De vlucht van de vliegende vis

Inleiding

Heb je al eens een vis zien vliegen? Dat is pas echt spectaculair! Hebben ze echt de vaardigheid om te vliegen? Er leven ongeveer 50 soorten vliegende vissen waaronder 7 geslachten en 4 ervan zijn vertegenwoordigd in de wateren van Europa waar ze echter zelden te zien zijn.

 

Wat je moet weten over de vliegende vissen...

Hoe zien ze eruit?

Twee sterk vergrote borstvinnen, lijkend op vleugels, en twee buikvinnen zorgen ervoor dat ze kunnen vliegen zoals een deltavlieger. Hun borstvinnen zijn groter dan normale vissen waardoor ze dus sneller kunnen ontsnappen van gevaar. De ogen zijn platter dan bij normale vissen en zijn speciaal uitgerust om boven het wateroppervlak te kunnen zien. Ze worden maximum 30-45 cm lang en 150-200g zwaar.

Bron: http://www.pixabay.com/

Waar leven ze?

Vooral in warme wateren of anders gezegd in tropische en subtropische zeeën en de Noord Atlantische Oceaan tot aan de Canarische eilanden. Noordelijker moet je ze niet gaan zoeken, dus daar waar er een warm tropisch of subtropisch klimaat heerst maak je het meeste kans om ze te spotten. Als je veel geluk heb kan je ze in kleine aantallen zien in de Middellandse Zee. Ze leven samen met andere vliegende vissen, namelijk in scholen nabij het wateroppervlak.

 

Hoe gebeurt het vliegen exact of wat doet de vis met zijn vinnen dan?

Ze gebruiken het licht als oriëntatiepunt en ze maken gebruik van hun vinnen door ze te sturen. Als ze uit het water komen dan zwiepen ze met hun staart om de snelheid op te drijven en eens ze in de lucht zijn gaan ze sturen met hun vinnen.

Stel...er komt een grotere vis aan die hem wilt opeten. De vis maakt zich klaar om te ontsnappen door de vinnen dicht bij zich te houden. Eens hij boven het wateroppervlak komt, gaat hij zijn vinnen uitspreiden. Dan komt de staart ook boven water. Ze behalen soms een snelheid van 60 km/h en enkele van de grotere vissen kunnen wel 300 meter of meer verder scheren over het water met maximum 1,5 meter hoogte. De vis kan zich ook afzetten op het water door, terwijl hij vliegt, de staart in het water te dompelen. Dus eigenlijk kan je zegggen dat de vliegende vis niet vliegt maar een reeks glijdende bewegingen maakt en gebruik maakt van luchtdruk zoals bij een zweefvliegtuig.

Enkele van de grotere vissen kunnen wel 300 meter of meer verder scheren over het water.

 

Bron: http://www.commons.wikimedia.org/   Auteur: Richard Giddins from London, UK

 

Doen ze dat vliegen nu voor hun plezier?

Of ze het voor hun plezier doen dat weet ik niet, maar ze doen het zeker om te kunnen ontsnappen van de grotere vissen, zoals tonijnen en dolfijnvissen, die hun willen opeten.

De dolfijnvissen zijn erg snel en springen uit het water op als ze op kleinere vissen jagen of zelf nagejaagd worden. Ze behoren echter niet bij de soort 'vilegende vis' .

 

Foto van een dolfijnvis (of goudmakreel), één van de vijanden van de vliegende vis:

Bron: http://www.commons.wikimedia.org/    Auteur: I,

Wat eten vliegende vissen?

Ze voeden zich met dierlijke plankton en vooral met kleine kreeftachtigen. Het zijn dus vleeseters.

Worden ze gezien als een lekkernij voor de mens?

Ja, vooral in Brazilië, Zuidoost-Azië en Australië zijn ze een belangrijke commerciële vissoort. Er wordt op wereldvlak ongeveer 60 000 ton per jaar gevangen met de Filippijnen als koploper (25 000 ton).  In Europa zijn ze haast onvindbaar.

Ze worden vers, gedroogd of gezouten verkocht. Vliegende vissen worden gebakken of gebruikt in stoofpotten. Wel oppassen want ze bevatten veel graten. Men kan deze vis bakken en gebruiken in stoofpotten.

 

Foto: Gebakken vliegende vis.

Bron: http://www.commons.wikimedia.org/   Auteur Josh Berglund

 

Conclusie

Wat je nu al weet:

Vliegende vissen zijn echt goede zwemmers, uitstekende duikers en ze hebben een buitengewone vliegvaardigheid op en boven het water.

Soms vallen ze op het scheepsdek en vormen ze een delicatesse voor de vinder. Een vliegende vis kan je dus echt wel opeten zoals andere vissen.

Een betere naam voor deze vissen zou eerder 'zweefvissen' zijn aangezien ze in het water op snelheid komen, dan uit het water springen en snel heen en weer slaan met hun staart en zich weer afzetten op het wateroppervlak.

Als je eens een vliegende vis wilt bekijken kan je ontelbare prachtige filmpjes bekijken op internet. Even googelen dus....