Gratis kenteken check

Inleiding

Iedere auto moet voorzien zijn van een geldig kenteken. Dit kenteken staat geregistreerd bij het RDW. Ook de eigenaar van de auto staat hierbij geregistreerd. Aan de hand van het kenteken van een auto kan dus heel makkelijk de eigenaar worden nagetrokken. Denk maar aan de bekeuring die je binnen krijgt als je geflitst bent, maar er wordt bijvoorbeeld ook gecontroleerd of je wel op tijd je wegenbelasting hebt betaald. Wanneer je de eigenaar bent van een auto, dan moet je altijd een geldig kentekenbewijs hebben. Het is het bewijs dat de auto van jou is. Kortom, het kenteken is nog best belangrijk. Maar je kan nog veel meer informatie uit een kenteken halen. Met een kenteken check kan je allerlei informatie opvragen over een bepaalde auto. Wat wil je allemaal weten over een kenteken check?

Wat is een kenteken check?

Aan de hand van een kenteken kan je verschillende gegevens opvragen. Misschien ga je een nieuw auto kopen en wil je er graag wat meer over weten of misschien heeft de buurman een nieuwe auto en ben je nieuwsgierig. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je een kenteken check zou doen. Op internet vind je verschillende sites waar je een kenteken check kan laten uitvoeren. Ook via de sms kan je een kenteken check aanvragen. Je vult het kenteken in en aan de hand daarvan krijg je bepaalde gegevens te zien. Wanneer je een kenteken check wilt laten uivoeren is dit in de meeste gevallen gratis of je betaalt een kleine bijdrage.

Waarom een kenteken check laten uitvoeren?

 • Je wilt een auto kopen en je wilt hier graag meer informatie over
 • Je wilt je eigen auto verkopen en je wilt gespecificeerde informatie over je eigen auto om dit voor de verkoop te gebruiken
 • Je wilt je eigen auto eens natrekken
 • Je bent nieuwsgierig naar de auto van bijvoorbeeld je buurman
 • Je ziet een auto voorbij rijden waar je wel meer informatie over zou willen weten

Welke gegevens kan je krijgen met een kenteken check?

 • Het merk van de auto
 • Model
 • Gewicht
 • Kleur
 • Bouwjaar plus tenaamstelling
 • Motorvermogen
 • Hoe snel gaat een auto van 0 tot 100
 • Tot wanneer de APK geldig is
 • Soort brandstof
 • Brandstof verbruik
 • Aantal zitplaatsen
 • De hoogte van de wegenbelasting

Wat kan je nog meer checken via een kenteken?

Waarde check

Je kan niet alleen gegevens over een auto opvragen via de kenteken check, maar je kan ook de waarde van de auto opvragen. Je moet hier voor echter wel vaak wat meer gegevens doorgeven dan alleen het kenteken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kilometer stand. Ook wordt er vanuit gegaan dat de auto goed onderhouden en in goede staat is. Wanneer je geen gegevens hoeft door te geven, dan wordt er van een gemiddeld gebruik uitgegaan. Een auto die net nieuw is heeft de waarde van de aankoopprijs. Dit bedrag wordt ieder jaar met een bepaald percentage verlaagd om uit te komen op het bedrag dat een auto nu waard is. In de praktijk hoeft dit echter dus niet te kloppen. Voor een waarde check aan de hand van het kenteken wordt over het algemeen een klein bedrag gevraagd.

Schade check

Wanneer je een gebruikte auto wilt kopen, dan wil je er natuurlijk alles over weten. Niet alle dealers of verkopers zijn eerlijk over het verleden van een auto. Misschien heeft de auto wel schade gehad en wordt hier niks over verteld. Aan de hand van een kenteken kan je een schade check aanvragen. Je krijgt dan de geschiedenis van de auto te zien. Voor een schade check aan de hand van het kenteken wordt over het algemeen een hoger bedrag gevraagd.

Adresgegevens opvragen via het kenteken

Het is niet mogelijk om adresgegevens op te vragen via een kenteken check. Deze gegevens zijn beschermd. Er is maar één mogelijkheid om adresgegevens op te vragen via het kenteken en dat is via de politie. Stel, een andere auto maakt schade bij je eigen auto. Soms komt het voor dat iemand doorrijdt of geen gegevens achterlaat. Wanneer je het kenteken kan noteren, dan kan je hiermee naar de politie gaan. Je moet wel altijd aangifte doen voordat de politie aan de hand van het kenteken de adresgegevens zal opvragen.

Conclusie

Een kenteken check kan best handig zijn. Sommige mensen laten een kenteken check uitvoeren omdat ze gewoon nieuwsgierig zijn. Maar zeker als je je auto wilt verkopen of juist een auto wilt kopen, dan kan de informatie die je krijgt via de kenteken check best handig zijn. Je krijgt in één overzicht allerlei informatie over de auto. In de meeste gevallen is een kenteken check gratis. Maar wanneer je nog meer informatie over een auto wilt weten, dan moet je hiervoor wel een bijdrage betalen. Je kan bijvoorbeeld de waarde van een auto aan de hand van het kenteken opvragen, maar ook het verleden van een auto. Dit kan vooral van pas komen als je een auto wilt kopen en je vertrouwt de zaak niet helemaal.