast te houden, hoe kan je dit dan van je publiek verwachten?

Het besluit is bedoeld hetgeen je net hebt overgebracht te verankeren in het geheugen van je luisteraars. Herhaling is hierbij de sleutel. Een gezegde is: Presenteren is herhalen. En bedenkt dat wat je als laatste zegt, het langste is wat blijft hangen bij de luisteraars. Denk dus goed na over hoe je je presentatie wil eindigen en wat je de luisteraars 'mee naar huis' wil geven.

Hoe succesvol presenteren

Als je succesvol wil presenteren, is goede voorbereiding heel belangrijk. Verdiep je eerst in je onderwerp en in je publiek; dus wat wil je presenteren aan wie. Denk vervolgens na hoe je dit wil gaan doen. Als je je verhaal goed op orde hebt en een duidelijke structuur hebt, maak hier dan een goed schema van. Hoe een schema eruit moet zien, hangt af van persoon tot persoon. Wat voor jou werkt kan je ontdekken door ermee te experimenteren (zonder publiek?). Voor de ene werkt een mindmap bijvoorbeeld, voor een ander zijn een paar steekwoorden voldoende en misschien vind je het prettiger eerst te beginnen met een paar uitgeschreven zinnen. Maar wat voor iedereen geldt om succesvol te presenteren is: oefenen, oefenen, oefenen. Misschien voelt het vreemd om thuis voor de spiegel te gaan staan, of om jouw ideeën aan de hond te presenteren, maar het werkt. Als je je presentatie al een paar keer hardop hebt geoefend, zit het beter in je geheugen en zal het je helpen voor het echte publiek beter te presenteren.