Hoe gaat je auto langer mee

Verleng de levensduur van je wagen

Eindelijk heb je hem dan, je droomwagen. Natuurlijk wil je de wagen zo lang mogelijk in een goede staat bewaren. Zo vermijd je stukken en hou je de waarde van je wagen hoog genoeg voor een eventuele doorverkoop. Hier volgen enkele eenvoudige maar doeltreffende tips om de levensduur van je wagen te verlengen. Een kleine moeite levert al snel resultaat op waardoor je de nodige euro's zal besparen.

Tips

Dashbord

Je dashbord is een bron van informatie voor eventuele gevaren voor je wagen. Moderne en goed uitgeruste wagens hebben vaak een boordcomputer die je op tijd vertelt wanneer je de olie moet vervangen of wanneer de remmen versleten zijn. Heb je die optie niet kan je dit wel van je dashbord aflezen. Het klinkt logisch dat als er een lampje brandt op je dashbord dat er iets niet in orde is. Dit moet je zo snel mogelijk zelf checken of laten nakijken door je garagist. Veel mensen negeren deze signalen en komen zo in de problemen. Er zijn tientallen tekens zichtbaar op je dashbord dus lees de gebruiksaanwijzing van het voertuig. Hier staan alle tekens uitgelegd. Ook als u een vreemd geluid hoort of een rare geur waarneemt raadpleeg je best je garagist.

Temperatuur

Bij vriesweer kan je best je wagen twee maal voorverwarmen alvorens te starten. De motor dan laten warmdraaien is niet echt nodig. Je rijdt beter rustig verder tot de motor zijn ideale temperatuur bereikt heeft. Een dieselmotor heeft iets langer nodig om zijn ideale temperatuur te bereiken. Een dieselmotor houdt ook niet van korte ritten. Daarom is het belangrijk om geregeld ook eens langere trajecten af te leggen.

Indien je wagen niet in een garage of carport kan geplaatst worden, bedek dan de voorruit en de motorkap 's winters met een deken. Het beschermt je wagen tegen de vrieskou en je moet minder ijs krabben 's morgens.

Rijstijl

Het klinkt weer simpel maar uw eigen rijstijl kan de levensduur van de wagen gevoelig verlengen. Na een rood licht snel optrekken en hevig remmen zorgt voor een serieuze slijtage van uw wagen. Bovendien kost dit u nog extra brandstof. Wanneer u defensief rijdt verslijt uw wagen minder snel maar vermindert ook de kans op kleine ongevallen. Je voelt tijdens het rijden ook wel als er één van de banden iets platter is. Controleer daarom maandelijks de bandenspanning. Een juiste bandenspanning zorgt voor minder verbruik en minder slijtage.

Olie

Voor een goed onderhoud zul je ook eens onder de motorkap moeten kijken. Het oliepeil is zeer belangrijk voor de motor en moet altijd aangevuld zijn. Ook de koelvloeistof en de remvloeistof moet je regelmatig eens checken. Kies voor een onderhoud ook voor een bekwame garagist, tenzij je zelf kennis hebt van motors natuurlijk. Laat bij een onderhoud ook steeds het onderhoudsboekje invullen, dan kan je dit ook voorleggen als je ooit de wagen wil verkopen.

Carrosserie

Als je de waarde van je wagen wil behouden zorg dan ook goed voor de buitenkant, dit is immers het eerste wat een potentiële koper ziet. Zout, steenslag, asfalt, hagel,... er zijn 101 dingen die de verf op uw wagen kunnen aantasten. Was hem dus regelmatig. Voor de winter kan je hem ook waxen of simoniseren om een beschermlaag aan te brengen op de carrosserie. Laat ook geen afval rondslingeren, dit kan alleen maar het interieur beschadigen.

Conclusie

Zo, als je deze simpele tips uitvoert ben je al een heel eind ver. De meerwaarde die je dan houdt op je wagen zal je meer opbrengen als je hem verder verkoopt.