Meer over de zwarte weduwe

De zwarte weduwe is in opmars en komt steeds vaker voor in Europa, ook in Nederland en Belgie wordt de spin steeds vaker aangetroffen.

De bekendste spin der spinnen dankt zijn naam vooral aan bekende speelfilms en aan het paargedrag van het vrouwtje. Hoewel de mannetjes ongevaarlijk zijn, kunnen de vrouwtjes daarentegen wel zeker gevaarlijk zijn voor de mens, met haar gif kan ze ouderen en kinderen verlammen, zelfs doden.

De afkomst en kenmerken

De zwarte weduwe (Latrodectus mactans) komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en Zuid Amerika en heeft zich inmiddels over alle werelddelen verspreid.

De spin wordt dikwijls in Europa gevonden, ook in Nederland en België. Hoewel deze spin niet goed overleeft bij ons klimaat, kan de spin wel overleven in warme huizen. De spin is niet agressief en zal zich meestal ophouden in kieren en spleten, tussen plafonds en in muren. In europa kent deze spin weinig natuurlijke vijanden, ze zijn zeer resistent tegen chemische aanvallen en kunnen door met erg weinig voedsel.

Het vrouwtje heeft een opvallend glanzend zwarte kleur met een rode vlek op de buik. Die vlek lijkt wel op een zandloper. Ze beschermt haar eitjes en jongen, en huist in donkere hoeken en verlaat bijna nooit de mazen van haar web. Wordt ze gestoord, dan toont ze haar dodelijke kwaliteiten. De kleine spinnetjes doen er 4 maanden over om volwassen te worden. Ze leven 1 à 2 jaar. Het vrouwtje leeft altijd alleen en is niet agressief.

De zwarte weduwe spint haar web op een beschermde plaats, deze plaats wordt ook nooit verlaten. Het web heeft een driedimensionale vorm en ziet er nogal chaotisch uit, echter is het web niet minder effectief. Overdag zit de spin verstopt en zal ze niet zichtbaar zijn, 's avonds en 's nachts zit ze in haar web.

De zwarte weduwe behoort tot de familie van de kogelspinnen en de mannetjes kunnen ongeveer 1,5 cm groot worden. De vrouwtjes kunnen iets grote worden, 2 cm en effectief met poten zijn ze iets van 2 cm tot 4-5 cm max.

De voortplanting

Het mannetje is polygaam en paart het liefst met verschillende wijfjes, het mannetje zal voor hij opzoek gaat naar een partner een klein spermapakketje maken en hiermee opzoek gaan naar een vrouwtje.

Als hij een geschikt wijfje gevonden heeft, zal hij een soort paringsdans voor haar geven en haar aandacht trekken door haar web te laten trillen.

tijdens het paren zal hij het spermapakketje overbrengen op het lichaam van het wijfje. Na de paring zal in veel gevallen het wijfje jaloers en achterdochtig worden, zall zij het mannetje opeten of gevaarlijk steken.

Met een paring kan een wijfje meerdere nesten maken, het sperma gaat lang mee en kan een paar maanden gebruikt worden. De eitjes worden gelegd in een cocon in haar web zodat zij deze kan bewaken. Zodra de eitjes uitkomen zijn ze de eerste tijd afhankelijk van de moeder. Echter na een aantal weken zullen deze hun eigen weg gaan.

in het geval van een beet

De kans om een beet te overleven zijn erg groot, echter de kans op om te overleven wordt kleiner als de beet langer duurde. Normaal gesproken is dit niet erg als je volwassen bent, maar voor kinderen en ouderen kan deze beet nog wel eens fataal aflopen.

In streken waar de zwarte weduwe veel voorkomt heeft men vaak tegengif in voorraad. Echter je moet er wel snel bij zijn, de inwerking van het tegengif duurt 20 minuten.

De effecten van een beet van de vrouwtjes weduwe zijn:

  • je maagspieren worden hard
  • je spieren verkrampen en de lichaamfuncties worden minder
  • spraak wordt moeilijk tot onmogelijk
  • overige gelaatsspieren verstijven

Na verloop van tijd als het gif zich verspreid krijg je steeds meer verlammingen en pijn over je lichaam, verder wordt de plek rond de beet rood en extreem pijnlijk. Het hartritme gaat omhoog en dit kan voor hartpatienten gevaarlijke situaties opleveren.

Het antigif kan gelukkig tot vier dagen na de beet worden toegediend, het is dus zaak om kalm te blijven.

Extra naslag werk

Meer info over spinnen en http://reptielen.2link.be@@reptielen.