Open zeilboot - overzicht mooiste open zeilboten

Open zeilboot

Ben je op zoek naar een mooie open zeilboot, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij hebben de mooiste familieboten voor je op een rij gezet. Elke open zeilboot heeft zijn eigen karakteristieke vaareigenschappen, dus enig vergelijk is handig voor je besluit een open zeilboot te huren of te kopen.

Open zeilboot: Valk

Dé klassieker onder de open zeilboten is natuurlijk de Valk. Geen wonder als je bedenkt dat dit ontwerp van Van de Stadt al uit 1939 stamt. Hoewel de oorspronkelijke modellen van deze zeilboot uitgevoerd zijn in hout, zijn tegenwoordig de uitvoeringen in polyester meer in trek. We kennen deze zeilboot nu als de Polyvalk. Een Valk is als zeilboot een echte allemansvriend. Door de vorm van de romp (knikspant) en de zware kiel is het heel comfortabel zeilen. De zeilboot helt niet zo veel over, dus je kunt gerust koffie drinken tijdens het zeilen. Dit maakt de Valk ook bij uitstek geschikt als zeilboot voor beginners, want foutjes worden niet zo streng afgestraft. Knappe jongen die deze zeilboot kan laten kapseizen. Wat wel eens als nadeel wordt genoemd is het gaffelzeil. Omdat bij het heisen van het zeil ook de gaffel moet worden gehesen, wordt dit soms als zwaar ervaren. Zeker bij een houten gaffel. Het voordeel is wel dat een gaffelzeil gemakkelijker te 'trimmen' is. De Valk is dus bij uitstek een zeilboot voor families en de beginnende zeiler.

Open zeilboot: Randmeer

Nog een uiterst succesvolle open zeilboot van de hand van Van de Stadt is de Randmeer. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze open zeilboot in de jaren '60 ontworpen als zeilboot voor de nieuwe randmeren rond Flevoland. Deze zeilboot is dus oorspronkelijk ontworpen voor wat ruigere, ondiepe binnenwateren. Dit maakt dat deze zeilboot gelijk een wat sportiever en robuuster karakter heeft gekregen. Maar de Randmeer heeft in de loop der jaren ook in andere delen van Nederland zijn sporen verdiend als fantastische familieboot en heeft ook zijn eigen wedstrijdklasse. Wat zijn de karakteristieke eigenschappen van deze open zeilboot wat hem doet verschillen van bijvoorbeeld een open Valk? De vorm van de romp is rond en voor de kiel heb je de keuze uit een ophaalbare kiel (handig voor zeilen in ondiepe wateren, of de sportieve zeiler) en een bulbkiel. Dit maakt dat deze zeilboot sterker reageert op hoe de boot wordt gevaren en hierdoor ook als sportiever wordt ervaren. Omdat deze zeilboot zo direct reageert op zijn stuurman, wordt het vanzelf een sport zoveel mogelijk uit de boot te willen halen door de perfecte zeiltrim, of uitbreidingen met trapeze en spinaker. De Randmeer heeft een torenzeil, dus het hijsen van het grootzeil gaat heel licht en soepel, omdat er geen zware gaffel mee naar boven hoeft te worden gehesen.

Open zeilboot: Centaur

Ook de Centaur is een prachtige open zeilboot. De Centaur is ontwikkeld door een botenbouwer die normaal grotere (kajuit)zeilboten ontwerpt. Dit is te merken aan het ontwerp van deze open zeilboot. Deze zeilboot voelt veel groter dan hij in werkelijkheid is. Dit komt door zijn stabiele vaareigenschappen. Daarom is deze zeilboot een hele comfortabele boot waar je heerlijke tochten mee kunt maken en gerust ook één of twee nachtjes mee op pad kunt.

Vind je een open zeilboot leuk, maar zoek je meer spanning? Dan is een catamaran meer wat voor jou. Of vaar je liever in een comfortabele sloep?