Tips voor het kopen van een bakfiets

Inleiding

Het is misschien het toppunt van burgerlijkheid, maar de bakfiets is helemaal in! De naam zegt het al: een bakfiets is een fiets met een bak. Deze bak zit aan de voorkant, zodat je er gemakkelijk overzicht over hebt. De bakfiets is ideaal voor gezinnen met kinderen. Dit is zeker het geval voor gezinnen met meerdere, jongere kinderen. Je kunt de bakfiets gebruiken om de kinderen te vervoeren, maar bijvoorbeeld ook voor zware boodschappen. Een bakfiets is dus multi-functioneel! Het is aan te raden om je van tevoren goed te informeren, want een bakfiets is namelijk een stuk duurder dan een gewone fiets! Lees hieronder de tips voor het kopen van een bakfiets.

Model van de bakfiets

Je hebt bakfietsen in verschillende modellen. Alle bakfietsen zijn zo ontworpen dat ze zeer stevig, veilig en gebruiksvriendelijk zijn. Hieronder een overzicht van de verschillende bakfiets modellen:

 • Bakfiets met drie wielen. De standaard bakfiets is de bakfiets met drie wielen. Er zit een wiel aan de achterkant en twee onder de bak. Hierdoor is deze bakfiets zeer degelijk en stabiel in gebruik. De bakfiets kan bijvoorbeeld niet omvallen. De bak biedt over het algemeen plaats aan vier kinderen.
 • Bakfiets met twee wielen. Deze bakfiets heeft net als een gewone fiets twee wielen. Namelijk eentje achter en eentje voor de bak. Het is wellicht even wennen in het begin omdat je aan de voorkant een stuk langer bent, maar juist door de twee wielen lijkt het net alsof je met een gewone fiets aan het fietsen bent. Dit model heeft een zeer stevige standaard, zodat je de bakfiets gemakkelijk weg kunt zetten. De bak in deze bakfiets is kleiner dan bij de normale bakfiets. Zo bestaat de bak uit een bankje dat plaats biedt aan twee kinderen. Er blijft dan nog plek over voor bijvoorbeeld de boodschappen of een maxicosi.
 • Bakfiets voor vervoer. De meeste bakfietsen zijn ontworpen om kinderen te vervoeren, maar je kunt ook een bakfiets kopen als je producten wilt vervoeren. Hierbij heb je twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid ziet er in principe uit als de normale bakfiets, alleen met de klep er bovenop. De andere mogelijkheid is een soort bagagedrager, alleen dan aan de voorkant. Deze is een stuk breder waardoor er gemakkelijk een bak op geplaatst kan worden.
 • Elektrische bakfiets. Het fietsen met een bakfiets kan best zwaar zijn. Zeker het wegrijden of een helling opfietsen kan tegenvallen. Wil je voor gemak gaan? Dan zijn alle bakfietsen ook in een elektrische versie te koop.

De bak van de bakfiets

Er is veel zorg en aandacht besteed aan het ontwerp van de bak van de bakfiets. Zo moet de bak kindvriendelijk zijn. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld aan de zijkanten muizenholletjes zitten, zodat de kinderen er zelf in kunnen klimmen. In de bak zelf zitten één of twee bankjes. Dit is afhankelijk van de grootte van de bak. In de kleinste bak zit één bank en heb je verder geen ruimte over. In de grote bak zitten twee bankjes. Over het algemeen kun je de bankjes inklappen voor meer ruimte. Bij de bankjes zitten driepuntsgordels, zodat je de kinderen veilig kunt vervoeren. Bij sommige bakken is het mogelijk om ook de maxicosi veilig vast te zetten. Een kleine bak heeft als voordeel dat je er het makkelijkst mee kunt fietsen, terwijl je met een grote bak veel ruimte hebt!

Accessoires voor de bakfiets

Er zijn allerlei accessoires te koop voor de bakfiets. Hiermee kun je nog meer plezier hebben van je bakfiets. Denk bij accessoires bijvoorbeeld aan:

 • Regentent voor de bak van je bakfiets, zo blijven de kinderen lekker droog tijdens het fietsen als het regent.
 • Regentent om heel je bakfiets te bedekken. Dit is ideaal als je bakfiets vaak buiten staat. Een bakfiets kan echt wel wat hebben, maar wanneer je bakfiets veel in de regen staat, zal hij sneller achteruit gaan.
 • Bakstickers om je bakfiets te versieren
 • Stoeltjes en kussens voor in de bakfiets
 • Babyschaal: speciaal voor het vervoer van baby's tussen de twee en negen maanden. Een maxicosi neemt namelijk veel ruimte in beslag.
 • Hoofdbeschermer. Met een speciale hoofdbeschermer bescherm je het hoofdje van de baby tegen wiebelen en hobbels.
 • Peuter- en kleuterzitje. Met een speciaal peuter- en kleuterzitje zit je kind stevig op het bakje.

Prijs van een bakfiets

Een bakfiets is niet goedkoop, maar je kunt er wel heel veel plezier van hebben. Een bakfiets gaat jaren mee en is een prima vervanger voor een auto. Een normale bakfiets heb je vanaf 800 euro. Een tweewieler vanaf 850 euro. Voor een elektrische bakfiets betaal je even makkelijk gezegd gemiddeld twee keer zoveel. Wil je graag een bakfiets, maar vind je hem eigenlijk te duur, kijk dan eens naar andere opties. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een tweedehands bakfiets.

Conclusie

De bakfiets is ideaal voor mensen met jonge kinderen. Met een bakfiets kun je gemakkelijk meerdere kinderen vervoeren en er is ook nog ruimte voor bijvoorbeeld de boodschappen. Met een bakfiets kun je de auto gemakkelijk laten staan. Fietsen is goed voor je gezondheid en voor het milieu, plus de kinderen zijn lekker in de buitenlucht!