Voor-en nadelen van een elektrische auto

Inleiding

De laatste jaren heeft menig automobilist vreemd opgekeken aan het benzinestation. De brandstofprijzen zijn de laatste jaren weer spectaculait gestegen. Daarom profileren de meeste autoconstructeurs zich ook met hun meest zuinige motors en een laag gehalte aan CO2 uitstoot. De eerste automodellen die volledig elektrisch aangedreven worden zijn nu op de markt. In tegenstelling tot de eerder verschenen hybride wagens beschikken zij niet meer over een brandstofmotor.

Hoe werkt een elektrische wagen?

De wagens beschikken over een elektromotor. Deze wordt aangedreven door een opgeladen accu. De elektromotor zet elektrische energie om in mechanische energie die zorgt dat de wagen kan bewegen. De accu is de benzinetank van de wagen en moet worden aangesloten op speciale oplaadpunten. Na acht uur laden is de accu vol.

Voordelen

Over de voordelen kunnen we kort zijn. De elektrische wagens rijden zuinig met groene energie. Bovendien kan je zelf groene stroom voorzien via zonnepanelen of windmolens. Je toekomstig verbruik zou dus in principe gratis kunnen zijn. Omwille van die groene energie komt de regering ook tussenbeide met subsidies en premies. Zo wordt een elektrische wagen interessanter dankzij het fiscaal voordeel.

Nadelen

De meeste elektrische wagens die nu op de markt verschijnen zijn typische stadswagens. Ze zijn beperkt door hun verbruik. Niet dat ze zoveel verbruiken hoor, het is de hoeveelheid die ze kunnen verbruiken. Met een volle tank, of batterij, legt een gemiddelde stadswagen gedreven door elektriciteit maximum 160 kilometer af. Als je dan opties gaat gebruiken zoals radio of verwarming vermindert je batterij snel. Een ander nadeel is de lange tijd die nodig is om te tanken. Om je batterij terug op te laden zijn er enkele uren nodig. Bovendien is er een beperkt aantal laadpunten beschikbaar. Bovendien weet men nog niet goed hoe het elektriciteitsnet zal reageren moesten in de toekomst alle wagens opgeladen moeten worden. De funcionaliteit van de elektrische wagens is ook beperkt. Er zijn bv. geen trekhaken voorzien op de wagens. Om het verbruik te verminderen zijn er geen luchtspleten in de voorkant van de wagen aangebracht. Maar zo vermindert ook de koeling van de motor en zou deze overhit geraken bij het trekken van een aanhangwagen. Een elektrische wagen maakt weinig tot geen motorgeluid. Dit is niet alleen gevaarlijk voor voetgangers, zij horen immers geen wagens die aangereden komen. Het neemt ook een beetje het plezier weg van een ronkende motor, wat nefast is voor het rijplezier van autoliefhebbers. Een laatste nadeel dat zeker zal meespelen voor een kandidaat koper is de hoge kostprijs van de wagens.

Conclusie

Rijden met een elektrische wagen biedt zeker voordelen. Je verbruik zal dalen wat natuurlijk goed is met de alsmaar stijgende energieprijzen. Ook je bijdrage om het milieu te sparen helpt. Maar voorlopig is de technologie nog beperkt in afstand en zijn de praktische bezwaren voor veel mensen te groot. De nadelen winnen het voorlopig van de voordelen. Maar dat deze techniek een alternatief voor de toekomst is lijkt me wel duidelijk. Maar op een betaalbare toekomst zal het voor de consument nog even wachten zijn.