Mercedes SLS

Mercedes SLS AMG

Mercedes SLS AMG
De Mercedes SLS is een sportieve tweezitscoupé met twee naar boven openzwaaiende deuren. Het is het nieuwe icoon van Mercedes en de opvolger van de SLR McLaren. AMG, een tuningbedrijf uit Affalterbach, zorgde voor het ontwerp van de sportwagen.

Hij is voorzien van een 6,2-liter V8 met een vermogen van 563 pk en een maximaal koppel van 650 Nm. Daarmee haalt de auto 320 km/u en een sprintje van 0 naar 100 km/u wordt getrokken in 3,7 seconden. De auto meet 4,65 meter in de lengte, is 1,95 meter breed en 1,25 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,70 meter. De auto staat standaard op 19 inch wielen en is eveneens standaard voorzien van keramische remschijven. In totaal legt de nieuwe Benz 1.587 kilo op de schaal. De auto kan worden geleverd in het Alubeam Metallic, Syvanite Grey, Alanite Grey en in het rood.

Inspiratie

Mercedes300SL
De inspiratie voor de SLS AMG komt uiteraard van de 300 SL uit de jaren '50, die de bijnaam Flügeltürer had. Niet alleen de vleugeldeuren verwijzen naar die legendarische sportwagen. Ook het ovalen radiatorrooster met de grote Mercedes-ster en de vleugeltjes zijn overduidelijke knipogen.

Technische gegevens

Motor : 8-cilinder compressorbenzinemotor

Cilinderinhoud : 6.208 cc

Vermogen : 571 pk bij 6.800 tpm

Koppel : 650 Nm bij 4.750 tpm

Acceleratie 0-100 km/h  : 3,8 seconden

Topsnelheid  : 317 km/h

Gewicht  : 1.620 kg

Verbruik (fabrieksopgave) : 13,2 l/100 km

Prijs vanaf : € 242.976,-

Prijs

Een Mercedes SLS is geen wagen die geschikt is voor ieders budget. De prijs voor een kale SLS, dus zonder opties bedraagt 242.976 euro. Er zijn natuurlijk een hoop leuke opties verkrijgbaar. Zo betaal je 7.281 euro voor een Bang & Olufsen audio-installatie of 4.319 euro voor een koolstofvezelafwerking. De SLS is een icoon en behoudt wel zijn waarde doorheen de tijd.

Safety car

Een safety car is de wagen die tijdens de formule 1 races wordt ingezet voor de veiligheid te garanderen. Deze wagen gaat dan voor de deelnemers rijden om de snelheid te beperken en mag in geen geval voorbij gestoken worden. Mercedes levert deze wagens al 14 jaar aan de F1 organisatie. In 2010 is de safety car de Mercedes SLS AMG. Hij heeft 571 pk onder de motorkap zitten en is voorzien van een lichtbalk met een geïntegreerde camerasysteem.

Rijtest

Ik heb jammer genoeg zelf de kans niet gekregen om de Mercedes SLS uit te proberen. Testpiloten van verschillende autosites en andere media mochten echter wel eens een ritje maken met de SLS. Ik heb tal van rijtesten gelezen en geanalyseerd. Telkens komt hetzelfde terug naar voren. De SLS is een topper onder de sportwagens en scoort hoog voor zijn looks en sportieve prestaties. Alle autoliefhebbers zijn ook weg van het huilend en brullend geluid van de V8 motor. De verzorgde afwerking en het aanvaardbare comfort voor een sportwagen zorgen voor een enorm rijplezier. Enkele kleine minpunten zijn er ook. Zo vergt het in- en uitstappen enige oefening omwille van de vleugeldeuren. De weinig opbergruimten zijn ook aan de kleine kant.

Men besluit dat de SLS aan al de verwachtingen voldoet. Rest je alleen nog mijn artikel over 'euromillions winnen' te lezen en je kan naar de lokale Mercedes dealer rennen.