Hoe vul ik het Europees schadeformulier in

Inleiding

Het weer is er wel naar.De extreme koude weersomstandigheden zorgen voor een glad wegdek: dit heeft uiteraard weer gevolgen voor weggebruikers. Tijdens de enorme winterse neerslag en aangevroren sneeuw of regen ontstaat er chaos op de wegen zoals onder andere gisteren 17 december 2010. Een dag als dat zorgt voor vele aanrijdingen en glijpartijen. Zo kun je een eenzijdig ongeval krijgen (jij tegen een boom, paal of anderszins niet persoonlijke partij) of een aanrijding met een ander voertuig. Deze schade moet worden vastgelegd. Gelukkig heeft niet iedereen ervaring met het afhandelen van veroorzaakte of geleden schade. Toch is het wel handig het een en ander te weten op het moment dat het je gebeurt, dat je weet hoe je deze het beste kan afwikkelen. Hieronder wat tips en aandachtspunten voor het schadeformulier. Dit is het begin van de schadeafhandeling en staat of valt met een goede invulling van het formulier.

Schade.jpg

Wanneer moet ik een Europees schadeformulier invullen

Dit formulier dien je in te vullen als er tijdens een aanrijding (er dient een voertuig bij betrokken te zijn) schade is ontstaan. Niet alle schade is direct zichtbaar voor het blote oog: het dient dan ook aanbeveling om te allen tijd, na een aanrijding een formulier in te vullen (ook al zie je geen directe schade). Het invullen betekent ook niet dat één van beide partijen bij voorbaat al schuld bekent. Het doel van het invullen is om de schade en oorzaak van de aanrijding zo feitelijk mogelijk weer te geven.

Wanneer je betrokken bent bij een aanrijding dien je zo snel mogelijk samen een veilige plek te vinden om het formulier in te vullen. Wanneer je letsel hebt of de schade niet te overzien is, dient het aanbeveling om de politie te bellen. Dit geldt ook als er een verkeerschaos ontstaat. Als je alleen maar blikschade hebt, is het afhandelen middels een formulier voldoende en hoeft de politie tegenwoordig ook niet meer ter plaatse te komen (tenzij eerder voornoemde redenen). (zie ook de leerwiki Wat moet ik doen bij/ na een aanrijding )

Hoe ziet het Europees schadeformulier er uit

Het schadeformulier krijg je meestal toegestuurd van je verzekeringsmaatschappij (autoverzekering). Het formulier bestaat uit vier blaadjes:

  • Voorblad > Hierop kun je de toelichting op het formulier vinden. Er staat kort uitgelegd hoe je het formulier dient in te vullen.
  • Schadeformulier > Hierop beschrijf je alle gegevens zoals eigen naam, gegevens voertuig, gegevens tegenpartij etc. Dit formulier houd je zelf. Op de achterkant van het formulier wordt een extra invulling gevraagd voor de eigen verzekering.
  • Kopie (doordruk) schadeformulier > Kopie van het schadeformulier dat je na invulling mee kan geven aan de tegenpartij.
  • Achterblad > Wat mogelijke informatie/ reclame van de verzekeringsmaatschappij en tips voor invulling van het formulier!

Hoe vul ik het schadeformulier in

Na een aanrijding ben je vaak wat geschrokken en gespannen, of het nu je eigen schuld is of niet. Neem een goede stoot adem en pak je rust. Het invullen van het formulier is zeer belangrijk. Lees de voorkant van het formulier altijd nog even goed door zodat je niets vergeet.

Begin altijd bij vraag 1! Laat je niet verleiden tot her en der invullen van gegevens. Neem het formulier door van 1 naar 15. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Vraag 1 tm 5

Betreft de datum/ tijdstip/ lokatie van het ongeval en of er gewonden en/of getuigen aanwezig zijn. Noteer hier ook de gegevens van eventuele getuigen.

Schadeformulier.jpg

Vraag 6 tm 9

Deze gegevens hebben betrekking op jou: gegevens van de verzekeringsnemer (dit kan natuurlijk je baas zijn in het geval van een leaseauto etc), het voertuig en de bestuurder.

Vraag 10 en 11

Geef hier bij de tekening aan waar het voertuig als eerste werd geraakt en omschrijf de schade aan de gehele auto. Naast de tekening van het voertuig kun je een tekening maken van het ongeval. Zorg voor dat je gaat tekenen dat je er met de tegenpartij wel enigszins over uit bent wat de toedracht was (je hoeft het niet totaal eens te zijn, maar je dient beiden je handtekening te zetten).

Vraag 14

Bij vraag 14 kun je opmerkingen kwijt. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld ook als je het niet eens kan worden met de tegenpartij. Zorg ondanks dat, dat het gehele formulier ingevuld is en eventuele getuigen hun naam hebben opgegeven.

Punt 15

Vergeet allebei je handtekening niet te plaatsen!!

Geef nu het formulier aan de tegenpartij zodat hij zijn gegevens (zelfde als je zelf hebt gedaan) in kan vullen. Nadat jullie beiden hebben getekend, geef je de kopie (doordruk) aan de tegenpartij.

Maak indien mogelijk foto's van je schade en eventueel van de aanrijding als de auto's nog op hun plek staan. Deze zijn belangrijk voor de afhandeling bij de verzekering.

Op de achterkant van het formulier kun je lezen hoe je het een en ander moet aanleveren bij je verzekering.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden