Waarom gaan mijn vissen dood

Inleiding

Iedereen heeft ze wel eens gehad, goudvissen of andere vissen in een kom of aquarium. Helaas hebben deze vissen niet het eeuwige leven, maar een goudvis in een goede natuurlijke omgeving kan wel 40 jaar oud worden. Deze leeftijd zullen de meeste vissen niet halen, aangezien ze in een kom of aquarium hun al dan niet te korte leven doorbrengen en door verschillende omstandigheden een korter leven beschonken zijn. Eerst zal ik meerdere redenene aangeven waarna ik een aantal tips geef over mogelijke oplossingen.

Veel voorkomende redenen van de vroege sterfte van uw vis:

  • Overvoeren: een reden dat uw vis sterft is dat u deze te veel voer geeft. Ga hier bewust mee om en strooi niet elke dag een handvol brokjes of vlokken in de kom of het aquarium. De vis kan zich overvol eten en hierdoor eerder sterven dan zijn natuurlijke dood.
  • Zuurstof tekort: ook vissen hebben zuurstof nodig, deze nemen ze op via de kieuwen uit het water. Water bevat voor een groot deel ook zuurstof, maar deze is niet oneindig. De vissen nemen de zuurstof op en deze zal op geraken. Zorg dus voor voldoende zuurstoftoevoer in de kom of het aquarium.
  • Afvalstoffen: vissen produceren net als wij afvalstoffen in de vorm van uitwerpselen en deze komen allen in het water terecht. een hoeveelheid aan gifstoffen, ammoniak, vult de kom en het aquarium en bij een te grote hoeveelheid hiervan kunnen uw vissen sterven.
  • Schoonmaakmiddelen: veel mensen maken de kom grondig schoon met verscheidene schoonmaakmiddelen. Helaas zal er af en toe hiervan wat achterblijven in de zojuist schoongemaakte kom, maar vissen kunnen hier niet goed tegen.
  • Zon: wanneer u uw kom of aquarium in de volle zon plaatst komt er veel een teveel aan voeding in het water en warmt de temperatuur van het water zich op, wederom een reden van uw vissterfte.
  • Vieze vingers: kinderen, maar ook volwassenen hebben altijd de neiging om met hun handen in het water van een vissenkom te gaan. Veelal dragen wij bacteriën met ons mee die dodelijk kunnen zijn voor de vissen.
  • Zieke medevissen: wanneer één van uw vissen een virus draagt kan deze via de kom overgedragen worden aan andere vissen die hierdoor kunnen overlijden.
  • Lucht in de buik: sluierstaarten hebben vaak het euvel dat ze gaan drijven en al dan niet omkeren voordat ze sterven. Vanwege het feit dat ze lucht in hun maag hebben vindt dit plaats en dit wordt weer veroorzaakt door te veel happen naar het wateroppervlak waar het drijfvoer zich bevindt.

Al deze bovenstaande redenen zorgen voor een verlaging van de weerstand van uw vis die daardoor vatbaar is voor ziektes (bijvoorbeeld witte stip). U kunt al vaak in een oogopslag zien of er iets aan de hand is met uw vissen. Check regelmatig of de vis nog actief beweegt, of de vinnen mooi rechtop staan, of de schubben mooi glimmen en of de vis geen rare plekken heeft. Al deze zaken kunnen een aanwijzing zijn voor de gesteldheid van uw vis.

Stappen

Om er nu voor te zorgen dat bovenstaande doodsoorzaken worden verminderd geef ik hieronder enkele stappen en tips:

  • Voeder uw vissen nooit teveel, liever te weinig. Kies ervoor om enkele keren per week, kan meerdere malen per dag, maar dit is absoluut niet noodzakelijk, uw vissen met mate te voederen. Kijk bijvoorbeeld eens of er na 3 minuten nog veel voer overblijft op de bodem of op het wateroppervlak. Is dit het geval, dan is dit een reden om volgende keer minder te voeren. Tip: geef uw vissen kwaliteitsvoer/korrels en niet de welbekende vlokken. Korrels zijn kwalitatief vaak beter en hebben betere voedingsstoffen, tevens bevatten sommige soorten een toevoeging om de mooie felle kleuren van uw vissen te behouden.
  • Zorg er altijd voor dat er voldoende zuurstof in de kom of aquarium aanwezig is. Dit kan door middel van zuurstofplanten en/of een luchtpompje met een luchtsteentje. Simpelste manier is om één of enkele planten te kopen bij de dierenwinkel en deze af en toe bij te snoeien danwel nieuwe aan te schaffen.
  • Maak uw kom eens in de week schoon of in het geval van een aquarium, zorg voor een goed filtersysteem die u ook regelmatig schoonmaakt. De giftige afvalstoffen in het water dienen tijdig te worden verwijderd. Schoon water is een prettige leefomgeving voor uw vis.
  • Denk goed na bij het schoonmaken van uw kom en steentjes en dergelijke dat er geen schoonmaakmiddelen achterblijven die u vervolgens weer bijvult met schoon kraanwater. Gebruik anders gewoon heet water en poets wat harder.
  • Zet uw kom niet in de volle zon, maar op een schaduwrijke plaats. Ook boven een verwarming is geen goede plek als u koudwatervissen heeft. Tropische vissen houden is een heel ander verhaal, hierbij dient rekening gehouden te worden met een verwarmingselement om de watertemperatuur goed te krijgen.
  • Kom zo weinig mogelijk met uw vingers in het water en raak de vissen niet aan. bacteriën zijn dodelijk en uw handen kunnen de slijmlaag van de vis aantasten.
  • Mocht het voorkomen dat er een zieke vis in uw kom of aquarium zit verwijder deze dan zo snel mogelijk om de rest van de vissen te beschermen.
  • In het geval van sluierstaartjes dient er met zinkvoer gewerkt te worden, op deze manier voorkomt u dat de vissen teveel lucht in de buik krijgen en gaan drijven.

De sterkste vissen die u kunt kopen zijn de goudvissen. Sluierstaartjes en andere genetisch gemanipuleerde vissen zijn veel zwakker van aard.