Tracks4Africa kaarten downloaden voor Garmin GPS

==

Afrika is een gigantisch continent met prachtige locaties, uitgestrekte landschappen, woestijnen, inheemse stammen en afgelegen natuurgebieden. Maar als je onafhankelijk door Afrika reist is het soms best lastig om op de juiste plekken te komen. Ook zijn er talloze bezienswaardigheden zoals watervallen, reusachtige baobab bomen, bushman muurschilderingen, dinosaurus skeletten die niet of nauwelijks beschreven staan in de bekende reisgidsen. Daarnaast is de informatie in reisgidsen en op kaarten vaak achterhaald en lang niet meer recent. Gelukkig kun je met behulp van Tracks4Africa op je GPS heel Afrika verkennen en ervaringen van andere reizigers delen.

Wat is Tracks4Africa?

Tracks4Africa is een community met een verzameling van meer dan 88.000 points of interest. Deze vertegenwoordigen campsites, lodges, bezienswaardigheden, parken, supermarkten, benzinestations, uitkijkpunten, fotoplekken, gebeurtenissen, enzovoort. Deze informatie is verzameld tijdens talloze reizen van overlanders, onderzoekers en toeristen die horen bij de community van Tracks4Africa.

Op de website van Tracks4Africa vind je een online versie van de GPS kaart. Daarin kun je alle informatie zien zoals die Tracks4Africa wordt vertoond op de GPS. Met behulp van je PC of laptop kun je perfect je routes uitstippelen. Je berekent ook de duur van de reis en het aantal kilometers, vindt overnachtingen en plaatsen om te tanken.

Meest recente reisinformatie

De kaarten van Tracks4Africa worden twee keer per jaar aangevuld met data van reizigers die lid zijn van de T4A community. Tracks4Africa is dus afhankelijk van de data en ervaringen van de gebruikers zelf. Dit wordt via de online community gedeeld. Tracks4Africa verzamelt al deze reviews en informatie en verwerkt dit in de GPS kaarten. Twee keer per jaar (mei en oktober) krijgen de kaarten een update om betrouwbaar te blijven. Daar kan geen reisgids aan tippen! De release nummers corresponderen met de relaese datums. Versie 10.10 is uitgekomen in oktober 2010.

De opkomst van de GPS in Afrika

Sinds de eerste GPS op de markt is zijn er mensen bezig geweest om deze verder te ontwikkelen voor het reizen in Afrika. Het begon met het verzamelen van waypoints en tracks die reizigers met een GPS verzamelde gedurende een trip. Tracks4Africa starte zo'n 10 jaar geleden een forum waar deze tracks en waypoints werden opgeslagen in een grote database. Al snel wisten overlanders wereldwijd deze site te vinden waar men tracks kon uitwisselen. Zo onstond in een paar jaar tijd een geweldige database met duizenden tracks, waypoints, points of interest op het Afrikaanse continent.

Tot op heden kon je alleen maar tracks en waypoints downloaden van een vooraf uitgestippelde route. Om de database van Tracks4Africa nog gebruiksvriendelijker te maken voor overlanders moest een digitale kaart worden ontwikkeld. Zo kon de Tracks4Africa database compitabel gemaakt worden voor een Garmin GPS instrument. Met de introductie van T4A maps kon de kaart via Garmin Mapsource op GPS systemen gezet worden. Daardoor nam het gebruik onder overlanders snel toe en ontwikkelde Tracks4Africa zich nog sneller tot de grootste kaart van Afrika ter wereld.

Tracks4Africa GPS kaarten

T4A GPS Maps is tegenwoordig verspreid over een set van 16 kaarten over het continent Afrika. De meeste kaarten zijn routable en geven turn-by-turn aanwijzingen. De kaarten kunnen onafhankelijk van elkaar gekocht en gedownload worden op de website van Tracks4Africa. De kaarten kunnen ook geleverd worden op een SD kaart die je rechtstreeks in de nieuwere GPS systemen kan pluggen.

Tracks4Africa is te gebruiken met de software en apparatuur van Garmin. Om de kaarten in te lezen heb je het software programma Garmin MapSource nodig. Vanuit Mapsource is het mogelijk de kaarten te exporteren naar je GPS. Helaas werkt Tracks4Africa niet samen met Streetpilot.

Avontuur

Tracks4Africa maakt het leven voor de overlander of onafhankelijke reiziger in Afrika een stuk makkelijker. Maar wordt het reizen daardoor niet veel te makkelijk? Ik denk van niet, het reizen wordt zelfs veel leuker omdat je nu sneller op een locatie komt en weet wat je ervan kan verwachten. Toch blijft Afrika een continent waar de elementen van de aarde een grote rol blijven spelen en daardoor blijft Tracks4Africa alleen maar een hulpstuk. Het vinden van de juiste locatie zal in Afrika altijd een avontuur blijven.

Links

Bron: http://tracks4africa.co.za

http://garmin.com

Wil je meer nieuws en weetjes over Afrika? Abonneer je dan op www.afrika-magazine.blogspot.com