Hoe zuinig auto rijden met airco

Inleiding

Er rijden momenteel niet veel wagens op onze wegen zonder airco- installatie. Zo'n airco zorgt voor een aangenaam klimaat in je auto. Dat komt uiteraard je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers ten goede. Tijdens warme zomermaanden zorgt je airco voor de nodige verkoeling terwijl in de winter zo'n airco installatie je auto verwarmt. Airco heeft uiteraard ook nadelen. Het is een energie verslinder. In tijden van kostbare energie een niet te onderschatten nadeel. Toch kun je als autobestuurder veel zélf doen om het energieverbruik van je airco te beperken. Op wat moet je dan precies letten voor een energiezuinig verbruik van je airco?

Hoge brandstofprijzen

De brandstofprijzen swingen letterlijk onze brandstoftank uit. Niets laat bovendien vermoeden dat de prijzen van autobrandstof de komende weken en zelfs maanden zullen dalen. Allerlei belastingen en boetes maken autorijden peperduur zodat energiezuinig rijden meer dan ooit centraal staat. Maar hoe slaag je erin zuinig auto te rijden met een energieverslindende airco installatie aan boord? Met welke raadgevingen kan je het beste rekening houden om je brandstofrekening binnen de perken te houden?

Hoog brandstof verbruik

Resultaten van recente onderzoeken door Europese verbruikersorganisaties en automobielverenigingen leren dat een airco installatie in je auto heel wat energie verbruikt, zelfs wanneer hij is uitgeschakeld. Dan nog verbruikt hij jaarlijks maar liefst dertig liter brandstof als gevolg van zijn gewicht. Als gevolg van onze computer gestuurde motoren besloot de meerderheid der automobilisten dat het met het energieverbruik van hun airco wel zou meevallen. Niet dus.

Klimaatregeling kost geld

Verschillende onderzoeken wijzen in dezelfde richting. Onze airco zorgt voor een extra verbruik dat schommelt tussen minimum drie en maximum tien procent. Je kan nochtans heel wat doen om dit meerverbruik zo laag mogelijk te houden. Gebruik je airco uitsluitend wanneer het écht nodig is. Laat je airco in geen enkel geval op zijn hoogste toerental draaien. Dat zorgt voor een meer verbruik van gemiddeld zeven liter per volle tank. Om zoveel mogelijk energie te sparen schakel je hem tijdens de zomer nooit lager dan vijf graden onder buitentemperatuur. In de winter nooit hoger dan vijf graden boven de buitentemperatuur. Om energie te sparen rijden heel wat automobilisten tijdens de zomer met open ramen. Niet doen, dat zorgt immers voor een averechts effect. Rijden met open ramen zorgt voor een hogere luchtweerstand, goed voor een meer verbruik van gemiddeld tien procent.

Hoe zuinig auto rijden

Het is niet alleen het niet oordeelkundig gebruik van je airco dat voor extra brandstofverbruik zorgt. Je manier van rijden speelt daarbij een minstens even belangrijke rol. Mits het in acht nemen van enkele raadgevingen van mobiliteitsdeskundigen kun je het energie verbruik van je wagen drastisch terug schroeven:

  • Vlotte rijstijl: zorgt voor een minder verbruik van 20 tot 40 procent. Onder een vlotte rijstijl verstaat men rijden zonder al te bruuske snelheidswissels, dus zonder al teveel versnellen of vertragen.
  • Schakelen: je beperkt je energieverbruik door zo vlug mogelijk naar een hogere versnelling te schakelen. Zo breng je de motor zo vlug mogelijk op zijn meest ideale bedrijfstemperatuur.
  • Juiste bandenspanning: wordt nog te veel uit het oog verloren. Regelmatige controle van de bandenspanning is een must. Een bandenspanning die té laag is zorgt gemiddeld voor zo'n 10 procent meer verbruik.
  • Rijstijl: hanteer een regelmatige rijstijl. Rem niet wanneer het niet nodig is. Door een regelmatige rijstijl zullen je remlichten minder oplichten. Dat zorgt voor minder en kleinere files hetgeen je brandstofverbruik opmerkelijk laat dalen. Kijk zoveel mogelijk vooruit. Op deze manier kun je jouw rijstijl onmiddellijk aanpassen aan het verkeer. 
  • Motor uitschakelen: moet je wachten aan open staande bruggen, overwegen of andere hinderpalen, schakel dan de motor van je wagen uit.
  • Tanken: hoe hoger de buitentemperatuur hoe meer vloeistoffen en dus ook benzine en diesel uitzetten. Tank dus bij voorkeur 's morgens of 's avonds.

Conclusie

Koning auto neemt een flinke hap uit ons maandelijks gezinsbudget en dat zal niet zo vlug veranderen. Experts voorspellen dat de brandstofprijzen nog lang zullen blijven stijgen en nooit meer het peil van voor de economische crisis zullen bereiken. Wees dus geen rallypiloot achter het stuur. Dat zorgt niet alleen voor levensgevaarlijke verkeerssituaties en ernstige milieuproblemen. Het maakt auto rijden voor nog duurder dan het al is, en daar wordt écht niemand beter van.