Verkoop je auto voor een goede prijs. Hoe en Wat

Inleiding

Het is tijd voor een andere auto? Doe-het-zelf gids voor het verkopen en kopen van een auto via internet

Tegenwoordig is het vrij normaal om een auto te kopen of verkopen via internet. Je bespaart daar geld mee doordat je de autohandel uitschakeld. Een handelaar wil toch al gauw 1000 euro of meer verdienen per auto, dus dat kan je zelf ook overhouden.

Het gaat om goedkoop inkopen en duur verkopen! Ik zal hier uitleggen hoe je dat het beste doet.

Stappen

De verkoop

Bedenk van te voren dat het best even wat tijd kan kosten om je auto voor een goed prijs te verkopen, reken op  3 weken minimaal. Om tot een goede advertentie te komen volg je de volgende stappen:

 • Zorg dat de auto helemaal schoon is. Van binnen en buiten.
 • Maak foto's van minimaal 2 megapixel. Zorg dat de auto er beeldvullend en scherp op staat. Neem geen foto's in de regen. Neem iig. een foto van schuin voor, schuin achter en het interieur. Meer is altijd beter.
 • Bereid een advertentietekst voor in Word, Notepad, etc. Tip: kopiëer en plak teksten van bestaande advertenties van jouw type auto en combineer deze tot je eigen tekst. Beschikt je auto over zeer weinig opties dan raad ik aan om de advertentie zo summier mogelijk te houden. Potentiele klanten zullen dan niet meteen afketsen op de auto. Beter dat ze bellen voor info dan helemaal niet, je kan ze dan nog zelf overtuigen.
 • Bepaal de vraagprijs. Ga daarbij uit van ongeveer 1/3e van het prijsspectrum van jouw auto en houdt daarbij rekening met de leeftijd, kilometerstand, staat van onderhoud en aanwezige accessoires. Er zijn veel handelaren actief die voor weinig geld auto's willen inkopen. Deze bieden zeer weinig voor de auto in de hoop dat je snel geld nodig hebt. Ga hier dus niet op in. Je moet vasthouden aan je prijs en hoogstens over 10% ervan onderhandelen. Als je prijs goed is dan zal dit geen probleem opleveren. Zit je echt te hoog dan zal je geen enkele reactie krijgen. 
 • Zet advertenties op de volgende plekken: Marktplaats, Autoscout24, Speurders en Autoweek bazaar. Kies bij marktplaats voor de optie van 4 weken voor 15 euro. Je kan na 4 weken alsnog verlengen. Maar eigenlijk hoort je auto dan al verkocht te zijn.

Nu is het zaak om jouw advertentie te latgen opvallen. Je kan natuurlijk geld uitgeven aan gekleurde balken, Topadvertenties, etc. Mijn ervaring is dat dit niet echt helpt, je kan beter een Originele Titel verzinnen.

Voorbeeld: Volkswagen Golf V 2.0 GTI - 2006 - Navigatie - Leder - Topstaat!

andere goede toevoegingen zijn: Buitenkans, Lente/zomer/herfst/winteraanbieding, Betrouwbaar model, Superzuinig, Exclusief.

Op marktplaats kan je kiezen om biedingen niet toe te staan. Ik doe dit juist wel om zo de trend te kunnen volgen. Neem alle biedingen die niet in de buurt van de vraagprijs komen niet serieus. Ik stuur wel altijd een standaardmailtje naar alle bieders met mijn laagste prijs. Zo loop je iig. niemand mis. 

Nu is het wachten op de eerste geïnteresseerden. Maar pas op: Laat nooit iemand alleen weggaan in je auto zonder dat jij zijn Rijbewijs en autosleutels hebt. Ga het best erbij zitten en stap onderweg nooit uit. Je zal niet de eerste zijn die zijn auto zo kwijt raakt. Over het algemeen zijn de meeste mensen betrouwbaar, maar blijf alert.

Geef nooit de kentekenbewijzen mee voordat je het geld in handen hebt. Geef noeit de sleutels af voordat je een RDW vrijwaringsbewijs hebt. Anders is het mogelijk dat de auto op jouw naam blijft staan en alle boetes en kosten naar jou blijven komen.

Als het goed is vind je al snel een koper. Het kenteken moet worden overgeschreven op het postkantoor. Dit kost 9 euro. Je krijgt daar ook een vrijwaringsbewijs. Vergeet na verkoop niet om de verzekering stop te zetten. Hiervoor heb je bij veel verzekeraars een vrijwaringsbewijs nodig, bewaar dat dus goed.

De aankoop

Weet wat je zoekt. Er is veel aanbod dus stel je eisen van te voren vast.

Let op de volgende zaken:

 • Is de auto recht en redelijk schadevrij?
 • Staat van onderhoud en of er een onderhoudshistorie bij de auto zit.
 • Klopt de kilometerstand? Ga dit na aan de hand van de leeftijd (minder dan 10.000km per jaar is verdacht) en de onderhoudsgegevens. Hier staan vaak kilometerstanden bij. Ook kan je tegen betaling een NAP check doen. Dan weet je 99% zeker of de kilometerstand klopt. website Nationale AutoPas

Als je een keuze gemaakt hebt en de auto is verder helemaal door jou goedgekeurd dan komt het onderhandelen. Bied zeker  100 euro onder de vraagprijs. Laat je vervolgens niet voor de gek houden. De verkoper zal je proberen wijs te maken dat dat echt niet kan. Maar geloof me, het kan wel.

Wees vooral onverschillig. Doe net alsof je de auto niet perse hoeft en vertel dat hij niet enige is die deze auto te koop heeft. De verkoper zal een tegenbod doen. Blijf bij je standpunt. Na enige tijd zal de verkoper nog een lager  bod doen of afstand nemen omdat hij niet lager wil gaan. Ook kan hij proberen je te overtuigen met gratis service of extra's. Pas hiermee op, dit kost hem veel minder dan hij zal zeggen.

Als je alles goed gespeeld hebt dan ben je nu de eigenaar van een auto tegen handelsprijs of zelfs minder. Daarnaast heb je veel geld gespaard door je eigen auto zelf te verkopen. Goed gedaan! Je bent nu officieel spekkoper..

Tips

 • Denk goed na over de vraagprijs. Bekijk daarvoor eerst andere advertenties van jouw type auto. 
 • Pas op met proefritten. Geef de auto nooit zomaar mee.
 • Heb geduld.

Links