Invoeren motorfiets uit Duitsland of Belgie via RDW

Hoe voer ik mijn motor in

Wilt u een motor die u gekocht heeft in Duitsland of Belgie, in Nederland invoeren, dan moet u de volgende stappen ondernemen om de motor op Nederlands kenteken te laten zetten:

  • U zorgt dat u het oorspronkelijke kentekenbewijs en een legitimatiebewijs bij u heeft.
  • Afhankelijk van de herkomst, wordt de motor onderzocht naar gegevens die nodig zijn om de motor in Nederland te kunnen registreren.
  • Na het RDW onderzoek, kunt u gelijk naar de fiscale dienst of douane die in het RDW keuringsstation gevestigd is
  • Voor een motor die niet uit een EU land komt, moet u eerst een afspraak maken bij een RDW keuringsstation.
  • Voor motoren die wel uit een EU land komen, kunt u op werkdagen tussen 8 en 12 uur zonder afspraak bij de RDW terecht.
  • Wanneer alle formaliteiten bij het RDW positief verlopen zijn en de motor wordt toegelaten op Nederlands kenteken, dan wordt het Nederlandse kentekenbewijs naar u opgestuurd.
  • U moet nu alleen nog een kentekenplaat laten maken en zorgen dat er een verzekering voor de motor wordt afgesloten en motor belasting wordt betaald.

Eenvoudiger invoeren oude motoren

Sinds mei 2009 is het eenvoudiger geworden om motoren van buiten de EU en die van voor 1998 zijn, in te voeren bij het RDW. Voor die tijd was er een zeer zware individuele keuring in Lelystad nodig. In Lelystad is hiervoor een speciaal test centrum. Deze keuring op het test centrum in Lelystad was met € 970,- ook zeer prijzig. Tegenwoordig moet de keuring van motoren van voor 1998 alleen nog maar voldoen aan eisen, die veel eenvoudiger zijn. Op deze manier kunt u de prachtigste motoren uit Amerika invoeren, zonder dat de kosten overdreven hoog zijn en de regels overdreven streng. Het eenvoudiger maken van het invoeren van oudere motoren, is het gevolg van de vervanging van het voertuigreglement. Dit reglement is namelijk in 2009 vervangen door de nieuwe regeling voertuigen.

Zorg dat u een CVO heeft

CVO staat voor Certificaat van Overeenstemming. Dit certificaat is eigenlijk een geboortebewijs van de motor. Iedere fabrikant geeft voor iedere motor die gebouwd is volgens de Europese type goedkeuring, een CVO af. Op kentekenbewijzen van motoren uit het buitenland kunnen wel eens technische gegevens ontbreken. Heeft u een CVO, dan komen alle gegevens op uw nieuwe Nederlandse kentekenbewijs. U kunt dus met een CVO bij het RDW aantonen, dat de in te voeren motor aan alle toelatingseisen voldoet.

Is de technische staat belangrijk

Wanneer u een motor uit het buitenland wilt invoeren, is de technische staat van de motor voor de RDW niet van belang. Er wordt bij het invoeren hoofdzakelijk gekeken naar de herkomst van de motor en of alle gegevens op het kenteken daadwerkelijk overeenkomen met de motor. Dit geldt echter hoofdzakelijk voor motoren die ingevoerd worden uit een land, dat lid is van de EU. Voor invoer uit landen buiten de EU, is het verstandig om vooraf bij de RDW te informeren.

Zijn er nog meer kosten

Naast de kosten voor de keuring en het laten overkomen van de motor, is er ook nog de BPM. De BPM bij invoer is de duurste kosten post en bepaald voor de persoon die de motor invoert of het zich wel loont. BPM is de belasting die over de motor betaald moet worden. Hierbij wordt gekeken naar de nieuwprijs, de aanschafwaarde en de leeftijd van de motor. Veelal worden motoren ingevoerd, omdat ze in het buitenland goedkoper zijn. Laat u daarom eerst voorlichten hoeveel BPM u moet betalen en kijk of de motor dan nog voordeliger is. Zonder betaling BPM, krijgt u het voertuig niet op Nederlands kenteken.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden