Catamaran - overzicht mooiste catamarans

Catamaran zeilen

Ben jij toe aan de nodige uitdaging deze zomer? Ga dan zeilen op een catamaran. Zeilen op een catamaran betekent gegarandeerd plezier voor iedereen die van watersport houdt. Maar pas op: al snel wil je niets anders meer. Wil jij weten welke catamaran je moet kiezen? Hieronder volgt een overzicht van de mooiste catamarans voor beginners en experts.

Catamaran: Hobie Cat Holland

Hobie Cat heeft een brede lijn catamarans, zodat er voor iedere zeiler wel een passende catamaran is. Van absolute beginner tot fanatieke wedstrijdzeiler. Deze catamaran kom je echt overal ter wereld (waar water is) tegen. Wereldwijd varen er inmiddels meer dan 100.000 catamarans van Hobie Cat Holland rond. Hiernaast is de Hobie 16 afgebeeld. De Hobie 16 is een gemakkelijke, geduldige catamaran waar je lang plezier van zal hebben. Daarom wordt deze catamaran ook veel gebruikt door catamaran zeilscholen en voor de verhuur. Bijkomend voordeel is dat de catamaran asymmetrische drijvers heeft, zodat de catamaran gemakkelijk het strand op te trekken is.

Catamaran: Dart

De catamarans van Dart hebben razendsnel een volwaardige plek weten te veroveren tussen de catamarans. Er worden met deze catamarans inmiddels ook in een aantal zelfstandige zeilklassen wedstrijden gezeild. De catamarans zijn volledig van de grond af nieuw ontworpen, waardoor het moderne, uitgebalanceerde catamarans zijn geworden die zijn voorzien van de nieuwste technieken. Bijzonder is bijvoorbeeld dat de romp zo geconstrueerd is dat er geen zwaarden nodig zijn. Dit betekent catamaran zeilen in optima forma: minder weerstand van het water, dus hogere snelheid en hoog aan de wind zeilen. Nog een groot voordeel: Catamarans van Dart hebben geen giek, dus je kunt veilig gijpen zonder risico op 'een draai om je oren'. Hiernaast is de Dart 16 afgebeeld. Hierop is goed te zien dat de giek 'ontbreekt' in de positieve zin van het woord. Dit zijn slechts twee onderdelen waar de catamarans van Dart zich in onderscheiden, maar wie een middagje een catamaran van Dart mag besturen merkt al snel dat er bij het ontwerp alles aan gedaan is de bediening zo puur en eenvoudig mogelijk te houden. Het enige dat je nog hoeft te doen is GAAN en genieten.

Catamaran: Formula 18

De Formula 18 wordt ook wel eens de Formule 1 wagen onder de catamarans genoemd. En niet voor niks, want een Formula 18 catamaran kan snelheden bereiken van 25/30 knopen! Dat is circa 60 km/h. Niet bepaald voor beginnelingen dus. Daarom zijn de catamarans in deze klasse uiterst sportief en competatief. Want bij zulke snelheden op het water wordt elk foutje hard afgestraft. Ook valt er het nodige af te stellen aan deze catamarans en elke wijziging, hoe klein ook, kan grote gevolgen hebben op de vaarprestaties. Daarom kan een kleine aanpassing aan je catamaran net het verschil betekenen tussen winnen en verliezen. Zeilen op een formula 18 catamaran staat daarom garant voor opwinding en volop uitdaging. Ben jij er klaar voor?

Is een catamaran wat té sportief voor jou, maar houd je wel van zeilen? Dan is een open zeilboot meer wat voor jou. Of vaar je liever in een sloep?