Wat moet ik doen bij een aanrijding

Inleiding

Niets zo vervelend als aangereden worden, of iemand of een andere auto aanrijden. Gelukkig is dit niet voor iedereen dagelijks kost. Maar daardoor ook voor veel mensen een nieuwe situatie, want wat wordt er in deze situatie van je verwacht? Als we uitgaan van blikschade valt het een en ander mogelijk nog wel mee, maar als je letsel hebt (of de andere partij) wordt het natuurlijk weer een ander geval. In deze wiki worden wat tips gegeven over hoe je kunt handelen (en hoe je ook in een aantal gevallen dient te handelen) in het geval van een aanrijding. Deze wiki gaat uit van een klein/ licht ongeval. In het geval van grote aanrijdingen met veel schade en letsel zal er veel worden geregeld de politie. Het is niet te hopen dat je hier ooit mee te maken krijgt, maar een geïnformeerd mens weet meer dan een ander!

Een aanrijding, en nu?

Wanneer je betrokken bent bij een aanrijding zijn er een aantal stappen die je moet volgen, of waar je rekening mee dient te houden.

Veiligheid

Je eigen veiligheid is erg belangrijk, maar ook die van de medeweggebruikers en de tegenpartij. Bekijk na de aanrijding hoe jullie voertuigen staan. Bij een eenvoudige kop staart aanrijding (waarbij jij bij iemand tegen de achterzijde rijdt, of vice versa) kun je samen even snel de schade bekijken en afspreken waar jullie gegevens uitwisselen. Dit kan op de vluchtstrook zijn, maar liever nog bij een parkeergelegenheid of een tankstation. Als de auto's niet meer kunnen rijden, kun je deze op de vluchtstrook of naar de zijkant van de weg rollen. Bel dan de politie en geef duidelijk aan waar je staat, indien je op de snelweg een aanrijding hebt, zodat zij een aantal rijstroken kunnen afkruisen voor jou/ jullie veiligheid.

Letsel

Ga na of je letsel hebt, dit is eigenlijk niet iets wat je jezelf zeer bewust hoeft af te vragen waarschijnlijk, maar door de mogelijke harde klap zal er aardig wat adrenaline door je systeem gaan waardoor je mogelijk niet veel pijn waarneemt. Denk om pijn in je nek. Als je een aardige klap hebt gemaakt moet je je bewust zijn dat jouw letsel aanzienlijk kan zijn. Als je echt pijn in je nek hebt kun je het beste de nooddiensten bellen (en eventueel overleggen). Bekommer je ook om de tegenpartij: hoe is hij of zij er aan toe.

Zijn er hulpdiensten nodig?

Als er sprake is van letsel waarvoor de ambulance dient te komen, of wanneer de verkeerschaos dusdanig is dat er politie aan te pas dient te komen moet er contact opgenomen worden met 112 . Deze wiki gaat uit van een klein/ licht ongeval en gaat op een andere situatie niet verder in dan hiervoor genoemd.

Omgang met de tegenpartij

Een ieder schrikt van een aanrijding. Bij sommige mensen zal dit dan ook resulteren in een stuk primaire reactie zoals mogelijke boosheid. Probeer rustig te blijven in het contact met de tegenpartij. Niemand zit op schade te wachten, laat staan op een zeer nare en gecompliceerde afhandeling. Als je te maken hebt met een zeer onwillige of agressieve tegenpartij kun je altijd de politie bellen. Als je het idee hebt dat de tegenpartij weg zal rijden zonder gegevens te hebben uitgewisseld moet je het kenteken noteren en de politie bellen. Probeer in dit geval ook gegevens van getuigen te noteren of achterhalen.

Vul het schadeformulier in

Zorg dat je altijd een Europees schadeformulier bij je hebt en vul deze samen in. Hoe je dit moet doen staat beschreven op de wiki Hoe vul ik het Europees schadeformulier in? Zorg dat je dit formulier samen (met de tegenpartij) goed en volledig invult. Dit is belangrijk voor de financiële afhandeling van de schade. Met het schadeformulier kun je je wenden tot je verzekeringsmaatschappij. Op basis van alle gegevens komt de verzekeringsmaatschappij tot een schuldbepaling.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden