TomTom marketing termen uitgelegd

TomTom marketing termen uitgelegd

Wie een TomTom gaat kopen moet zich een weg banen door de verschillende marketing termen die TomTom bedacht heeft om zijn producten aan te prijzen. Een navigatiesysteem kiezen is echter al complex genoeg daarom in dit artikel een uitleg van wat meeste marketing termen van TomTom betekenen.

IQ Routes

IQ Routes is een methode om een accurate inschatting te maken van de reistijd. TomTom gebruikt hiervoor anonieme reistijden die verzameld zijn. Van elke weg heeft TomTom een snelheidsprofiel gemaakt. In dit snelheidsprofiel is vastgelegd hoelang nodig was om van punt A naar punt B te komen op een bepaald moment van de dag. Deze gegevens zijn opgeslagen in de TomTom en gekoppeld aan de kaart. Een TomTom met de IQ Routes functionaliteit gebruikt deze informatie om een betere inschatting te kunnen maken van de daadwerkelijke reistijd op een bepaald traject.

HD Traffic

HD Traffic is een service die TomTom als abonnement verkoopt. Het eerste jaar van dit abonnement wordt vaak gratis bij het navigatiesysteem verstrekt, na dit jaar moet dan betaald worden om de service te gebruiken. De HD Traffic service bundelt uit verschillende bronnen de gegevens over de actuele situatie op de weg. Hierdoor weet deze service tot in detail waar files staan en waar opstoppingen zijn. Dit systeem is veel gedetailleerder dat het systeem dat gebruikt wordt door Radiostations om files te melden of door het TMC systeem dat ook op enkele TomTom navigatiesystemen gebruikt kan worden en dat ook door veel andere merken navigatiesystemen gebruikt wordt. Bronnen die gebruikt worden om de gegevens voor de HD Traffic service te verzamelen zijn onder andere de gegevens van de wegbeheerder en locatie gegevens van mobiele telefoons. Sinds december 2010 is TomTom HD Traffic beschikbaar in de volgende landen: België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Portugal, Zwitserland, Denemarken, Finland, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Spanje.

RDS-TMC Verkeersontvanger

De RDS-TMC Verkeersontvanger is een extra ontvanger voor TomTom navigatiesystemen. Deze ontvanger ontvangt verkeersinformatie via een in de ontvanger ingebouwde radio. Deze informatie is minder gedetailleerd dan verkeersinformatie afkomstig van de HD Traffic service. Een voordeel daarentegen is dat er geen abonnement nodig is om de verkeersinformatie te ontvangen. In Nederland geeft het RDS-TMC systeem alleen verkeersinformatie over de autosnelwegen. Het RDS-TMC systeem is beschikbaar in: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland en geselecteerde regio's in de Verenigde Staten en Canada.

QuickGPSfix

De QuickGPSfix techniek maakt het mogelijk dat je TomTom sneller een bruikbaar GPS signaal kan vinden. De theorie erachter is redelijk eenvoudig. Om de locatie te bepalen hebben GPS systemen verbinding met 4 GPS satellieten nodig. Deze satellieten staan niet altijd op precies dezelfde plek. Daarom heeft een navigatiesysteem vaak even nodig voordat een bruikbaar GPS signaal gevonden is. Met QuickGPSfix wordt de locatie van de satellieten tot 7 dagen vooruit bepaald zodat als de TomTom binnen deze 7 dagen opnieuw gebruikt wordt deze sneller een bruikbaar GPS signaal kan vinden.

Eco Routes

Eco Routes zijn niet de snelste en niet de kortste routes, maar de routes waarvan TomTom inschat dat voor deze route het minste brandstof nodig is om de bestemming te bereiken. De manier van TomTom dus om aan het milieu te werken. Het is natuurlijk wel afhankelijk van je rijstijl en de actuele situatie op de weg of het daadwerkelijk mogelijk om een brandstof besparing te realiseren.

Map Share Technologie

De Map Share Technologie is een service van TomTom waarbij gebruikers van de Map Share Technologie kaart updates met elkaar kunnen delen. Een nieuwe weg intekenen is niet mogelijk met deze service, maar het is wel mogelijk om aan te geven dat bepaalde wegen afgesloten zijn. Bijvoorbeeld in verband met wegwerkzaamheden. De updates van andere gebruikers moeten via een PC of Mac worden gedownload.

Afsluiting en verder lezen

Ik hoop dat je met de uitleg van een aantal TomTom marketing termen weer wat beter begrijpt wat je kunt kopen als je een TomTom gaat aanschaffen.

Als je nog geen TomTom gekocht hebt, dan ben je misschien ook geïnteresseerd in het artikel Een navigatiesysteem van TomTom kopen .