Hoe vervoer je je kind in de auto

Inleiding

Omdat (bijna) iedereen regelmatig met de auto weggaat, is het belangrijk om te weten hoe je je kind op de veiligste manier mee kunt nemen. Verder is het gebruik van een maxicosi of kinder-autostoel zelfs verplicht. Je mag je kind niet vervoeren zonder babyautostoel (maxicosi), kinderautostoel en zitverhoger. Tot welke leeftijd moet je je kind in de maxicosi vervoeren? En wanneer mag je kind op een zitverhoger? Lees hier alles wat je over de maxicosi, kinderautostoel en zitverhoger moet weten.

Baby autostoeltje oftewel maxicosi

In de volksmond wordt het baby autostoeltje de maxicosi genoemd. Maxicosi is eigenlijk een merk, ze hebben ook andere producten, maar toch denkt iedereen bij het woord maxicosi aan het baby autostoeltje. De maxicosi is bedoeld voor baby's tot 13 kilo. Maar in de praktijk is dit meestal tot een maand of negen. Na deze tijd kunnen de meeste baby's zelfstandig zitten en worden ze te groot voor de maxicosi.

Een maxicosi is een soort bakje waar de baby in ligt. Hij ligt er goed stevig in zodat hij er niet uit kan vallen. Er komen twee gordels over de schouders van het kindje waarna hij wordt vastgemaakt, ook wel de Y gordel genoemd. De maxicosi komt altijd tegen de rijrichting in te staan. Hij wordt met een driepuntsgordel in de auto vast gemaakt. Het korte gedeelte gaat over de maxicosi heen en het lange gedeelte gaat achterlangs. Als een auto airbags heeft, mag de maxicosi niet voorin staan. Dit in verband met het gevaar van het uitklappen. Achterin is sowieso veiliger, maar veel ouders vinden het fijn om hun baby te zien tijdens het rijden.

Verder wordt afgeraden om lange stukken te rijden met een baby. Ongeveer anderhalf tot twee uur per dag is het maximum. Het is namelijk niet goed om de baby te lang in de maxicosi te laten liggen. Hij kan zich niet lekker bewegen. Gebruik de maxicosi dus niet thuis als stoeltje en laat je baby er niet onnodig in slapen.

Punten Maxicosi

  • Autostoel voor baby's
  • Bedoeld voor baby tot 13 kilo.
  • In de praktijk tot ongeveer negen maanden.

Kinder autostoeltje

Na de maxicosi komt het kinderautostoeltje. Deze is bedoeld voor kinderen die goed zelfstandig kunnen zitten. De meeste kinder autostoeltjes zijn geschikt voor een gewicht van negen tot achttien kilo. Het kind wordt vastgemaakt met een vijfpuntsgordel. Zo zit de kleine stevig vast. De plek van de kinderautostoel is altijd achterin, net als bij de maxicosi. Wel staat de stoel in de rijrichting mee. In deze autostoel zitten kinderen langer dan in de maxicosi, namelijk gemiddeld tot hun derde jaar. De meeste kinderautostoelen hebben verschillende standen en mogelijkheden zodat de stoel als het ware met het kind kan meegroeien.

Wanneer men een aanrijding heeft gehad wordt altijd aangeraden om de kinderautostoel te vervangen. Dit omdat de stoel beschadigd kan zijn zonder dat er aan de buitenkant wat te zien is.

Punten kinder autostoel

  • Bedoeld voor kinderen die goed zelfstandig kunnen zitten.
  • Gewicht van negen tot achttien kilo
  • Gemiddeld worden de kinder autostoel tot drie jaar gebruikt

Zitverhoger

De zitverhoger is soort plateau waarop de kinderen zitten. Ze zitten als het ware op een verhoging. De zitverhoger is bedoeld voor kinderen kleiner dan 1.35 en met een gewicht tussen de 15 en 36 kilo. De zitverhoger is er zodat de gordel goed vast gemaakt kan worden. Wanneer een kind dat nog te klein is gewoon op de autobank zou zitten, dan loopt de gordel over het nekje in plaats van over de schouder. Dat zit ten eerste niet lekker plus het kan gevaarlijke situaties opleveren. Zit het kind op de zitverhoger, dan kan de gordel gewoon vast gemaakt worden.

Er bestaan ook zitverhogers met een rugleuning. Deze is eigenlijk nog veiliger dan de gewone zitverhoger. De rugleuning biedt meer steun voor de kinderen. Op deze manier zakken ze niet snel onderuit en wanneer ze willen slapen zakken ze niet weg. Tot wanneer de zitverhoger gebruikt is verschillend. Het ligt aan de lengte en het gewicht van het kind.

Is je kind langer dan 1.35 dan mag hij in principe gewoon op de achterbank zitten. Uiteraard wel altijd met de gordel om!

Punten zitverhoger

  • Bedoeld voor kinderen kleiner dan 1,35
  • Gewicht tussen de 15 en 36 kilo.