Tips voor het kopen van een loopfiets

Inleiding

Een loopfiets is goed voor de ontwikkeling van een kind. Ze leren hiermee de beginselen van het echte fietsen. Ze ontwikkelen hun beenspieren en leren evenwicht houden. De meeste kinderen vinden het heerlijk om op een loopfiets rond te rijden. Op die manier stimuleer je het buitenspelen ook! Er zijn verschillende loopfietsen te koop. Zo zijn er loopfietsen te koop voor verschillende leeftijden. Ook zit er verschil in het model. Lees hieronder de tips voor het kopen van een loopfiets.

Model loopfiets

Even makkelijk gezegd zijn er twee soorten loopfietsen. Op het ene model kunnen de kinderen zitten. Deze loopfietsen hebben vaak vier wielen, waardoor de loopfiets altijd in evenwicht is. Het kind kan dus niet vallen! Dit soort loopfiets is vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar. Ze hoeven nog niet goed te kunnen lopen om zich met deze loopfiets voort te bewegen. De andere loopfiets is een staand model. In plaats van in een zithouding, zijn de benen gestrekt als ze op de loopfiets zitten. Deze loopfiets heeft twee wielen, waardoor het kind zelf zijn evenwicht moet houden. Deze loopfiets is geschikt voor oudere kinderen die al goed zelfstandig kunnen lopen. Met deze loopfiets kan je harder dan met een zitmodel!

Leeftijd

Gemiddeld zijn loopfietsen geschikt voor kinderen van één tot drie jaar. Vanaf drie jaar beginnen de meeste ouders met een echte fiets. De meeste loopfietsen zijn dus ook ontworpen voor kinderen tot drie jaar. Het belangrijkste verschil zit hem in de hoogte. Let altijd goed op of de goed genoeg is. Een te lage loopfiets rijdt ongemakkelijk, terwijl je kind met een te hoge loopfiets niet met zijn voeten bij de grond kan. Twijfel je of de maat goed is? Laat je kind dan een rondje rijden of meet de beenlengte op. Koop je online een loopfiets? Dan wordt meestal de kledingmaat of leeftijd aangegeven.

Design

Sommige loopfietsen zien er als een gewone fiets uit, maar dan zonder trappers. Maar er zijn ook veel leuke en aparte loopfietsen te koop! Denk bijvoorbeeld maar aan:

 • Een motor of scooter
 • Dier
 • Bakfiets
 • Hello Kitty

Welke kleur je kiest is afhankelijk van je smaak of het geslacht van het kind. Wordt de loopfiets door meerdere kinderen gebruikt? Kies dan voor een kleur die voor beide geslachten kan!

Waar let je nog meer op?

 • Binnen of buiten. De meeste loopfietsen zijn voor buiten. Hier heb je namelijk meer ruimte. Maar er zijn ook loopfietsen voor binnen. Deze zijn vooral geschikt voor jonge kinderen.
 • Het zadel. Sommige loopfietsen hebben een verstelbaar zadel, waardoor je de loopfiets met je kind mee kan laten groeien.
 • De wielen. De beste loopfietsen hebben luchtbanden. Dit rijdt een stuk gemakkelijker dan banden van kunststof, hout of rubber.
 • Hoogte instap. Afhankelijk van het model zit er verschil in de hoogte van de instap. Een lage instap is gemakkelijker voor je kind.
 • Voetenplankje. Sommige loopfietsen hebben een voetenplankje waar de voeten opgezet kunnen worden. Dit zal vooral gebruikt worden als de loopfiets snelheid maakt en de kinderen de fiets even willen laten uitrijden.
 • Handrem. In principe is een rem niet nodig omdat de kinderen zelf kunnen stoppen met hun voeten. Een loopfiets met handrem zie je vooral bij loopfietsen voor kinderen vanaf drie jaar.
 • Maximaal gewicht. Gemiddeld kan een loopfiets een maximaal gewicht dragen van vijftien tot dertig kilo.
 • Standaard. Luxe loopfietsen hebben een standaard, zodat je fiets niet op de grond hoeft te leggen als er niet meer gespeeld wordt.
 • Prijs. Er zijn loopfietsen van tien euro, maar ook van bijna honderd euro. Een dure loopfiets is van betere kwaliteit en heeft meer extra's.

Conclusie

Een loopfiets is leuk speelgoed voor een kind. Ze kunnen er lekker mee buiten rondrijden en het is ook hartstikke goed voor hun motoriek. Er zijn allerlei loopfietsen te koop. Begin met een loopfiets waar je kind zich in zithouding moet voortbewegen. Deze zijn al verkrijgbaar voor kinderen vanaf ongeveer een jaar. Kan je kind goed lopen en vindt hij het rijden op een loopfiets leuk? Kies dan voor een loopfiets vanaf twee jaar van goede kwaliteit! Hier zul je dan extra lang plezier van hebben!