Hoe geef ik mijn auto een grote beurt

Inleiding

Met de huidige tarieven van de garagebedrijven kunnen de kosten van een grote beurt aan uw auto behoorlijk oplopen. Daarom hier een leidraad voor het zelf uitvoeren van een grote beurt.

Bij een grote beurt gaat het in essentie om de volgende zaken:

 • motorolie verversen
 • oliefilter vervangen
 • bougies vervangen
 • luchtfilter vervangen
 • remblokken controleren en evt. vervangen
 • koelvloeistof controleren en evt. bijvullen
 • remvloeistof controleren en evt. bijvullen
 • stuurbekrachtigingsvloeistof controleren en evt. bijvullen

Stappen

Begin met het controleren van alle vloeistoffen voordat je naar de automaterialenhandel gaat. Dan weet je wat je nodig hebt. Bij de automaterialenhandel kunnen ze aan de hand van het kenteken zien welk type onderdelen je nodig hebt. Zorg dat je die dus bij de hand hebt.

Basis boodschappenlijstje:

 • oliefilter
 • olie (de automaterialenhandel weet hoeveel je van welke soort nodig hebt)
 • bougies
 • luchtfilter

Olie en oliefilter

Laat allereerst de motor afkoelen.

Om de olie te verversen krik je de auto aan de voorkant op. Zet hem voor de veiligheid op bokken of leg er een groot stuk hout onder voor het geval de krik het begeeft. Zoek de carterplug, deze zit meestal op het laagste punt van het motorblok in de carterpan. Neem de juiste maat sleutel erbij en zorg voor een afwasteiltje of andere plastic bak die onder de auto past. Er zit bijna nooit meer dan 5 Liter olie in een motorblok.

Zorg dat het teiltje goed onder de carterplug staat. Maak deze nu los en verwijder hem. Let op! Als je niet naderhand in de olie wilt zoeken naar de plug, houdt die dan goed vast bij het losdraaien.

Als de olie helemaal uit het blok is draai je het oliefilter los. Je kan deze herkennen door het nieuwe filter te bekijken. In de meetse gevallen kan je het filter met de hand losdraaien. Lukt dit niet dan kan een oliefiltertang uitkomst bieden. Pas op! ook in het filter zit olie.

Op het nieuwe oliefilter zit een rubber randje als afsluitring. Smeer deze in met een beetje olie. Draai vervolgens het nieuwe filter goed strak vast met de hand. Aandraaien met een tang is niet nodig. Vergeet niet de carterplug weer terug te draaien en goed vast te zetten. Eventueel kan een nieuwe koperen sluitring gebruikt worden, dit vindt ik zelf echter niet zo nodig als de oude niet teveel versleten is.

Je kan nu de olievuldop bovenop de motor verwijderen en de nieuwe olie toevoegen. Let op met de hoeveelheid. Teveel olie in het blok is niet goed voor de motor. Controleer de vulgraad met de oliepeilstok.

Bougies

Om de bougies los te kunnen draaien heb je een bougiesleutel nodig. Deze bestaan in meerdere maten. 14mm, 16mm en 21mm zijn echter de meest voorkomende. Een bougiesleutel hoeft niet meer te kosten dan 10 euro.

Haal eerst de nodige plastic kappen weg totdat de bougiekabels zichtbaar zijn. Onthoud goed welke kabel aan welke bougie zit. Deze volgorde is heel belangrijk. Haal deze los door voorzichtig te trekken. Enige kracht kan nodig zijn. Nu zijn de bougies vrij om losgedraaid te worden. Verwijder ze en vervang voor de nieuwe bougies. Bij het vastdraaien oppasen dat ze recht in de schroefdraad vallen. De schroefdraad in het aluminium kan makkelijk beschadigen. Als de bougie niet soepel erin draait is er iets mis.

Sluit alles weer aan(let op de juiste volgorde van de bougiekabels).

Luchtfilter

Zoek het luchtfilterhuis. Meestal bevindt zich dat ergens aan de zijkant van de motorruimte en kan je herkennen aan de dikke buis die naar het inlaatspruitstuk van de motor loopt. Maak het luchtfilterhuis open. Verwijder het oude luchtfilter en plaats de nieuwe. Let op dat deze weer goed aansluit. Maak het huis weer dicht.

Je hebt de basispunten nu gedaan. Verdere punten zijn de controle van de remblokken. Dit kan het beste als een wiel vewijderd is. Als er nog minder dan 4mm voering op de blokken zit dan zou ik deze vervangen.

 Tips

 • Bij de aanschaf van onderdelen is het raadzaam om korting te vragen. Dit is bij de automaterialenhandel heel normaal. 10 tot 40% is haalbaar.
 • Trek oude kleren aan.
 • Een oud vloerkleed of tapijttegels zijn prettig als 'werkvloer'.
 • Werk rustig en wees niet bang voor de techniek, alles zit over het algemeen vrij logisch in elkaar.
 • Klussen is makkelijker als de auto op een brug staat. In de meeste plaatsen is wel een doe-het-zelf garage waar je een brug kan huren. Vaak is er ook gereedschap beschikbaar. 

Links