Wat is de Opstapper

Vooraf

In veel dorpen en gehuchten van Nederland is er helemaal geen openbaar vervoer mogelijk. Mensen die in deze plaatsen wonen, moeten daarom altijd met de auto van A naar B of ze moeten eerst een lang stuk fietsen naar de dichtstbijzijnde bushalte of het treinstation. Om dit probleem op te lossen heeft de provincie Friesland, in samenwerking met de busmaatschappijen, een oplossing hiervoor bedacht: De Opstapper!

Wat is de Opstapper

De Opstapper is een bijzondere dienst van de busmaatschappijen van Friesland om reizigers uit de kleine dorpen en gehuchten van Friesland tegemoet te komen voor wat betreft het reizen met het openbaar vervoer. De Opstapper biedt de inwoners van deze dorpen de mogelijkheid om aansluiting te vinden op het reguliere trein- en/of busvervoer. Met als resultaat dat reizigers die geen of weinig (slechts een beperkt aantal busritten per dag) openbaar vervoer in hun dorp hebben, toch met het openbaar vervoer kunnen reizen. De Opstapper komt meestal in de vorm van een taxi of een klein busje.

Hoe werkt De Opstapper

In de kleine dorpen en gehuchten is een haltepaal geplaatst. Als deze haltepaal op enig moment van de dag door een bus wordt aangedaan, dan is de halte te herkennen als een standaard bushalte. Rijdt er enkel en alleen de Opstapper vanaf die halte, dan zal dit op de halte aangegeven zijn als een specifieke Opstapper-halte.

De Opstapper rijdt altijd vanaf deze vaste halte naar een overstaphalte ergens anders, om zo aansluiting te geven op het reguliere openbaar vervoer, hetzij busvervoer, hetzij treinvervoer. Zo’n rit kan natuurlijk ook andersom, waarbij de Opstapper u terugbrengt van een vaste overstaphalte naar de halte in uw dorp.

Meer informatie over de specifieke opstaphaltes en de verschillende routes is te vinden op 9292OV.nl.

Vooraf reserveren

De Opstapper rijdt alleen op verzoek en moet vooraf gereserveerd worden. Dit kan al 1 maand van te voren, maar moet minimaal 1,5 uur voor vertrek. U kunt bellen met 0900-8272000 voor de Opstapper van Connexxion (grofweg West-Friesland) en met 0800-2802802 voor de Opstapper van QBuzz (grofweg Oost-Friesland). Er zijn geen kosten verbonden aan het reserveren, behalve de standaard telefoonkosten.

Bij het telefonisch reserveren krijgt u gelijk te horen bij welke haltes u in en uit moet stappen en welke overstap er eventueel gemaakt moet worden. Ook de vertrektijd wordt aangegeven. Vaak wordt er gevraagd om een mobiel nummer, zodat u bereikt kan worden als de Opstapper vertraging heeft, maar ook als u nog niet bij de halte bent op de afgesproken tijd. In de regel wacht de Opstapper maximaal 10 minuten.

Kosten van de Opstapper

De Opstapper vraagt een eigen bijdrage van € 3,50 per enkele reis. Het is nog niet mogelijk om met de OV-chipkaart te reizen.

Wanneer rijdt de Opstapper

De Opstapper rijdt binnen onderstaande tijden:

  • 06.30 - 23.30u (ma t/m vrij)
  • 07.30 - 23.30u (zaterdag)
  • 08.30 - 23.30u (zondag)

De Opstapper rijdt niet altijd. Ten eerste niet buiten de aangegeven diensttijden en ten tweede niet op de tijden dat er regulier busvervoer mogelijk is tussen vertrek- en aankomsthalte. Ook rijdt de Opstapper niet op de momenten dat er geen aansluiting mogelijk is op het reguliere bus- en/of treinvervoer. Natuurlijk met de uitzondering wanneer er geen overstap gemaakt hoeft te worden, bijvoorbeeld als de Opstapper het enige vervoersmiddel is dat je gebruikt.

Het kan dus voorkomen dat de Opstapper alleen in het weekend vanuit uw dorp rijdt, omdat er doordeweeks regulier busvervoer mogelijk is vanuit uw dorp, maar dat er vanuit naburige dorpen elke dag een Opstapper beschikbaar is.

Afsluiting

De opstapper is een prachtig initiatief van de provincie Friesland om alle dorpen en gehuchten in Friesland aansluiting te laten vinden op het openbaar vervoer. Momenteel is deze regeling echter nog erg onbekend bij de inwoners van de dorpen en wordt er relatief weinig gebruik van gemaakt. En dat is jammer, want de mogelijkheden van de Opstapper zijn erg interessant voor diverse reizigers.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden