Doe eens iets geks: huur eens een boot!

Bootje varen

Een boot huren, kun je doen om drie redenen. Of je wilt echt gaan varen, of je wilt alleen maar een slaapplek voor een of enkele nachten. De derde mogelijkheid: je wilt gewoon een boot huren, of een kamer op een boot, om er permanent te wonen. Alle drie trends zijn in opmars. Een boot huren om ermee te varen, en we bedoelen uiteraard niet een ritje met een rondvaartboot op de Amsterdamse grachten of op de Maas, heeft uiteraard een ander prijskaartje dan een permanent verblijf op een woonboot. Waar kun je zoal terecht?

Soorten verhuur

A. Bootje varen De tijd dat u een boot huurt, is zo'n beetje te vergelijken met de vakantiehuisjes. U kunt huren per weekend (vrijdag/maandag), per midweek (maandag/vrijdag) of per week. Maar per dag is ook mogelijk, zij het niet overal. Hangt van de verhuurder af.

B. Woonboot huren als hotel, dus zonder te varen De laatste jaren stijgt de trend om een woonboot te huren, bijvoorbeeld in Amsterdam. Er zijn daar naar met inschat zo'n kleine 100 eigenaars die hun woonboot tijdens de vakantieperiode verhuren aan toeristen zoals u. Ze liggen aan de Panamakade, Javakade, Prinsengracht enzovoort. Accommodatie: 1 of 2 slaapkamers, (open) keuken, TV, soms internet, bad en/of douche, soms met een terras(je) enzovoort. Aan u de keuze! Het is weer eens wat anders gecombineerd met een citytrip of weekendje weg. Kan in gezins- of in groepsverband.

C. Woonboot als permanente verblijfplaats Sommigen onder ons dromen ervan om echt op een boot te wonen. Zij het als studentenkamer of gewoon met het hele gezin. Dit soort boten hebben dan een vast ligplaats in en om de stad. Kost uiteraard een paar centen, afhankelijk van de m² die je wilt hebben en het comfort.

Verhuurprijzen

A. Varen Zoals altijd is het moeilijk vergelijken. Het tarief is immers van zo veel factoren afhankelijk: hoe groot is de boot (2 - 8 personen), in welke periode wilt u varen (hoog-, laagseizoen), hoe lang wilt u dobberen? Wilt u met of zonder schipper uw trip maken? Hou ook rekening met servicekosten die niet (altijd) in de huurprijs zijn inbegrepen. In de duurdere arrangementen zijn ook fietsen ter beschikking. Een voorbeeld van een verhuursite is Villanoa. Van 'houseboat' tot zeilschip tot overnachtingsmogelijkheid. Met mooie foto's en duidelijke uitleg. Ook te boeken via Belvilla Vakantiehuizen. Van 2 tot 30 personen, met of zonder schipper. Ga ook eens snuffelen op Happy Charter al is het maar uit nieuwsgierigheid! Hier staan 295 woonboten te huur. Van dagcruiser tot catamaran, van platbodem tot motorjacht, van zieljacht tot woonboot!

B. Hotel Ook hier weer: hoe meer luxe, hoe duurder. Alles bij elkaar is een boothotel niet goedkoop maar in vergelijking met een 'gewoon' hotel aan de kade, valt het best mee. Op de website van Citymundo vonden we voor een verblijf van 3 tot 7 dagen: van € 25 per persoon/per nacht (als je met 4 personen bent) tot € 62 als je in je uppie bent. Let wel: we vermelden hier het 'goedkoopste tarief'. Een duidelijke prijsstaffel staat op hun website, naar ik hoop up to date voor 2011. Bij Houseboats Amsterdam hebben ze 48 woonboten in de verhuur. Soms zelfs B&B!

C. Wonen permanent Donkiz is een voorbeeld van een site als je permanent op een woonboot wil gaan wonen. Van een bescheiden 75 m² tot 130 m². Prijzen in (bijvoorbeeld) Amsterdam van € 1200 - 1800 per maand.

Conclusie

De een heeft zelf een eigen boot, de ander huurt er liever een. Als je alle kosten in rekening brengt, is huren een goed idee. Als u ook nog eens niet veel weekends tijd hebt om te gaan varen, is huren een nog beter idee. En als u geen geld heeft om een boot te kopen en toch graag vaart, dan is huren het beste idee. En als u tijdens uw jaarlijkse vakantie eens een paar dagen gek wilt doen met enkele vrienden of familie maar zelf geen verstand hebt van varen, huur dan eens een (woon)boot met schipper. Geweldige ervaring! Wilt u permanent gaan wonen op een huurboot? Ook dat kan! Bent u van plan om een woonboot te kopen om er zelf gaan te wonen? Bevraag u dan goed bij alle betrokken instanties want er zitten nogal wat haken en ogen aan de wetgeving!

Nog veel meer nuttige informatie: Een boot huren of kopen? Voor- en nadelen!

Links

Wonen op een boot?

Citymundo

Houseboats Amsterdam

Donkiz

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden