Hoe zien visschubben er uit

Inleiding

Schubben zijn kleine stijve plaatjes die uit een dierlijke huid steken. Ze liggen als dakpannetjes over elkaar heen en zitten aan één kant vast. De andere kant komt steeds een klein stukje over de schub daaronder.

Visschubben:

Bron: http://commons.wikimedia.org

 

Foto van één enkele schub:

Photo credit: heathzib / Foter.com / CC BY-NC-SA

 

Waarom schubben?  En hoe zien ze eruit?

 

Functie 1. Het verstevigen van het lichaam van de vis.

Vissen hebben een zachte huid met harde schubben erbovenop zodat hun lichaam beschermd blijft. De schubben of plaatjes schuiven over elkaar zodat de vis soepel kan zwemmen of bewegen in het water. Zonder schubben zou een vis alleen uit vlees en bot bestaan. Als mens biedt mijn huid mij bescherming, zo ook bieden de schubben bescherming voor de vis.  

Functie 2. : Het sneller kunnen zwemmen van de vis.

Over de schubben zit een slijmerig laagje. Dit laagje beschermt vissen tegen bacteriën en ander gevaar. Dankzij dit slijmerige laagje voelt de schubbenhuid van een vis vaak een beetje glad aan. Daardoor kunnen vissen ook sneller zwemmen.  

Functie 3. : Een vis heeft geen vacht, maar schubben.

Als een hond zwemt dan houdt zijn vacht water vast en dat maakt dat de vacht zwaarder wordt en dat de hond het niet zo lang kan volhouden om boven water te blijven.

Bij een vis glijdt het water rond de vis en blijft het niet hangen achter een vacht. Zo gaat het zwemmen een pak gemakkelijker.

Functie 4. : Aan de schubben zie je of een vis gezond is of niet.

Glinsterende heldere schubben wijzen op een goede gezondheid van de vis. 

 Soorten schubben:

 We verdelen de schubben in:

Tandschubben (placoidschub)

Ruitvormige schubben (ganoidschubben)

Kamschubben (cte-noidschubben)

Rondschubben (cycloidschubben).

 

- Tandschubben of placoïd-schubben zijn scherp en getand zoals de schubben van haaien en veel roggen.. Haaischubben hebben scherpe en getande schubben. Ze voelen ruw aan en ze zijn alleen onder een microscoop te zien.

       

Links: Bron: http://pixabay.com/  Publiek Domain Beelden Rechts: Bron: Van mezelf.

 

- Ganoïd-schubben zijn taai en komen voor bij de minder ontwikkelde vissen. Ze komen voor bij de steur. Deze schubben liggen naast elkaar of bedekken hoogstens elkaars uiterste randen.

Steur:

Bron: http://pixabay.com/  Publiek Domain Beelden

Steurschubben:

Bron: Bron: http://commons.wikimedia.org

 

Kamschubben of ctenoïd-schubben hebben kleine stekeltjes op hun oppervlak en voelen ruw aan zoals bij een baars.

Baars:

Bron: http://commons.wikimedia.org

 

Baarsschubben:

Bron: http://commons.wikimedia.org

 

Rondschubben of cycloïd-schubben hebben ronde en gladde achterranden en komen het meeste voor bij vissen, namelijk de karper en de prachtbarbeel.

Karper:

Bron: http://commons.wikimedia.org

 

Karperschubben:

Photo credit: Karsten Elmose Vad / Foter.com / CC BY-NC-ND

 

Hoe oud is je vis? Lees het op de schubben....

 

Ooit al de jaarringen van een omgezaagde boomstam gezien? Als je die optelt dan weet je hoe oud de omgehakte of omvergevallen boom geworden is. 

Wel, bij vissen kan je de leeftijd zien op de schubben. Daar zitten namelijk ringen op de schubben die als je die optelt kan inlichten hoe oud de vis is.

 

Het uiterlijk van de schub verandert.

 

Als de vis goed eet dan worden om de buitenranden van de schubben brede ringen afgezet.

Als er te weinig eten is dan kunnen de visschubben niet meer groeien. Dan staat de omtrekgroei en de lengtegroei van de vis zelf bijna stil.

 

Hebben alle vissen schubben?

 

Neen, de meerval en de lamprei hebben geen schubben, maar de paling en de modderkruiper hebben kleine schubben. Vissen die geen schubben hebben, hebben een naakte huid. Wegens het ontbreken van het schubbenkleed noemt men de huid "maakt".

 

Zitten schubben niet in de weg tijdens het zwemmen?

Hoe lichter en dunner de schub, hoe sneller de vis zwemt. Als de schubben zwaar zijn kan de vis niet snel zwemmen. 

 

Conclusie

Niet alle schubben zijn dus gelijk en er zijn zelfs vissen zonder schubben of naakte vissen. Met schubben ben je beter beschermd, kan je sneller zwemmen....   Het biedt toch heel wat voordelen voor de vis zelf.

En gelukkig heeft de vis van moeder natuur geen lange haren meegekregen, anders zit dat toch ook maar in de weg tijdens het zwemmen.