Wat kost een rijbewijs

Wat kost een rijbewijs: snel goedkoop je rijbewijs halen is mogelijk in 10 dagen

Wat_kost_een_rijbewijs-IntroPlaatje.jpg

Wat een rijbewijs kost? Een rijbewijs is best prijzig, maar omdat het behalen van een rijbewijs ook de heilige graal is, betalen we die prijs maar al te graag. Een rijbewijs geeft een groot gevoel van vrijheid en vaak is een rijbewijs gewoon nodig voor het werk. Voor een rijbewijs moet je als het het via de normale weg doet een heel traject doorlopen. Duurt het allemaal te lang, dan stap je over op een spoedcursus voor een spoed rijbewijs, 2todrive maakt het mogelijk om vanaf 16,5 jaar rijlessen te nemen. Goede rijlessen zorgen zo snel voor een rijbewijs. Er gelden nieuwe regels voor het rijbewijs in 2020.

Rijbewijs in 10 dagen halen

Wat te zeggen van een rijbewijs in 10 dagen. Neem een goede rijschool. De ANWB bijvoorbeeld biedt online de mogelijkheid om lessen voor het theorie-examen te volgen. Zo komt het rijbewijs B nog sneller binnen handbereik. 

2todrive, autorijles nemen vanaf 16,5 - 17 jaar

Vanaf november 2011 mogen jongeren vanaf 16,5 jaar autorijlessen nemen en vanaf 16 jaar kunnen zij al opgaan voor het theorie examen. Vanaf 17 jaar mag men dan rijexamen doen voor het rijbewijs B. Dus:

 • Eenmaal 16 jaar betekent starten met theorie-examen;
 • Vanaf 16,5 jaar rijlessen nemen;
 • Eenmaal 17 jaar rijexamen doen;
 • Met een rijbewijs je 18de jaar rijden met een coach en vanaf je 18e zelfstandig auto rijden.

Tot 18 jaar mag je alleen met een opgegeven begeleider rijden. De begeleider moet aan allerlei eisen voldoen. Zo moet deze persoon minimaal tien jaar een rijbewijs B hebben en mag niet zijn bestraft voor zware verkeersdelicten. Ga je dan toch zonder begeleiding rijden, dan ben je je rijbewijs kwijt.

Welke rijschool moet ik dan nemen?

Het leren autorijden begint met het uitzoeken van een goede rijschool. Laat je goed informeren over de prestaties van verschillende rijscholen. De ene rijschool boekt veel meer successen dan de andere. Sommige scholen zijn in verhouding ook gewoonweg duur. Het is de kunst om een goede rijschool te vinden die niet te duur is en goede prestaties levert. Benader kennissen en vrienden: misschien kunnen zij je verder helpen bij het vinden van een goede rijschool. Dan de kosten die je zult maken om het rijbewijs te halen.

Welk rijbewijs heb ik eigenlijk nodig?

Bij een personenauto gaan we voor het rijbewijs B. Reken op 25 tot 40 lessen, met theorie en praktijk inbegrepen. Velen hebben een rijbewijs BE, maar wie tegenwoordig zijn B rijbewijs haalt en ook een caravan of aanhanger van meer dan 750 kilo wil vervoeren, moet het E rijbewijs afzonderlijk halen. Verder bestaan er nog het rijbewijs C voor een vrachtauto en het rijbewijs D voor een bus of touringcar. Overigens is het zo dat als het rijbewijs E bij het rijbewijs voor een vrachtwagen, B er gratis bij krijgt. Kom je uit het buitenland en heb je daar je rijbewijs gehaald, vraag dan altijd na of je dat rijbewijs in Nederland kunt omwisselen, want ook dat scheelt weer geld.

Wat kost een rijbewijs?

Wie een rijbewijs wil halen, wordt met allerlei kosten geconfronteerd:

 • De rijlessen. Let erop dat het tarief van een rijles niet bij elke rijschool op de zelfde manier wordt vastgesteld. Zo heeft de ene rijschool lessen van 45 minuten, de andere van 60 minuten.
 • Dan zijn er nog theorielessen, lesmateriaal, een tussentijdse toets, een verkeersveiligheid training, het rijexamen.
 • Kortom, vraag de rijschool altijd om een realistische inschatting van de kosten.
 • Gemiddeld blijkt in de praktijk dat een leerling 40 uur aan rijlessen nodig heeft om met succes te kunnen afrijden.
 • Wie 40 lesuren doorloopt van 45 euro per lesuur, komt met de andere kosten die moeten worden gemaakt, al vlug uit op een totaal van ruim 2.000 euro.
 • Lukt een bepaald examen of examenonderdeel niet, dan kom je natuurlijk nog een stuk hoger uit.
 • Overigens zijn er ook rijscholen die een totaalpakket voor een vaste prijs aanbieden en daardoor voordeliger kunnen zijn.
 • Als je slaagt, kun je naar het stadhuis om daar het rijbewijs af te halen. Dit kost, afhankelijk van de gemeente waarin je woont, zeker 35 tot 45 euro.
 • Alles is weer een stuk duurder geworden. Het CBR vraagt voor zowel de tussentijdse toets, het TTT, als het eindexamen een bedrag van 93,15 euro. Samen is dat al ruim 186 euro zonder de rijlessen. Wie vaker een toets doet, is natuurlijk nog duurder uit. Het zogenaamde faalangst examen kost bij het CBR 164, 20 euro.
 • De Eigen Verklaring moet door gehandicapten en ouderen ook nog worden aangeschaft.

Een goede voorbereiding voor het halen van een rijbewijs is belangrijk

Een goede voorbereiding is voor elk examen erg belangrijk. Natuurlijk leert men al doende, maar wie zich voorbereidt, zal zeker sneller slagen en zal zich zo vele kosten kunnen besparen. En dat is wel nodig, want het halen van een rijbewijs is toch een dure zaak geworden. Houd in de gaten hoe anderen auto rijden en lastige momenten op de weg soepel oplossen. Ook zo leer je in de praktijk om met allerlei verkeerssituaties om te gaan. Die ervaring scheelt ook weer rijlessen. Ook op internet vind je allerlei fora waarin allerlei problemen in het verkeer worden besproken en opgelost.

Spoedrijbewijs in 10 dagen

Wie zijn theorie examen heeft gehaald en voldoende gemotiveerd is, kan nu ook heel snel een spoedrijbewijs halen. Snel je rijbewijs halen, waarom niet. De lessen vinden dan plaats op een speciaal parcours en je kunt zo voortdurend met de auto bezig zijn. Zo geeft bijvoorbeeld de ANWB spoedcursussen. Een spoedrijbewijs vraagt om een intensieve begeleiding en een prima inzet. Maar wie dat doet kan vervolgens ook snel met een echt rijbewijs op stap. Je kunt de spoedcursus ook wel volgen voordat je het theorie examen met goed gevolg hebt afgelegd, maar het is een stuk effectiever, wanneer je daarvoor al geslaagd bent.

Tips voor het snel halen van het rijbewijs in 2020

Enkele tips hierbij:

 • Bereid je altijd goed voor op het theorie-examen;
 • Bekijk bijvoorbeeld als bijrijder hoe een ander een auto bestuurt en wat je daarvan kunt leren;
 • Leer ook te anticiperen op komende verkeerssituaties.