Wat is de Witte haai

Inleiding

De witte haai (of Carcharas) staat ook bekend als de witte dood. De witte haai wordt ook wel mensenhaai genoemd. Ondanks alle aandacht en alle legenden die de witte haai omgeven als menseneter, zijn er maar betrekkelijk weinig mensen aanvallen waarvan bewezen is dat ze het werk van de witte haai zijn. Van de aanvallen die echt van de witte haai zijn , hebben de meeste geen dodelijke afloop gehad.

Het is de haai met de slechtste reputatie wat betreft wreedheid, de enorme roofhaai. Het is het reusachtige op bloed beluste beest uit de legende met enorme kaken en vreesaanjagende tanden - lange scherpe, gekartelde dolken die volkomen geschikt zijn voor het afscheuren van grote lappen vlees. Men heeft het beest met mijthen omkleed; het is een moordmachine geworden die voortdurend op jacht is naar nieuwe prooi. Die verhalen over zijn vraatzucht zijn niet overdreven men heeft haaien gevangen die niet groter waren dan drie meter maar nadat ze werden opengesneden een hele zeeleeuw bleken te bevatten. Het karkas van een andere niet zo grote witte haai bevatte een man die langer was dan 1,80 meter. Ondanks alle legenden die de witte haai om geven als menseneters zijn er maar betrekkelijk weinig aanvallen, waarvan bewezen is dat ze het werk van deze soort zijn. Van de aanvallen die terecht blijken te zijn toegeschreven van de witte haai hebben de meeste geen dodelijke afloop gehad. Voor de kust van Californië waar deze haaien veel voorkomen zijn er in de laatste dertig jaar maar vier gevallen met dodelijke afloop geweest. Veel mensen die werden die aangevallen werden slechts een keer gebeten waar de haai zich afkeerde

Misschien verdedigt de haai zichzelf alleen maar, want er is geen twijfel dat de machtige kaken van de witte haai zowat alles zou kunnen doden wat het beest als prooi zou uitkiezen. Vaak worden aanvallen op mensen uit pure onwetendheid toegeschreven aan de witte haai. Deze eer- of eigenlijk schande- verdient het beest niet, aangezien veel aanvallen plaatsvinden in het warme water van de tropen, waar de witte haai zelden voorkomt. Maar aangezien hij het bekendste zeeroofdier is, krijgt hij de schuld. De aanvallen worden waarschijnlijk uitgevoerd door een van de agressieve haaien die in de tropen veel voorkomen, zoals de grondhaai..

Grootte

Er zijn veel witte haaien gevangen die ongeveer 5,5m lang waren en het is waarschijnlijk dat ze meer dan 6m lang kunnen worden.Net zoals de meeste andere roofdieren van de open oceaan, is de witte haai geen kieskeurige eter. Midden in de oceaan is er nooit erg veel voedsel en de witte haai moet dan ook eten wanneer het kan. Hij laat zich niet bang maken door dieren die dezelfde grootte hebben als hijzelf, en hij verslindt graag grote zoogdieren zoals zeehonden, zeeleeuwen, schildpadden en andere haaien. Ondanks zijn reputatie gaat de witte haai soms liever een straatje om om een ontmoeting met de mens uit de weg te gaan. Men denkt dat veel aanvallen op mensen plaatsvinden, omdat de haai mensen voor zijn favoriete voedsel, zeeleeuwen, aanziet.

Snelheid

Bijna alle haaien hebben een gestroomlijnd lichaam. Daardoor kunnen zij zich snel en gemakkelijk door het water voortbewegen. Hun borstvinnen zijn vrij groot en dienen voor het evenwicht. De staartvin van de haai is niet symmetrisch, dus niet aan beide kanten gelijk. De bovenkant van de vin is een stuk langer dan de onderkant. Sommige snelle haaien, zoals de Witte haai, kunnen een snelheid bereiken van wel 40 kilometer per uur. Als haaien rustig zwemmen, doen ze dit met een snelheid van 1 tot 3 kilometer per uur.

Waar?

Hieronder is te zien waar de meeste witte haaien voorkomen.

Californië Tanzania Filipijnen Australië Timor Nieuw-Galedonie Japan Mexico

De witte haai komt het liefst in lauw water voor. In sommige gebieden hebben ze netten gehangen om de haaien tegen te houden zomdat iederen veilig kan zwemmen. In Afrika is de jacht op haaien verboden. Wie dit toch doet krijgt een flinke boete of gevangenisstraf.

Hoe de witte haai beschermen:

  • Koop geen cosmetica, die haaienolie bevat.
  • Vertel aan mensen dat veel soorten haaien levende jongen ter wereld brengen.
  • Maak mensen duidelijk dat haaien een belangrijke rol spelen als aaseters en roofdier inde zee.
  • Wijs mensen op het feit dat haaien al veel langer op aarde zijn dan wij (de mens).

In de 'haaienjacht' kan veel geld worden verdient, dat is ook zo, maar zo wordt het leven van een haai onmogelijk gemaakt. De haai zal uitsterven. Als dit zou gebeuren dan raakt het evenwicht in de zee in de war. Haaien worden ook gevangen omdat ze af en toe mensen doden. Maar hoe vaak maakt men een haai dood? Heel wat meer dan andersom.

Links

Angst voor haaien