Wat is de Mhorrgazelle

Algemeen

Het is een prachtig sierlijk, slank dier. De Mhorrgazelle is de grootste van alle gazelle soorten en was bijna uitgestorven. Dierenpark Blijdorp is een van de dierenparken die een fokprogramma met deze dieren heeft opgezet en op 22 juli 2010 is er weer een jong geboren in dit park. De moeder is Gina en de vader is de inmiddels overleden Kenan.

Een bijna uitgestorven soort

Oorspronkelijk is de Mhorrgazelle afkomstig uit het zuiden van Marocco, een gebied dat beter bekend staat als The Western Sahara. Tot kort leek het erop dat dit soort gazelles geheel dreigde uit te sterven. Nu was er in de Spaanse Sahara een majoor die een aantal van deze dieren privé hield. Hij kreeg regelmatig jongen aangeboden van een Berberjager die het moederdier had afgeschoten.

Deze majoor schonk ten behoeve van een fokprogramma, in 1971, een kleine groep van 5 vrouwtjes en 1 mannetjes aan het Nationale Fokstation voor Sahara dieren. Dit fokstation is gelegen in het Spaanse Almeria. In 1975 werd dit Fokstation gedwongen de Spaanse Sahara te verlaten. Het fokprogramma ging gewoon door en rond 1990 werden de eerste dieren in het wild teruggeplaatst. In eerste instantie in Tunesië en Marokko. Anno 2010 zijn er ook dieren uitgezet in Senegal.

De Mhorrgazelles die in de Rotterdamse dierentuin Blijdorp te bewonderen zijn, zijn allen nakomelingen van de kleine kudde die de majoor heeft afgestaan. Met deze dieren is ook Blijdorp aan het fokken.

De Mhorrgazelle

De Mhorrgazelle is ook bekend onder de namen Gazelle dama Mhor of The Nanger Dama. De Mhorgazelle is de grootste van alle gazelle soorten. In gevangenschap behalen zij een maximale leeftijd van 12 jaar.

De gazelles zijn voornamelijk overdag actief en leven in groepen. Deze groepen kunnen variëren van groepen met “single” mannetjes, of groepen van vrouwtjes met jongen. Daarnaast leven er ook gazelles in gemengde groepen en van alle leeftijden. In droge tijden zijn de groepen tussen de 10 tot 30 dieren. In het regenseizoen kan een groep uit 100 of meer dieren bestaan. Het zijn stille en verlegen dieren, zij leven het liefst in de woestijn. Maar ook open- en gras steppes behoren tot hun leefgebied, alsmede ruig gebied.

Voordat een vrouwtje een jaar oud is, is zij geslachtsrijp. Mannetjes bereiken dit tussen 1,5 en 2 jaar. De draagtijd van een jong varieert tussen de 6 en 6,5 maanden. Veelal worden de jongen in de lente geboren (omdat bij in het wild levende gazelles rond deze tijd de vegetatie het verst was). Er wordt altijd één jong per draagtijd geboren. Al een week na de geboorte kunnen de jongen de kudde volgen. De jongen worden tussen de 4 tot 9 maanden verzorgd door de moeder.

Uiterlijk van het dier

De bovenkant van het lijf, en de nek zijn van een donkerbruine kleur die in verschillende tenten variëren. Het hoofd is van een lichtere bruine kleur met witte plekken rond de ogen en snuit . Dan heeft de Mhorrgazelle een witte plek aan de voorkant van zijn nek en loopt er een donkere streep van zijn oog naar zijn mondhoek. De onderkant van het lijf, de poten en de staart van de gazelle zijn wit.

Bij de Mhorrgazelle hebben zowel de mannetjes en vrouwtjes hoorns. De licht golvende hoorns hebben een soort “S” vorm, zijn geringd en die van het mannetje zijn iets langer dan die van de vrouwtjes, een totale lengte tussen de 20 en 40 cm.

  • De mannetjes kunnen 1,20 meter hoog worden (schouderhoogte)
  • De vrouwtjes kunnen 0,90 meter hoog worden (schouderhoogte)
  • De mannetjes worden ongeveer 1,70 meter lang
  • De vrouwtjes worden ongeveer 1,40 meter lang
  • De mannetjes wegen ongeveer 75 / 85kg
  • De vrouwtjes wegen ongeveer 40 kg
  • Het voedsel (in het wild) bestaat voornamelijk uit gras, kruiden en planten
  • De dieren kunnen in geval van gevaar een snelheid behalen van 100 tot 110 km per uur.