Bescherming van dieren

Inleiding

Bij het woord "Dierenbescherming" denkt men al gauw aan "de Dierenbescherming", zijnde de vrij omvangrijke vereniging, die weliswaar eigenlijk "Vereniging tot bescherming van dieren" heet, maar in de volksmond steevast aangeduid wordt met de voornoemde twee woorden.

Bovendien denkt men dan veelal aan de activiteiten die deze vereniging hoofdzakelijk ontplooit, welke vooral gericht zijn op de verbetering van het lot van huis- en andere dicht bij de mens levende dieren, zoals vee en hobbydieren, alsmede op het zoveel mogelijk beperken van dierlijk leed ten gevolge van de jacht.

Toch omvat de bescherming van dieren nog heel wat meer. Hierna volgt een overzicht, waaruit blijkt welke vormen van dierenbescherming er nóg zoal zijn.


Meer vormen van dierenbescherming

1 ) Er zijn velerlei organisaties, die zich bezighouden met de bescherming van een bepaald soort dieren, of met het bestrijden van een bepaald soort misstand, die zich ten aanzien van dieren voordoet. Als voorbeelden kunnen genoemd worden de Vogelbescherming, de Vissenbescherming, de Kattenbescherming, het actiecomité tegen stierenvechten, en actiegroepen tegen het aftappen van berengal.

2 ) Aangezien insekten en zogenaamd 'ongedierte' net zo goed dieren zijn, behoren deze naar de mening van sommigen net zo goed behoed te worden tegen de wreedheden, die veel mensen hen in hun onbewustheid nog aandoen.

3 ) Het uit principe niet opeten van dieren, zoals zich voordoet bij vegetariërs, is zeker ook een vorm van "dierenbescherming"; immers hoe minder gedode dieren men koopt, hoe minder er voor de markt gedood zullen worden. Het genoemde, aan de vegetarische houding ten grondslag liggende pricipe is veelal gebaseerd op de redenering, dat het niet aangaat andere wezens van het leven te beroven om zichzelf in leven te houden, terwijl er zo veel andere soorten voedsel beschikbaar zijn, waarbij dat niet hoeft te gebeuren.

4 ) Veganisten, zijnde vegetariërs, die niet alleen geen dieren opeten, maar deze ook overigens in principe volkomen met rust laten en derhalve ook geen dierlijke producten (bijv. melk, wol, leer) gebruiken, noch huisdieren houden, noch dieren op een of andere manier exploiteren (bijv. als trek- of rijdier), zijn uiteraard in nog hogere mate dierenbeschermend bezig, dan vegetariërs sec.

5 ) Hetzelfde geldt ten aanzien van Fruitariërs, die globaal omschreven kunnen worden als "veganisten, die bovendien geen planten opeten".

6 ) Ook de activiteiten, die verenigingen van vegetariërs, van veganisten en van fruitariërs ontplooien en veelal ten doel hebben om anderen ertoe te brengen óók zo diervriendelijk te worden, of te steunen, wanneer zij dat wel willen, maar daar niet zo best in slagen, zijn zonder meer een vorm van dierenbescherming.

7 ) Het niet opeten van dieren kan overigens ook zijn oorzaak vinden in bepaalde religies, die dit verbieden of afraden; weliswaar is het motief daarvoor vaak gelegen in het aldus behalen van een persoonlijke verheffing, maar gezien het effect kunnen dit soort geloofsvoorschriften zeker ook als "dierenbeschermend" betiteld worden.

8 ) Het streven naar (grond-)wettelijke erkenning van dierenrechten en uitbreiding van bestaande wetgeving op dit gebied. In een aantal landen is er zelfs al een politieke partij, die de belangen van het dier en dus ook hun bescherming, waar mogelijk bij het landsbestuur aankaart en behartigt.

9 ) De activiteiten van dierenbevrijders. Globaal gesteld zijn dezen van mening, dat zij, zolang het recht van dieren op een waardig leven nog maar in gebrekkige mate formeel erkend is, moeten proberen het lot van deze wezens toch direct al metterdaad te verbeteren, ook al worden bepaalde rechtsregels daarbij binnen zekere grenzen overschreden.

10 ) Van groot belang voor vele dieren is de toestand van het milieu. Voor de vissen bijvoorbeeld is de zuiverheid van het water zo mogelijk nog belangrijker, dan de zuiverheid van de lucht voor landbewoners als de mens. Verder is het bijvoorbeeld voor in de natuur levende dieren van groot belang, dat het groen-areaal zo weinig mogelijk inkrimpt, omdat er anders territorium-problemen ontstaan, die voor vele van hen ernstige gevolgen plegen te hebben. Heel wat activiteiten van milieu-organisaties hebben dan ook een onmiskenbaar dierenbeschermings-aspect. Overigens staat de zorg voor het milieu om de genoemde reden ook hoog op de agenda van politieke dierenpartijen.

Conclusie

Al bij al mag dus gevoeglijk gesteld, dat het woord "Dierenbescherming" in wezen heel wat meer omvat, dan men doorgaans gewend is eronder te verstaan. Dit doet zich trouwens ook voor ten aanzien van het meer algemene woord "Natuurbescherming", dat mede de bescherming van dieren omvat; (zie [http://www.leerwiki.nl/Natuurbescherming]) .

Links naar enkele van de vele organisaties

Nederl.:

http://www.dierenbescherming.nl/

http://www.faunabescherming.nl/

http://www.vissenbescherming.nl/

http://www.wakkerdier.nl/

Internat.:

World Society for the Protection of Animals [http://www.wspa.nl/]