Hoe importeer je goedkoop een Landrover uit Engeland

Inleiding

Kort geleden heb ik met succes een Landrover Defender van Engeland naar Nederland geïmporteerd. Deze Landrover heb ik aangeschaft voor een trip door Zuidelijk Afrika. Door mijn ervaring van de vorige trip (Kaapstad-Rotterdam) zijn er ideeën onstaan om een Landrover te kopen in Engeland. De redenen zijn dat het aanbod in Engeland groter is, de prijzen lager en auto's rechts gestuurd (ivm rijden in Zuidelijk Afrika). Eind 2011 ben ik naar Engeland gegaan en met een Landrover terug gekomen. In dit artikel lees je mijn ervaringen en help ik je in 6 stappen op weg naar Engeland.

Waarom een Landrover importeren uit Engeland?

Het aanbod van Landrovers in Engeland is veel groter dan in Nederland. Natuurlijk omdat Landrover van oorsprong een Engels product is. Maar de Landrover is ook nog steeds een onmisbaar voertuig op het Engelse platteland. Het heuvelachtige landschap, de slechte wegen en het natte klimaat vragen om een sterke auto met vierwielaandrijving. Voor mij is de keuze ook op Engeland gevallen omdat mijn voorkeur gaat naar een rechts gestuurd voertuig voor mijn trip in Zuidelijk Afrika.

Daarnaast is er ook een prettig voordeel bij het importeren van een Landrover in Nederland. Bij voertuigen ouder dan 17,5 jaar betaal je geen importbelasting. En auto's van voor 1986 zijn vrij van wegenbelasting.

 

1 Waar vind je Landrovers uit Engeland?

Ga op internet zoeken naar Landrovers in een bepaald gebied. Hieronder vind je diverse websites met een groot aanbod Landrovers in Engeland.

 

2 Planning en aandachtspunten

Als je minimaal drie occasions hebt gevonden kun je een trip gaan plannen om deze auto's te gaan bekijken. Leg contact met de eigenaren en probeer zoveel mogelijk informatie over de auto te verkrijgen.

Het is heel belangrijk dat het chassisnummer en motornummer op de auto overeenkomen met de vermelding op het Engelse kentekenbewijs1. Als de nummers niet overeenkomen met de nummers op het V5 formulier, of als er geen chassisnummer ingeslagen staat, is het zinloos om de auto te gaan bekijken. Deze auto's kun je namelijk niet legaal importeren in Nederland en zullen worden geweigerd bij de RDW.

Ook een punt van aandacht is de Engelse APK2 en wegenbelasting3. Vraag de verkopers vooraf of deze in order zijn. Een Engelse APK keuring termijn voldoet ook in Nederland en kan dus handig zijn bij import in Nederland.

Als deze zaken in orde zijn kun je een afspraak plannen bij de verkopers, liefst op dezelfde dag. 

3 Reismogelijkheden

Het is essentieel dat je flexibel bent als je in Engeland een auto gaat kopen. Je gaat op meerdere locaties een auto bekijken en kan moeilijk de tijd inschatten en moet soms door omstandigheden improviseren. Daarnaast weet je niet of je met een auto terug komt rijden. Het openbaar vervoer is daarom geen optie. Dan zijn er de volgende mogelijkheden:

 • Vliegen naar de bestemming in Engeland. Je vliegt met EasyJet voor bodemprijzen op veel Engelse steden. 
 • Met twee man naar Engeland rijden en met twee auto's terug rijden (via Calais of met de veerboot). 
 • Naar Engeland met een trailer en de auto per trailer terugrijden (via Calais of met de veerboot).

Tip: Het vliegtuig pakken in combinatie met een huurauto heeft grote voordelen. Je bent flexibel en je kan makkelijk alleen afreizen. Je kunt een huurauto gelijk met je vliegticket boeken met korting.

 

4 WA-Verzekering + Groene Kaart

Als je trip gepland staat kun je een tijdelijke importverzekering afsluiten. Deze verzekering kost € 125,- en biedt WA-Dekking voor 14 dagen inclusief de Groene Kaart. Je kan de verzekering vooraf afsluiten en op het moment van aankoop het kenteken doorgeven aan de verzekeraar. Deze zal per direct de gegevens verwerken en de Groene Kaart per email verstrekken. Die kun je dan enkel uitprinten in Engeland en je kan verzekerd op weg naar Nederland. Er zijn maar weinig verzekeraars die deze tijdelijke WA-Verzekering bieden. Het bedrijf Importautos.nl verstrekt deze verzekering en heeft veel ervaring met import van auto's.

 

5 Waar moet ik op letten bij de aankoop van een Landrover?

Hieronder een aantal algemene aandachtspunten bij het aanschaffen van een Landrover. Een zeer belangrijk punt bij de aankoop is dat de voertuiggegevens van de autopapieren overeenkomen met de nummers op het chassis en motorblok. Deze nummers moeten duidelijk en origineel erin staan. Dus geen ingelaste stukken in het chassis of uitgeslepen nieuwe nummers. Neem een staalborsteltje mee om de nummers goed schoon te maken ter controle.

 • Jaartallen
 • Kilometerstand (in mijlen)
 • Origineel motorblok
 • Originele auto
 • Aantal eigenaren
 • Geen roest op schutbord
 • Auto papieren
 • Engelse APK2 en wegenbelasting3
 • Chassisnummer (komt overeen met papieren?)
 • Motorbloknummer (komt overeen met papieren?)
 • Alle Landrovers lekken olie
 • Alle Landrovers in Engeland vertonen roest

 

6 De Landrover importeren bij de RDW

Als je slim bent importeer je de auto binnen twee weken bij een RDW keuringstation voordat je WA-verzekering verloopt. De APK keuring is dan eerste instantie niet eens nodig omdat een Engelse MOT nog voldoet in Nederland tot dat deze verloopt. Je moet dus alleen nog voldoen aan de import eisen. De belangrijkste zaken daarbij zijn de Engelse autopapieren, aantonen chassis en motorblok nummers, de roetmeting, de lampen en met name de koplampen test. 

Let op! Een rechtsgestuurde auto heeft de verlichting anders ingericht. De koplampen moet je vervangen voor rechtsgestuurde auto's. Deze moet je dus aanschaffen en vervangen voordat je naar de RDW gaat. Let ook op je mist- en remlicht. Deze moeten ook omgewisseld worden.

 

Een indicatie van kosten

Kosten trip Engeland

€ 125,- Autoverzekering

€ 177,- 2 x vliegtickets enkele reis (incl. huurauto voor 24 uur)

€ 79,- Hotel

€ 160,- Tanken (Manchester-London-Nederland)

€ 10,- Tolwegen

€ 184,- Ferry van Harwich naar Hoek van Holland

 

Kosten importeren bij de RDW

€ 35,- Nieuwe koplampen

€ 38,- Voertuigbewijs deel 1a

€ 10,- Tenaamstellingsbewijs deel 1b

€ 53,- Inschrijving voertuig RDW

€ 23,- Schorsen

€ 38,- Nederlandse kentekenplaten laten maken

 

Conclusie

Een Landrover kopen in Engeland is een leuk project dat geld kan besparen als je het goed doet. Wat mij is opgevallen zijn de prijsverschillen en aanbod tussen bepaalde types. Een Landrover Defender Station Wagon komt het minst voor en is ook duurder dan andere uitvoeringen. In dit artikel heb ik zoveel mogelijk informatie gegeven omdat er altijd meer bij komt kijken dan je vooraf inschat. De kennis van mensen die eerder een Landrover hebben geïmporteerd is zeer waardevol en moeilijk te vinden op internet. Met dit artikel hoop ik een goede bijdrage te leveren aan dit onderwerp.

Voetnoten

 1. V5 Form
 2. MOT (Maintenance of Transportation) of (Ministry of Transportation)
 3. Road Tax