Wat weet je over de Maan

Waar is de maan vandaan gekomen

De Maan is een satelliet van de Aarde. Dat wil zeggen, dat ze in een vaste baan om de Aarde draait. Ze doet er ruim 27 dagen over om eenmaal om de Aarde te draaien. De Maan staat zo'n 384.000 km van ons af. Dat is wel ver, maar we kunnen haar toch met verrekijkers goed bestuderen. Sinds 1969 kunnen we er zelfs naartoe. De mensen zijn altijd al door de Maan gefascineerd geweest. Denk maar aan een Jules Verne, met zijn spannende boek over een reis naar de Maan. Sommige geleerden dachten vroeger dat de Maan uit de Aarde was voortgekomen. Er als het ware van losgeslingerd was. Dat kon best, want lang geleden was de Aarde een slappe massa, die razendsnel draaide. Dan kan er best wat losgeschoten zijn. Anderen meenden dat Aarde en Maan gewoon los van elkaar, maar wel erg dicht bij elkaar, ontstaan waren. Door kristallisatie. Sinds de maanreizen vermoeden de meeste geleerden, dat de Maan ontstaan is uit gekristalliseerde gassen, meer dan 4,5 miljard jaar geleden. En dat ze "toevallig" in een baan om de Aarde terechtgekomen is. Maar die theorie kan best nog veranderen. De onderzoekingen zijn nog niet afgerond.

Wat is nieuwe Maan en volle Maan

De Maan draait om de Aarde heen. Ze doet ruim 27 dagen over een volledige omwenteling; dat is dus bijna een maand. Terwijl de Maan om de Aarde draait, draait ze ook om haar eigen as. Het gevolg daarvan is dat we altijd dezelfde kant van de Maan zien. De Zon verlicht de Maan. Omdat de Maan geen dampkring heeft, wordt het zonlicht teruggekaatst en kunnen we het Maanoppervlak zien. Terwijl de Maan draait, komt ze ook een tijd tussen de Zon en de Aarde te staan. De Zon verlicht dan de achterkant van de Maan; en de voorkant die naar de Aarde gericht is, blijft donker. Dat noemen we Nieuwe Maan (zie n° 1 op de illustratie). Een week later zien we al een deel van de Maan verlicht, namelijk de rechterkant; dat noemen we het Eerste Kwartier (n° 3). Nog een week later is de kant van de Maan die altijd naar ons toe gericht is, volledig verlicht; dat noemen we Volle Maan (n° 5). Weer een week later is maar een kant van de Maan verlicht, nu de linkerkant; dat is het Laatste Kwartier (n° 7). Weer een week later, staat de Maan terug tussen de Aarde en de Zon, en wordt de naar ons gerichte kant van de Maan niet verlicht. Op het plaatje zie je ook nog de tussenstanden van de Maan (n° 2 - 4 - 6 - 8). Tussen Nieuwe Maan en het Eerste Kwartier zie je dan een sikkelvormige Maan met de punten naar links. Tussen het Eerste Kwartier en Volle Maan zie je 3/4 van het Maanoppervlak; tussen Volle Maan en het Laatste Kwartier zie je eveneens 3/4 van het Maanoppervlak; tussen het Laatste Kwartier en Nieuwe Maan zie je een sikkelvormige Maan met de punten naar rechts.

Links

Heelal en melkweg

Ruimtevaartuigen















Reacties (2)

Reageer
Master1 reageerde 10 jaar geleden
30 May 13:20
Dag en nacht is een wederkerende cyclus tussen aarde en zon. Het is niet omdat de maan er tussen komt dat hier iets aan veranderd. De maan is gewoon een dagverstoorder, en verdient het dus om verbannen te worden naar de verste uithoeken van het heelal. De zon, is tenslotte van ons allemaal, en daar heeft de maan niets over te zeggen. En neen, het is volle maan niet nieuwe maan
G.J. reageerde 10 jaar geleden
30 May 10:29
Er klopt iets niet in de tekst van dit artikel.

Er staat:
Terwijl de Maan draait, komt ze ook een tijd tussen de Zon en de Aarde te staan. De Zon verlicht dan de achterkant van de Maan; en de voorkant die naar de Aarde gericht is, blijft donker. Dat noemen we Nieuwe Maan...

Als de maan tussen de zon en de aarde staat, dan praat je over een dag-situatie op aarde en heb je te maken met een zonsverduistering.
De Nieuwe Maan is de situatie waarin de aarde tussen de zon en de maan staat. Daarbij zorgt de aarde ervoor dat de maan niet verlicht wordt door de zon.