Wat zijn de 10 ergste vliegrampen allertijden

Inleiding

In het nieuws kom je niet zo vaak vliegrampen tegen, terwijl er elke dag wel autocrashes in het nieuws komen.  Er wordt dan ook gezegd dat het vliegtuig een van de veiligste manieren is om te reizen. Dit mag dan wel zo zijn, de catastrofe is echter groot als er een keer een vliegtuig neerstort. Er vallen dan namelijk gelijk erg veel doden. Als je kijkt naar het verleden, zijn er erg veel grote vliegtuigrampen gebeurd. In dit artikel worden de 10 ergste vliegrampen allertijden besproken. 

Top 10 vliegrampen

1. Vliegtuigcrash op 9/11, Toren 1

Plaats: New York, VS

Datum: 11 september 2001.

Aantal doden: ca. 1622

Een Boeing 747 van American Airlines werd opzettelijk in de noordelijke toren van het WTC gevlogen. Alle 81 passagiers (inclusief de 5 kapers van het vliegtuig), 11 bemanningsleden en 1530 mensen op de grond kwamen daarbij om het leven als direct gevolg van de crash, maar ook door de brand en het instorten van het gebouw. Door het instorten van het gebouw kwamen ook nog eens 479 reddingswerkers om.

9/11 wordt ook wel gezien als een zwarte dag in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Elk jaar wordt deze vliegtuigramp herdacht. Elk jaar zie je beelden terug op TV van de vliegtuigramp. Deze ramp heeft niet alleen veel mensen het leven gekost, maar heeft ook gezorgd voor trauma’s, haat en angst over de hele wereld. 

2. Vliegtuigcrash op 9/11, Toren 2  

Plaats: New York, VS

Datum: 11 september 2001

Aantal doden: ca. 677

Als onderdeel van een gecoördineerde aanslag werd een Boeing 747 gekaapt en in de zuidelijke toren van het WTC gevlogen. Deze aanslag hoort bij de aanslag op plek 1 in de lijst. Het vliegen door de zuidelijke toren van het WTC had de dood van alle 56 passagiers en 9 bemanningsleden aan boord en naar schatting 612 mensen op de grond tot gevolg. Ook deze ramp was opzettelijk gepleegd. Ook deze aanslag heeft veel mensen het leven gekost.

3. Botsing van 2 vliegtuigen op startbaan 

Plaats: Tenerife, Canarische eilanden

Datum: 27 maart 1977

Aantal doden: ca. 583

Twee Boeings 747 (Pan Am, Pan American World Airways, en KLM, met ongeveer 396 en 248 mensen aan boord) kwamen in botsing en vlogen in brand op de startbaan van vliegveld Los Rodeos. 583 mensen kwamen om het leven, 61 overleefden de ramp. Je hoort niet vaak dat 2 vliegtuigen op een landingsbaan tegen elkaar botsen en dit fatale gevolgen heeft. Daarom is deze ramp ook een bijzondere ramp.

4. Mechanische storingen in een vliegtuig 

Plaats: Mount Ogura, Japan

Datum: 12 augustus 1985

Aantal doden: ca. 520

Een JAL-Boeing 747 verongelukte tijdens een binnenlandse vlucht van Tokio naar Osaka. De oorzaak van het ongeluk waren mechanische storingen. Het vliegtuig stortte neer tussen 2 bergruggen, ongeveer 100 kilometer verwijderd van Tokio. Er waren ruim 500 passagiers aan boord. Ook werkten er op dat moment 15 bemanningsleden in het vliegtuig. Bijna alle mensen kwamen om, een enkeling heeft het wonderbaarlijk genoeg overleefd.

