Vislijnen, de Berkley Fireline reeks en de Spiderwire

Vislijnen

Vislijnen zijn er in allerlei soorten en maten voor vele beginnende vissers is het vaak lastig kiezen. Welke soort lijn moet ik nou hebben en wat is het verschil? Het aanbod is enorm en wanneer zij in een hengelsportwinkel staan zien zij vaak door de bomen het bos niet meer. Door middel van dit artikel wil ik uitleggen welke lijnen er zijn en wat hun voor en nadelen zijn.

Soorten vislijnen

De belangrijkste twee soorten vislijn die er bestaan zijn nylon en gevlochten lijn. Beiden lijnen hebben zo hun voor en nadelen en eigenlijk is het voordeel van de een het nadeeel van de andere.

Nylon lijn

Een vislijn van nylon heeft als grootste voordeel dat het een rek heeft. De rek in de vislijn komt goed van pas wanneer de kracht op de lijn en piek heeft. Dit komt voor bij het inwerpen met (relatief) zware gewicht zoals bij het feedervissen of bij het strandvissen. Bij deze soorten van visserij zit er een zwaar gewicht aan (lood of voerkorf) waardoor er een kracht komt op de lijn. Ook wanneer een (grote) gehaakte vis een run maakt is dit het geval. De rek die een nylon lijn heeft vangt deze klap op waardoor de kans op lijnbreuk wordt verkleind. Hierdoor biedt een nylon lijn een extra zekerheid ten opzichte van een gevlochten lijn. Nylon lijnen worden vooral veel gebruikt bij het vissen op witvis en zeevissen.

Gevlochten lijn

Een gevlochten lijn is gemaakt van dyneema; een supersterke kunststofvezel op basis van polyetheen. In een gevlochten lijn zit geen rek. Hierdoor is iedere beweging bij de haak direct te zien of te voelen. Aangezien beetregistratie erg belangrijk is, is dit een groot voordeel. Zelfs de kleinste bewegingen blijven met een gevlochten lijn niet onopgemerkt. Bij het vissen met een lange lijn zoals op zee is de rek die in de nylon lijn zit enorm. Op zeer grote afstand komt een beetregistratie bijna niet eens meer over door de rek van de lijn. Een gevlochten lijn biedt dan uitkomst. Een ander groot voordeel is dat gevlochten lijn veel sterker is dan nylon. Hierdoor kan men met een dunnere lijn vissen. Het voordeel hiervan is dat de lijn minder opvalt en dat de lijn minder weerstand biedt in het water. Vooral bij het vissen in wateren met stroming zoals de zee of rivieren is dit natuurlijk een groot voordeel.

Het nadeel van gevlochten lijn is tegelijkertijd het voordeel; geen rek. Wanneer er plotseling een klap opgevangen moet worden kan dit niet. Daarnaast kan gevlochten lijn minder goed tegen schuren en is het vaak duurder dan nylon.

Welke vislijn

Welke lijn er nou het beste gebruikt kan worden is moeilijk te zeggen omdat iedere lijn zijn voor en nadelen heeft. Wat ook wel gedaan wordt is het combineren van de twee lijnen. Als hoofdlijn wordt er dan een gevlochten lijn gebruikt. Hierop wordt een aantal meter nylon bevestigd dat dient als voorslag. Dit stuk nylon kan dan klappen opvangen. Daarnaast is het vaak het stuk lijn bij het aas dat last heeft van schuren langs stenen of wrakken, dus daar is de nylon lijn dan ook goed voor. Vislijnen bestaan er in allerlei kleuren. Veel voorkomende kleuren zijn transparant, smoke, groen, geel en rood. De meest bekende vislijnen zijn de lijnen uit de Berkley Fireline reeks en de Spiderwire lijnen.