Hoe maken we onze auto winterklaar

Inleiding

Lage temperaturen, sneeuw, ijs en tonnen strooizout op onze wegen. Met de wintermaanden in het vooruitzicht is het nu beslist de allerhoogste tijd om onze auto te wapenen tegen de grillen en de vele nadelige gevolgen van koning winter. Welke voorzorgen dienen we te nemen om zonder veel kleerscheuren en onkosten met ons voertuig de winter door te komen en welke onderhoudsklussen kunnen we daarbij gemakkelijk zélf uitvoeren?

Preventie loont

Om met onze auto alle winterongemakken suksesvol en dus zonder al teveel problemen te trotseren, zijn nu inderdaad wel enkele belangrijke onderhoudsklussen dringend uit te voeren. Ook hier is voorkomen nog altijd beter dan genezen, preventief werken is dus ook in dit verband de boodschap. Een goed onderhouden wagen is immers de allereerste vereiste om zich ook tijdens de komende wintermaanden op een veilige manier in het verkeer te wagen.

Bevroren portieren niet lostrekken

Bevroren autoportieren zijn ongetwijfeld de eerste problemen waarmee we bij winterse temperaturen worden geconfronteerd. Ze mogen in geen geval zomaar bruusk worden open getrokken, integendeel.  ze moeten met zachtheid behandelt worden.  Houden we hier geen rekening mee, dan is de kans bijzonder groot dat we de deurrubbers onherstelbaar beschadigen. Duw, vooraleer het portier van je wagen te openen, eerst even zachtjes tegen de deur, waardoor de rubberstrips samentrekken en het ijs breekt. Zo kan men de deur van zijn wagen probleemloos openen. Men kan hier echter ook preventief werken, door het ijs geen kans te geven. Smeer met dit doel zowel de rubberstrips van deuren en koffers in met vet, talkpoeder of met een hiervoor speciaal ontworpen silikonenspray. Door het gebruik van deze producten, kan het ijs zich niet op de rubbers vastzetten en worden op deze manier vele winterproblemen vermeden. Een siliconenspray geniet hier de voorkeur, omdat dit veruit het meest waterafstotend is. 

Batterij is zwakke punt

Een ander teer punt is ongetwijfeld de batterij van onze wagen. De levensduur van een autobatterij  varieert tussen de drie en  zeven jaar. Bij winterse vriestemperaturen daalt de capaciteit van deze batterij aanzienlijk, met alle nare gevolgen vandien. Een belangrijke factor hierbij is ongetwijfeld dat de starterscapaciteit van de motor veel sterker wordt waardoor onze auto het tijdens de wintermaanden veel moeiljijker heeft om te kunnen starten. Een goed onderhouden batterij kan hier nochtans wonderen doen. Zo is hier de oxidatie als gevolg van de vochtige weersomstandigheden, een ernstig gevaar voor de goede werking van onze autobatterij. Een regelmatige controle van bijvoorbeeld de batterijklemmen, is dus beslist geen overbodige raadgeving. Is hier uiteindelijk tdan och oxydatie merkbaar, dan dient men die klemmen onmiddellijk te demonteren en grondig te reinigen met een staalborstel. Men kan deze batterijklemmen ook preventief tegen oxidatie beschermen door ze een regelmatige onderhoudsbeurt te geven en te behandelen met poolvet of vaseline. Controleer ook steeds of er voldoende batterijzuur aanwezig is, dat is immers uiterst belangrijk voor het goed functioneren en het verzekert tegelijkertijd een lange levensduur van de batterij.

Beveiligen tegen strooizout

De nadelige gevolgen van het bijzonder kwistig gestrooide strooizout op onze wegen, zorgt op zijn beurt voor ernstige problemen. Dat zout is vooral erg schadelijk  voor de onderkant van onze wagen en het is uitgerekend hier dat de laklaag het meeste beschadigingen oploopt. Daardoor kan het zout dieper doordringen tot het onderliggende metaal en zo roestvorming veroorzaken. En niet alleen het metaal, maar tevens alle auto-onderdelen ondervinden de nadelige gevolgen van het strooizout. Oxidatie door strooizout kan inderdaad ook bijzonder nare gevolgen hebben voor de sensoren zoals die van de vele alarmlichtjes en de leidingen waaronder die van het remsysteem ongetwijfeld de belangrijkste. Al deze problemen kunnen echter tijdig voorkomen of opgelost worden, door een regelmatige én grondige poetsbeurt met koud water. het gebruik van warm water is hier uit den boze, omdat het strooizout daarin gemakkelijk oplost en dan nog dieper in de spleten van het koetswerk  kan doordringen.  Behandelen met een extra waxlaag zorgt voor een extra bescherming van het koetswerk.

Gebruik winterdiesel noodzakelijk

Dieselrijders ondervinden tijdens de winterperiode duidelijk meer startproblemen dan hun benzine-collega's. Dat vindt zijn oorzaak in het feit dat, als gevolg van de lage temperaturen, de aanwezige paraffine in de dieselbrandstof gaat klonteren en verstoppingen in de leidingen kan en dus startproblemen kan veroorzaken. Om dit veelvuldig voorkomend probleem te voorkomen, gebruikt men bij voorkeur winterdiesel. Deze bevat beduidend minder paraffine en is bestand tegen temperaturen tot min twintig graden, dit dankzij de toevoeging van additieven. Men bereikt hetzelfde effect door een antrivriesproduct aan zijn (zomer)diesel toe te voegen.

Winterbanden een aanrader

Tijdens de wintermmaanden is het gebruik van winterbanden aan te raden. Deze hebben een betere grip op besneeuwde en gladde wegen. Door zijn speciale samenstelling en het gebruik van zogenaamde lamellen, past het rubber van winterbanden zich gemakkelijker aan de lage temperaturen aan. Winterbanden renderen maximaal bij temperaturen vanaf zeven graden. De voorgeschreven profieldiepte bedraagt 1,6 mm, maar specialisten geven er toch de voorkeur aan winterbanden te vervangen wanneer de profieldiepte minder dan 4 mm bedraagt. De lamellen waarmee winterbanden zijn uitgerust, verliezen immers hun werking bij een bandenprofiel van minder dan 4 mm.Zeker in de winter is het noodzakelijk regelmatig de bandenspanning te controleren, lucht krimpt immers bij lage temperaturen.

Ruiten beschermen tegen bevriezing

Ook onze ruiten beschermen tegen bevriezing, kan veel ongemakken voorkomen. Maak er tijdens deze periode dan ook een gewoonte van de ruiten tegen bevriezing te beschermen met een deken, een stuk karton of een doorvoor ontworpen afdekfolie. Zijn de ruiten toch bevroren, dan kan men deze ontdooien met handwarm water. Gebruik hiervoor zeker geen warm water. Door het plotse temperatuurverschil kan dit barstjes in de ruiten veroorzaken. Voeg zeker ook antivries bij de ruitensproeivloeistof. Antivries bevat alcohol en dat voorkomt aanvriezing. Antivries lost eveneens een eventuele ijslaag op. Bevat het gebruikte antivries ook glycol, dan zullen de ruiten langer ijsvrij blijven. Het vast vriezen van onze ruitenwissers kan men gemakkelijk voorkomen door, tussen de wissers en de vooruit, een kurk te bevestigen. Gebruik de ruitenwissers bij voorkeur wanneer ze volledig ontdooid zijn.