Je rijbewijs in tien dagen

Inleiding

De meeste jongeren staan op hun 18e verjaardag te springen om hun rijbewijs te halen. Naast dat het stoer en een teken van volwassenheid is dat je auto kunt rijden, is het vooral ook heel erg handig. Je hoeft niet meer door de regen te fietsen en je bent niet meer afhankelijk van je ouders of het openbaar vervoer. Maar voordat je je rijbewijs hebt gehaald, zal je eerst rijlessen moeten volgen. Sommige mensen kiezen ervoor om iedere week een paar uur te lessen, maar er is ook de mogelijkheid om je rijbewijs in tien dagen te halen, dit wordt ook wel een spoedcursus genoemd. Wat wil je allemaal weten als je je rijbewijs in tien dagen wilt halen?


Je rijbewijs in tien dagen

Het klinkt natuurlijk mooi om je rijbewijs in tien dagen tijd te halen, maar er komt wel meer bij kijken. Allereerst krijg je een test om te kijken hoe goed je eigenlijk al met een auto om kan gaan. Sommige jongeren hebben stiekem al wel eens auto gereden en de één heeft er meer aanleg voor dan de ander. Daarom krijg je eerst een soort proefles. Je rijdt samen met je instructeur een rondje en hij kijkt hoe goed (of slecht) je bent. Aan de hand van die test wordt gekeken hoeveel uren les je krijgt bij je spoedcursus.


Je rijbewijs in tien dagen: de lessen

Een groot deel van de mensen die een spoedcursus rijbewijs halen doet krijgt het maximum uren les. Over het algemeen houdt dit in dat je vier uur per dag gaat rijden, tien dagen lang. Na twee uur rijden krijg je een pauze. Je rijdt geen tien dagen achter elkaar. Je hebt meestal vijf werkdagen en dan heb je het weekend vrij, om daarna weer vijf dagen te rijden.

Meestal kan je kiezen of je 's ochtends of 's middags wilt lessen, maar het kan ook zijn dat je een rooster krijgt. De eerste les wordt het eerste uur de basis uitgelegd over de auto. Je begint standaard met de gordel om te doen, stoel goedzetten en de spiegels controleren. Daarna ga je een stuk rijden. Meestal hoef je de eerste les nog niet alles te doen, alleen te sturen en goed kijken. De rijinstructeur schakelt nog voor je. Heb je het een beetje door hoe het is om op de weg te rijden, dan mag je steeds meer dingen zelf doen.

De eerste week van de tiendaagse cursus om je rijbewijs te halen dat je rijdt heeft voornamelijk als doel om de auto en de weg te leren kennen. Je hebt het druk genoeg met sturen, remmen, gas geven en schakelen. Bij het rijden zelf krijg je nog veel instructies van je instructeur. Hij zal tips geven hoe je moet rijden.

De tweede week zal je veel zelfstandiger worden. De instructeur geeft nog wel aanwijzingen, maar de basisprincipes moet je zelf kunnen. Bij het laatste deel moet je vooral veel zelf rijden en zal de instructeur ingrijpen als het nodig is of tips geven waar je nog aan moet werken. Na tien dagen moet je klaar zijn om te slagen voor je rijbewijs.


Voordelen en nadelen van een spoedcursus om je rijbewijs te halen

Er zijn verschillende voordelen en nadelen aan het halen van je rijbewijs in tien dagen.

Voordelen


ITEMJe hebt je rijbewijs snel. Zeker wanneer je je rijbewijs nodig hebt voor school of werk, is een cursus heel handig. ITEMJe bent alleen maar met je rijbewijs bezig. Je stelt je er op in dat je tien dagen alleen maar moet rijden om je rijbewijs te halen. Daardoor word je zo min mogelijk afgeleid door andere dingen. Deze tien dagen moet je alleen maar rijden. Bij gewone lessen heb je nog wel eens dat er een week wat tussen komt, waardoor er opeens twee weken tussen de lessen zitten. ITEMJe weet hoe lang je met je rijbewijs bezig bent. Wanneer je gewone lessen neemt kan het aantal lessen nog wel eens verschillen. Bij een tiendaagse cursus weet je dat je tien dagen bezig bent. Als je het tenminste in één keer haalt. ITEMDe basis blijft hangen. Omdat er tien dagen lang alleen maar wordt gehamerd blijft het goed hangen. Wanneer je gewone lessen hebt zal je aan het begin van iedere les weer de basis opnieuw horen. Wanneer je iedere dag rijdt, blijft het beter hangen. Je zit 10 dagen lang alleen maar met je hoofd in het lessen en daardoor weet je precies wat er de dag ervoor minder ging en waar je nu op moet letten. ITEMBand met je instructeur. Over het algemeen rij je 10 dagen lang met dezelfde rij-instructeur. Dit heeft als voordeel dat je elkaar beter leert kennen. Het is voor jezelf fijn om met iemand te rijden bij wie je op je gemak zit. En omdat de rij-instructeur 10 dagen intensief met jou bezig is, weet hij precies wat je zwakke punten zijn en waar nog aan gewerkt moet worden.

  • De kosten. Je weet van tevoren wat je kwijt bent aan de cursus, hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. Bij de normale lessen ben je afhankelijk van wanneer de rij-instructeur vindt dat hij je rijbewijs kan aanvragen. Dit kan na 25 lessen zijn, maar ook na 40.Nadelen om je rijbewijs in tien dagen te halen

ITEMDoorzettingsvermogen. Het is wel zwaar om tien dagen achter elkaar te rijden. Je moet doorzettingsvermogen hebben en het niet zat worden om zoveel achter elkaar te moeten rijden. Het is echt iets waar je helemaal achter moet staan en je er op in stellen dat het hard werken wordt om je rijbewijs in tien dagen tijd te halen. ITEMDruk. Er zit een grote druk op je omdat je binnen tien dagen alles moet weten en kunnen om je rijbewijs te halen. Bij gewone lessen blijf je gewoon langer doorlessen als het nog niet zo goed gaat.

  • Ervaring. Wanneer je langer met je rijbewijs bezig bent bouw je meer ervaring op. Bij een tiendaagse cursus heb je bijvoorbeeld kans dat je tien dagen met mooi weer rijdt of altijd met dezelfde wegomstandigheden. Bij gewone lessen heb je meer variatie.Kosten en theorie

Het is aan te raden om je theorie al te halen voordat je aan je tiendaagse cursus gaat beginnen. Je hebt dan de regels al door tijdens het lessen en je kan je dan meer concentreren op het rijden.

De kosten zijn net als gewone lessen erg verschillend bij aanbieder. Maar over het algemeen zit er in totaal niet veel verschil in de kosten tussen gewone lessen en een spoedcursus voor je rijbewijs.

Het is bij de meeste aanbieders wel dat als je de eerste keer met afrijden je rijbewijs niet haalt, je voor de tweede keer geen extra kosten krijgt. De paar extra lessen en het tweede rijbewijsexamen zit bij de totale prijs al inbegrepen.


Conclusie

Het kan best handig zijn om je rijbewijs in tien dagen te halen. Je hebt je rijbewijs lekker snel op zak en je kan gelijk zelfstandig gaan rijden. Toch moet er niet te gemakkelijk worden gedacht over een rijbewijs spoedcursus. Het is wel tien dagen hard werken en doorzetten. Verder moet je wel minimaal twee vrije weken hebben en voldoende geld om de spoedcursus in één keer te betalen.