Je rijbewijs halen als je 17 jaar bent

Inleiding

De regel is nu dat je je rijbewijs pas mag halen vanaf je achttiende. Voor je achttiende mag je niet beginnen met rijlessen, maar daar komt verandering in! Vanaf november 2011 is het mogelijk om al op je 16,5 te beginnen met rijlessen. Ook je theorie mag je vanaf je zestiende halen. Op je zeventiende mag je afrijden voor je rijbewijs. Het grote verschil met nu is dat je echter nog niet alleen auto mag rijden. Tot je achttiende jaar moet je onder begeleiding rijden. Onder begeleiding rijden houdt in dat er iemand met je mee rijdt die minimaal tien jaar zijn rijbewijs heeft. Een vriendje van negentiende telt dus niet als begeleider. Toch zijn veel jongeren enthousiast over her idee. Wat wil je allemaal weten over je rijbewijs halen op je zeventiende?

Je rijbewijs halen op je 17e

Er gebeuren nog altijd veel ongelukken met jongeren op de weg. Sommige jongeren rijden in het begin roekeloos omdat ze hun auto willen uit proberen. Ook missen beginnende bestuurders vaak het overzicht en de ervaring die ervaren bestuurders wel hebben. De overheid wilt daarom eens wat anders proberen. Het begint als een soort proef om te bekijken wat de resultaten zijn, maar in principe doet iedere erkenede rijschool eraan mee. De proef gaat beginnen in november 2011 en zal zes jaar duren. Volgens onderzoek zal het begeleid rijden zestien doden in het verkeer per jaar schelen. Wat gaat er precies veranderen?

  • Ben je 16 jaar, dan mag je je theorie halen
  • Ben je 16,5 jaar, dan mag je beginnen met rijlessen
  • Ben je 17 jaar, dan mag je afrijden voor je rijbewijs
  • Van 17 tot 18 jaar mag je onder begeleiding rijden, mits je natuurlijk je rijbewijs hebt gehaald.
  • Vanaf je 18e mag je zelfstandig rijden

Het belangrijkste punt is dat jongeren onder begeleiding rijden tot hun 18e. Op die manier kunnen ze ervaring opdoen terwijl een ervaren bestuurder aanwijzingen kan geven. Verder is het natuurlijk belangrijk dat de ervaren bestuurder wel de regels naleeft. Dus niet te hard rijden, bumperkleven of onnodig links rijden.

Rijden onder begeleiding

Niet iedereen kan zomaar begeleider worden. Hier worden ook verschillende eisen aan gesteld. Wanneer de tiener zijn rijbewijs heeft gehaald, dan mag hij maximaal vijf mensen selecteren die op de zogehete begeleiderpas komen te staan. Wanneer de 17-jarige gaat autorijden, dan moet hij altijd zijn rijbewijs en begeleiderpas bij zich hebben. Het is belangrijk om mensen te selecteren met wie je veel te maken hebt, zoals bijvoorbeeld je ouders of een collega. Verder worden er een aantal eisen gesteld aan de begeleiders.

  • De begeleider moet minimaal tien jaar zijn rijbewijs hebben
  • De begeleider moet een geldig rijbewijs kunnen laten zien
  • Hij mag niet begeleiden onder invloed van bijvoorbeeld alcohol, drugs of medicijnen.
  • Hij mag in het verleden niet veroordeeld zijn voor verkeersovertredingen
  • Hij mag geen in het verleden geen alcohol of gedragscursus hebben gehad

Conclusie

Veel jongeren kijken er naar uit om eerder hun rijbewijs te mogen halen. Het is toch een stukje zelfstandigheid. Je moet misschien tot je 18e onder begeleiding rijden, maar na je 18e mag je zelfstandig rijden. Wanneer je pas met 18 jaar mag beginnen met rijlessen dan ben je altijd ouder voordat je je rijbewijs hebt gehaald. Verder is een stukje veiligheid natuurlijk altijd belangrijk. Beginnende bestuurders kunnen op deze manier ervaring en inzicht op doen zodat ze hopelijk na hun 18e zelfstandig en zonder ongelukken zullen rijden.