Hoe kiezen we voor de juiste winterbanden

Inleiding

Wanneer en op welke manier kiezen we, met de winter voor de deur,  voor de meest efficiënte winterbanden? Zijn deze winterbanden ook al nuttig in de herfst en wat zijn de voor-maar ook de nadelen van dergelijke winterbanden? En evenmin over het hoofd te zien: welk prijskaartje hangt dan wel aan vast?

Verhoogde veiligheid

Als het over winterbanden gaat, zijn zowat alle verkeersdeskundigen het over één ding roerend eens: winterbanden verhogen onze veiligheid in het verkeer opmerkelijk, en dat vanaf het moment dag de temperatuur onder de zeven graden  zakt. Dat vind zijn oorsprong in het feit dat, vanaf deze buitentemperatuur,  het rubber van onze gewone zomerbanden opmerkelijk harder wordt. Deze verharde rubber zorgt er op zijn beurt voor dat onze zomerbanden in de winter zich veel moeilijker in het wegdek kunnen "vast bijten". Op deze manier krijgt ons voertuig ook veel minder "grip" op de weg, met alle nare gevolgen vandien. Zo gaat de wegligging hier sterk onder lijden, en ook onze remafstand wordt opmerkelijk groter. Deze laatste vaststelling houdt uiteraard vele gevaren in.  Zo werd tijdens grootschalige onderzoeken vastgesteld dat de remafstand bij winterbanden en dit bij een gemiddelde snelheid van zo'n zestig kilometer per uur,  zeven meter minder bedraagt in vergelijking met zomerbanden.  Zeven meter lijkt msschien niet erg veel, maar komt wél overeen met de lengte van zo'n twee kleine personenwagens...

Trekkracht bij start verhoogt

Dankzij het gebruik van kleine lamellen die in het rubberen profiel van de winterbanden werd gebouwd, biedt een winterband niet alleen een grotere baanvastheid, zéker in de bochten. Het bezorgt de wagen ook een heelwat grotere trekkracht, zeker bij het vertrekken. Het grotere én diepere  profiel van onze winterbanden, zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat de kans op het gevaarlijke aqua-planning tot een strikt minimum wordt beperkt. Sneeuw en ijs vormen op hun beurt evenmin een hinderpaal voor onze winterbanden. Deze worden door hun diepere bandenprofiel  veel sneller afgevoerd.

Verbruik naar omlaag

Er wordt steeds gesteld dat het verbruik bij winterbanden opmerkelijk hoger ligt dan bij onze klassieke zomerbanden. Dat was tot voor kort zéker het geval, omdat bij de oudere uitvoeringen van winterbanden de wrijving met het wegdek ook véél groter was dan bij. Het gemiddelde verbruik lag dan ook heelwat hoger omdat  men met winterbanden opmerkelijk minder snel mocht rijden. Dat alles ligt nu gelukkig al een tijdje achter de rug. Inderdaad,  met de hulp van de allernieuwste technieken, ligt het huidge verbruik met winterbanden ongeveer op hetzelfde niveau dan met onze zomerbanden.

==

Zo lang de gemiddelde buitentemperatuur zo'n zeven graden bedraagt, is het gebruik van winterbanden ongetwijfeld een aanrader. Belangrijk bij de keuze voor winterbanden is ongetwijfeld de vaststelling dat hun prijskaartje de laatste jaren heelwat budgetvriendelijk is geworden. Vandaag kosten ze nauwelijks meer dan hun zomerversie. Een ander voordeel is ongetwijfeld dat, in vergelijking met zomerbanden, de winterbanden veel langer meegaan. 

Toch doet men er beslist zijn voordeel mee prijzen te vragen bij verschillende bandencentrales vooraleer zijn definitieve keuze te maken. Deze bandencentrales hanteren immers de meest uiteenlopende prijzen voor dezelfde banden, zodat het ook intressant is om prijzen voor zijn winterbanden bij zijn vertrouwde garagist te vragen.