Geiten in hun habitat

Inleiding

Wilde geiten zie je vooral dichtbij de Middellandse Zee zoals in Zuid-Frankrijk. Een tijdje geleden hadden bijna alle Zuid-Fransen daar een geit thuis. Een geit hebben was heel nuttig want ze geven lekkere melk en hun mest is geschikt voor de landbouwgrond. Heden zijn er nog veel geitenboerderijen die geitenkaas produceren.  Een geit geeft ongeveer 3 liter melk per dag wat overeenkomt met drie volle melkdozen.

Berggeiten (wilde geiten) gedeien vanzelfsprekend in de bergen. Klauteren kunnen ze als de beste. De gewone huisgeiten kunnen ook goed klauteren en ze maken heuse bokkensprongen. Hoe ziet een geit er nu uit? Hun kleur is bruin, zwart of wit met een sik aan hun kin zoals een lang harig baardje. Meestal hebben ze ook horens en een klein staartbolletje. De levensduur van een geit kan gaan tot 15 jaar.

Wil je meer weten over hoe gewone huisgeiten leven en hoe ze te verzorgen? Hieronder dus meer....

Hieronder een foto van een gewone huisgeit: 

"/

Bron: http://www.pixabay.com/

En als extra hieronder een foto van een wilde geit of berggeit, maar dit artikel gaat dus niet over berggeiten, maar over huisgeiten.

Bron: http://www.pixabay.com/

Hoe verzorg je een geit?

Als je zelf een geit wilt houden zorg dan dat de volgende dingen in orde zijn:

– Een nachthok van ongeveer 3 op 3 meter. Per extra geit komt er 1m² bij.

Bron: http://commons.wikimedia.org   Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

– Een voederbak die gemakkelijk te bereiken is en dat kan een emmer zijn met vers water en wat hooi.

– Een pak stro om het hok proper te houden. Geiten vinden regen niet zo leuk en willen altijd rusten op een droge plek.

– Een stevig hek van de ren. Geiten zijn namelijk heel sterk en een zwakke hekconstructie is zo kapot. Ze schuren namelijk me hun rug tegen de draad en indien deze niet sterk genoeg is zal de draad gewoon kapot gaan.

Bron: http://commons.wikimedia.org

  • Zorg dat de afsluiting van de grasweide tenminste 1,25 m hoog zijn. Let regelmatig op de draad zodat ze niet kunnen ontsnappen. Voorzie desnoods een elektrisch draadje van 12Volt: na de eerste schrik zullen ze er wel af blijven.
  • Een borstel: borstel de geiten dagelijks om de jeuk op hun vacht te verzachten dat wordt veroorzaakt door het vuil dat op hun rug ligt. Of je kan zelf zorgen voor borstels die in de muren zijn vastgemaakt: zo kan je je omheining wat sparen.
  • Eten kopen: ze eten gras, korrels, hooi, groenten, takken van bomen en bladeren en ze drinken veel water. Giftig zijn: takken of vruchten van notenbomen, perzikbomen, pruimenbomen, kerselaar. Zoals bij elk dier moeten hun water elke dag vervangen worden door vers drinkwater. Een likblok is ook wenselijk aangezien daar veel broodnodige mineralen in zitten. Een geit lust heel veel, maar als je bijvoorbeeld een aardappel op de grond laat vallen, dan zal de geit het niet meer lusten. Vermoedelijk vindt ze deze aardappel dan veel te vuil om te verorberen.  
  • Niet alle planten zijn geschikt voor de geiten en zelfs giftig voor hun, zoals: tomatenplanten, rododendron, buxus en vingerhoedskruid. Als een geit dat plantengif binnenkrijgt moet er onmiddellijk een dierenarts komen.
  • Geld: een geit kan 30 tot 100 euro kosten.
  • Warmtelampen voor als er een lammetje wordt geboren.
  • Boomschorsbeschermers om de boom te beschermen
  • Voorzie in de weide de nodige 'speeltuigen' zoals een stapel hout, een oude bank, een kist, loopplankjes, klimhuisjes....zolang het maar 'hoger' staat dan de weidegrond is het goed.

Bron: http://commons.wikimedia.org  Author Weefemwe

  • Ontwormingsmiddelen en schaar om de nagels te knippen. Geiten zijn hoefdieren en hun hoeven dienen geknipt te worden zoals bij onze nagels. Dat moet om de drie maanden gebeuren. Als je ze niet knipt zal de geit na een tijdje minder goed kunnen lopen en door overbelasting van haar gewrichten zal ze een andere stap -en loophouding beginnen met als gevolg een kreupele geit.

Hoe verloopt de dracht van een geit en hoe kan je helpen tijdens en na de bevalling?

De mama-geit of mieke is ongeveer 150 dagen of 5 maanden zwanger. Een zwangere geit zal zich kalmer gedragen dan anders, dikker worden en de uier zal groter en dikker zijn dan voorheen plus ze zal niet meer bronstig worden. De bevalling gebeurt in de kraamruimtevan de stal. Zorg voor een voldoende warmteomgeving van 13 à 15°C . Als het te koud blijft dan kan een warmtelamp handig zijn. Brandpreventie is aangewezen!

Per zwangerschap (dracht) kunnen 1 tot 3 jonge geiten geboren worden. Eens de jongen zijn geboren moet de mama geit ook goed verzorgd worden. Eens de mama-geit de jongen heeft drooggelikt mogen de naveltjes worden ontsmet. Kijk goed of alle lammetjes weten hoe ze moeten zuigen aan de uier. De jongen blijven drie maanden bij hun mama om melk te drinken. Daarna gaan ze hooi en krachtvoer leren eten.

Foto van een zwangere of drachtige geit:

Bron:  http://commons.wikimedia.org

Koeien zijn herkauwers....geiten ook:

Geiten behoort tot de groep herkauwers d.w.z. dat hun eten een paar keer gekauwd wordt. Ze eten gras, kauwen, slikken het door en na een half uur komt die hap terug in de mond om het nog een keer te kauwen. Zo gaat het verteringsproces vlotter. Planten hebben een trager verteringsproces dan vlees.

Wie kan er nog zo zeuren zoals..... (zelf in te vullen) ?

Geiten zijn soms echte zeurkousen. Af en toe hoor je hun de hele dag blèren want ze zijn heel sociaal en willen hun gevoelens op deze manier uitdrukken zodat ze hun wensen kunnen overbrengen naar andere gieten of mensen. In de nazomer begint de bronstige periode en is de geit onrustig, kwispelstaartend om aan te tonen dat de bok bij haar moet komen. Na een paar dagen is deze periode over tot aan de volgende cyclus, dus na ongeveer 3 weken begint het allemaal weer opnieuw. Het blèren of mekkeren kan ook doordat er iets is gebeurd in hun kudde als ze een lammetje weghalen van de mama dan voelen die andere geiten het verdriet van die mama ook en mekkeren ze volop mee.

 

Conclusie

Het moet worden gezegd: een geit is een schattig dier met de nodige zeurmomenten en gekdoenerij. Om ze gezond te houden dient de geitenhouder de nodige discipline te hebben om de verzorging van de geit goed te kunnen volbrengen, steeds weer elke dag door en door en ook 's nachts als er bijvoorbeeld een bevalling dient te gebeuren. Kinderen vertoeven graag tussen de geiten om ze te aaien, eten te geven.....en de mama's en papa's genieten mee tijdens een dagje uit op de kinderboerderij.