5. Botsing tussen 2 vliegtuigen in de lucht

Plaats: Charkhi Dadri, India

Datum: 12 november 1996

Aantal doden: ca. 350

Niet lang na het opstijgen vanuit Indira Gandhi International Airport in New Delhi, kwam een Boeing 747 van Saudi Arabian Airlines in botsing met een, op dat moment landende, Iljoesjin IL-76 vrachtvliegtuig van Kazakh Airlines. Beide vliegtuigen explodeerden bij deze botsing. Alle 312 (289 passagiers en 23 leden van het personeel) inzittenden van de Boeing en alle 37 (27 passagiers en 10 bemanningsleden) inzittenden van het vrachtvliegtuig kwamen om in de ergste crash in de lucht aller tijden. Het is voor veel mensen onbegrijpelijk hoe het heeft kunnen gebeuren dat beide vliegtuigen tegen elkaar aan vlogen.

6. Vliegtuigcrash door open deur 

Plaats: Parijs, Frankrijk

Datum: 3 maart 1974

Aantal doden: ca. 346

Een vliegtuig, de DC-10 va Turkish Airlines steeg op 3 maar 1974 op vanuit Londen. Direct na dit vertrek vloog een deur open van het vliegtuig. Dit had als gevolg dat het vliegtuig explodeerde. Het toestel stortte neer in Ermenonville ten noorden van Parijs. Bij de crash kwamen alle 335 passagiers en de 11 bemanningsleden om. Onder de passagiers waren op dat moment veel Engelse rugbysupporters.  

7. Vliegtuigexplosie in de lucht

Plaats: voor de Ierse kust

Datum: 23 juni 1985

Aantal doden: ca. 329

Een Boeing 747 van Air India - van Vancouver naar Delhi - explodeerde in de lucht. De explosie werd waarschijnlijk veroorzaakt door een bom van een aantal terroristen. Bij de explosie kwamen alle inzittenden van het vliegtuig (ca. 310) en 22 bemanningsleden om. Het is niet precies duidelijk waar het vliegtuig neerstortte, wel is het zeker dat dit ergens voor de Ierse kust was.

8. Verstikking door dichte deuren

Plaats: Riyadh, Saudi-Arabie

Datum: 19 augustus 1980

Aantal doden: ca. 300

Na een noodlanding vloog een Lockheed TriStar van Saudi Arabian Airlines in brand. De bemanning kreeg de deuren niet open. Hierdoor kwamen alle 287 passagiers en de bemanningsleden om door het inademen van rook. De inzittenden zijn dus allemaal gestikt. 

9. Crash door schoten op het vliegtuig

Plaats: Voor de Iraanse kust

Datum: 3 juli 1988

Aantal doden: ca. 290

Een A300-Airbus van Iran Air werd neergeschoten door een raket die was afgevuurd door de USS Vincennes. Deze organisatie zag het vliegtuig aan voor een Iraans gevechtsvliegtuig. Alle 274 passagiers en 16 bemanningsleden kwamen bij deze ramp om. In 1996 betaalde de VS aan de nabestaanden 6,1 miljoen dollar als een soort van schadevergoeding. Veel mensen vonden het namelijk de schuld van de VS dat er zoveel mensen moesten sterven.

10. Vliegtuigcrash door botsing tegen een berg

Plaats: Vlakbij Kerman, Iran

Datum: 19 februari 2003

Aantal doden: ca. 275

Een Iljoesjin 76 die van Zahedan naar Kerman vloog, botste in slecht weer tegen de berg. Aan boord waren 275 passagiers en 18 bemanningsleden Niemand overleefde de crash. Deze crash is de ergste vliegtuigramp die in Iran heeft plaatsgevonden.

Conclusie

In de afgelopen jaren zijn er een aantal hele erge vliegrampen gebeurd. Het bovenstaande lijstje tonen er pas 10, maar waarschijnlijk zijn er veel meer levens geëist door vliegrampen. Op nummer 1 staat met stipt de vliegramp van 9/11, wanneer er twee vliegtuigen in de twee toren van het World Trade Center vliegen. Het is te hopen dat we in de komende jaren niet nog meer vliegtuigrampen aan de lijst toe kunnen voegen.  Bron afbeelding: Wiki Commons, auteur: TheMachineStops en upstateNYer