Wat wil je weten over elektrische scooters

De e-scooter

Hij verschijnt meer en meer in het straatbeeld: de elektrische scooter. Met een hip hedendaags woord de e-scooter. Het is geen bromfiets want hij bromt niet, integendeel: stil, reukloos en goed voor het milieu. Een blik in de wereld van elektrisch scooter rijden. De e-scooter is op het eerste zicht een duur vervoermiddel maar met de stijgende brandstofprijzen van het laatste jaar is de aanschaf een overweging waard.  
 

Herken je dit?

Wat mij altijd opvalt als er een bromfiets passeert: veel lawaai en stank. Voor mijn gevoel maken ze te veel herrie in verhouding tot hun snelheid. En er blijft een heel onaangename geur hangen, ook al is het gevaarte al lang de hoek om. Bovendien: uit metingen blijkt dat er meer fijn stof de lucht invliegt dan van een vrachtwagen! Vooral deze laatste handicap is aanleiding geweest om de bromfietsen elektrisch te gaan maken. Lang leve de innovatie!

De stille scooter

De motor heeft dus niet langer brandstof nodig. Via een speciale batterij, het idee is gewoon geleend uit de autowereld, loopt hij op elektriciteit. Qua kostprijs rijd je dan op zo’n halve euro per 100 km. Bovendien: niet alleen goedkoop in verbruik, ook het onderhoud is miniem. Eén keer per jaar jeen controle en je kunt weer scooteren.

Technische aspecten

  • Gebruikte materialen: vooral licht en degelijk: roestbestendig, sterk en weinig onderhoud nodig.
  • Versies: meestal zijn er 2 versies per model: eentje die 25km/uur haalt als maximum en eentje die 50km/uur scheurt.
  • Batterij: het voornaamste onderdeel van een e-scooter! Je hebt er van lithium-polymeer, van Li-ion, van Silicium-gel en van silicon.
  • Gewicht: varieert van 58 kg tot 60 kg tot voor de duurste modellen zelfs 125 kg (incl. accu).
  • Gewicht van de accu: van 6,3 tot 8,1 kg.
  • Oplaadtijd: van 3 tot 8 uur.

De samenstelling van de materialen is van belang voor de levensduur maar ook voor het aantal keer dat je opnieuw kan opladen. Maar de voornaamste voorwaarde voor de batterij: hoe ver kun je er mee rijden? De maximum afstand die we vonden met een volle accu varieert maar liefst van 75 km tot 130 km.

Nieuw voor 2011 is dat sommige merken met een afneembare batterij zijn uitgerust. Op die manier kun je bij problemen of als je verder van huis bent dan oorspronkelijk gedacht, een tweede batterij in gebruik nemen (die je dan wel opgeladen bij moet hebben natuurlijk).

Merken en prijzen (2010)

Emoto: van € 1299 tot € 3299.

EMC: van € 1400 tot € 3500.

Zero: van € 1800 tot € 3500.

Gleco: van € 1995 tot € 3300.

Ebretti: € 2495.

E-spike: € 1800.

EVT: van € 2100 tot € 2185.

Novox: van € 1900 tot € 2400.

Merken en prijzen accu’s

Van € 900 voor een 720 Wh-accu, € 1200 voor 1056 Wh-accu.

Update 2012

Dit nieuws willen we u nog meegeven niet geheel neutraal trouwens: we zijn grote fan van deze super mooie machientjes. Het merk GOVECS is weer verkozen tot E-scooter of the Year (2012), zowel voor de 25 km/u categorie als de 45 km/u e-scooter. Het zijn dan ook mooie bolides. Tegenwoordig met een ingebouwd laadapparaat zodat je bij elk beschikbaar stopcontact eenvoudig kunt opladen. Prijs van een oplaadbeurt volgens Govecs is nog steeds minder dan een euro per 100 km.

De Govecs e-scooters zijn Europese 'brommers'. Ze worden ontwikkeld in Duitsland, Italiaanse designers zorgen voor de styling en en Polen worden ze geassembleerd.

Modellen

  • De Go! S 1.2 wordt geleverd met een lood-silicium accu (500 keer oplaadbaar) en stalen frame. Nieuw is de ‘economy’ schakelaar die het stroomverbruik vermindert. Het remsysteem werkt regeneratief d.w.z. tijdens het remmen wordt energie terug naar de accu gevoerd. Twee modellen: of 25 km/uur (actieradius van 70 tot 100 km) of de 45 km/u versie (50-60 km ver). Uiteraard is een en ander afhankelijk van je rijstijl en vlakke of hellende wegen enz... Vermogen: 3 kW. Gewicht: 140 kg inclusief de accu. Zithoogte: ca. 80 cm en er kunnen 2 personen op (tot 10 kg). Garantie: 2 jaar.

Kost? Voor Nederland: € 3.497, (België € 3.597), inclusief BTW. ex. afleverkosten.

  • De Go! S 2.4. Het voornaamste verschil zit hem in de accu: een lichtere en sterkere lithium batterij (72 V / 1000 keer oplaadbaar). Verder verschilpunt en nieuw is dat er standaard een lichtmetalen bagagerek voorzien is. Nog meer verschillen: de kunststof panelen aan de achterzijde en een ander logo. De techniek is identiek met de 1.2: vermogen 3 kW, stalen frame, iets lichter (115 kg). Hoe dan de verschillende actieradius te verklaren? Ik weet het niet maar hij is als volgt: 25 km/u versie is het 100-140 km en met de 45 km/u versie kom je tussen de 60 tot 100 km ver. Met de 2.4 kun je veel verder van de deur toch?

Kost? Schrik niet: € 5.697, (België € 5.797) inclusief BTW. ex. afl. kosten.

  • De Go! S 3.4 noemen ze zelf geen scooter maar een motorscooter. Met een topsnelheid van ruim 80 km/u uitermate geschikt voor woon/werkverkeer. De batterij is centraal geplaatst en heeft een onderhoudsvrije riemaandrijving. Andere specificaties: lichtgewicht: slechts 120 kg, lithium-polymeer batterij (72 V), toch een vrij beperkte actieradius van (maar) maximaal 70 km, geïntegreerde lader voor een normaal stopcontact, voor en achter hydraulische schijfremmen, ook met regeneratief remsysteem, zijstandaard, groot licht en kentekenplaat verlichting.

Kost? In Nederland: € 6.797, (België € 6.897), inclusief BTW. ex. afl. kosten. In Nederland vrijgesteld van houderschapsbelasting en BPM. 

  • Tenslotte zijn er nog de Go! T-series: elektrische cargo scooters voor zwaarder of groter vervoer. Belasting mogelij tot 175 kg. Worden onder ander gebruikt voor bezorging van pizza`s, medicijnen en poststukken, onderhouds- en technische diensten. 

Kost? Voor Nederland € 4.497, (België € 4.597), inclusief BTW. ex. afl. kosten.

Algemeen: België is om een of andere reden zowiezo 100 euro duurder dan Nederland. Een verklaring? Het zijn prachtige scooters maar je betaalt er ook voor. Klik hier voor de NL en Belgische dealers.

Conclusie

Is een helm nodig? De modellen tot 25 km/uur worden niet scooter maar ‘snorfietsen’ genoemd. Een helm is niet nodig in NL, wel in BE. Een rijbewijs evenmin. Tot 45 km/uur spreekt men van een ‘scooter’ of 'bromfiets' en is een helm wel verplicht evenals een rijbewijs! Een kenteken kost € 60 (Nederland). Soms betaal je ook nog apart ‘afleveringskosten’ mocht je online besteleln; die kunnen oplopen tot 150 euro. Een verzekering is verplicht.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden