Een navigatiesysteem van TomTom kopen

Een navigatiesysteem van TomTom kopen

Je wilt een TomTom navigatiesysteem kopen, maar welke moet je nu kiezen. Een aantal jaren geleden zaten we nog regelmatig met een kaart op schoot in de auto op weg naar een onbekende bestemming. Tegenwoordige kopen de meeste mensen een navigatiesysteem om zich met gesproken instructies naar de plaats van de bestemming te laten dirigeren. Sinds de introductie van het navigatiesysteem is het steeds moeilijker geworden om een navigatiesysteem te kiezen. De keuze mogelijkheden zijn legio. In dit artikel bekijken we specifiek de verschillende model series van TomTom navigatiesystemen in een poging de keuze eenvoudiger te maken. Zodat je de juiste TomTom kunt kopen.

5 verschillende TomTom series

TomTom voert vijf verschillende product series te weten de TomTom Go, de TomTom Via, de TomTom XL, de TomTom Start en de TomTom Rider. Allemaal zeer geschikte navigatiesystemen, maar elk met zijn eigen sterke punten en bijbehorende prijs.

De TomTom Go serie

De navigatiesystemen uit de TomTom Go serie zijn de high end toestellen. In deze navigatiesystemen zitten de meest geavanceerde snufjes ingebouwd die beschikbaar zijn. Zo beschikken alle navigatiesystem uit de Go serie over een Fluid Touch-scherm. Dit is een scherm dat gemakkelijker te bedienen is dan de schermen van de andere TomTom series. Verder beschikken deze toestellen over een bluetooth verbinding waarmee het navigatiesysteem als carkit gebruikt kan worden. De TomTom Go navigatiesystemen met het woord LIVE in de product naam kunnen daarnaast draadloos verbinding maken met systemen van TomTom om gegevens op te halen over de actuele verkeerssituatie. Aan de hand van de informatie over de actuele verkeerssituatie kan mogelijk een snellere route berekend worden met minder files. Het eerste jaar na aanschaf van de TomTom is deze service vaak gratis. Daarna is voor deze service een abonnement vereist. De TomTom Go's zijn de meest uitgebreide navigatie systemen van TomTom en daarmee ook de duurste om te kopen.

De TomTom Via serie

De navigatiesystemen uit de TomTom Via serie zijn iets minder rijk uitgerust dan de navigatiesystemen uit de Go serie. De toestellen uit de Via serie hebben niet het Fluid Touch-scherm dat de toestellen uit de Go serie hebben, maar beschikken wel over de bluetooth verbinding waardoor het navigatiesysteem als carkit gebruikt kan worden. De TomTom Via navigatiesystemen met het woord LIVE in de product naam beschikken ook over de draadloze verbindingsmogelijkheid waardoor ook deze navigatiesystemen uit de Via serie gegevens kunnen ophalen over de actuele situatie op de weg. Wederom is deze service meestal het eerste jaar na aanschaf gratis. Na het eerste jaar moet een abonnement afgesloten worden om de service te kunnen gebruiken. Door het ontbreken van het Fluid Touch-scherm is de prijs van de navigatiesystemen uit de Via serie lager dan de modellen uit de Go serie.

De TomTom XL serie

Weer een trapje lager op de ladder staan de TomTom navigatiesystemen uit de XL serie. Deze toestellen beschikken niet over de bluetooth verbindingsmogelijkheden waardoor deze toestellen geen dienst kunnen doen als carkit. Daarnaast ontbreekt ook de mogelijkheid om actuele verkeersinformatie op te halen. Door het ontbreken van deze functies zijn de TomTom XL toestellen ook weer een stuk lager geprijsd. Ondanks de lagere prijs hebben deze navigatiesystemen nog steeds een kaartdekking voor een groot deel van Europa of zelf van heel Europa. Ook geven de navigatiesystemen uit de XL serie net als uit alle andere TomTom series informatie over welke rijbaan aangehouden moet worden.

De TomTom Start serie

De navigatiesystemen uit de TomTom Start serie zijn de instap modellen van TomTom. Deze toestellen hebben een kleiner scherm dan de toestellen uit de andere series en afhankelijk van de uitvoering een kaart van Europa of alleen van de Benelux. Door het kleinere scherm zijn deze toestellen ook iets handzamer en zullen ze het waarschijnlijk vooral goed doen in kleinere auto’s waar de voorruit niet te ver weg zit van de bestuurder. De navigatiesystemen uit de Start serie zijn het laagst geprijsd.

De TomTom Rider serie

De navigatiesystemen uit de TomTom Rider serie zijn speciaal ontwikkeld voor motorrijders. Zo zijn de navigatiesystemen waterdicht, geschikt voor bediening met een handschoen en zit er een krachtigere accu in dan in de navigatiesystemen uit de andere series van TomTom. De gesproken begeleiding kan bij de Rider serie via een ingebouwde bluetooth module in de helm worden doorgegeven.

Uitleg van de verschillende marketing termen

TomTom gebruikt bij het aanprijzen van zijn navigatiesystemen een heleboel marketing termen zoals IQ Routes en HD traffic. Lees het artikel "TomTom marketing termen uitgelegd " om te ontdekken wat deze termen betekenen.