Het bloedbad op Columbine High school

Inleiding

 Het is inmiddels alweer ruim tien jaar geleden, maar de schietpartij op de Columbine High school is een gebeurtenis die bij veel mensen is blijven hangen. Op 20 april 1999 schoten twee jongens van 17 en 18 jaar oud 12 leerlingen en een leerkracht dood. Naast de 13 doden waren er ook 24 gewonden. Na deze enorme slachtpartij pleegden de twee zelfmoord door zichzelf neer te schieten. Heel Amerike en de rest van de wereld was in shock. Wie waren deze twee jongens en waarom richtten ze dit bloedbad aan?

De daders

Twee jongens waren verantwoordelijk voor dit bloedbad. Namelijk Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17). Harris wordt gezien als de leider van de twee. Hij had een grote invloed op Klebold, die van zichzelf rustig en stil is. Ze leerden elkaar kennen toen ze in hetzelfde honkbalteam terecht kwamen. De twee waren buitenbeentjes op school. Ze werden gepest door de populaire sportjongens. Hierdoor kwamen de eerste haatgevoelens tegenover de medestudenten. En aan de andere kant haten ze hun leerkrachten die niets tegen het gepest deden.

Wanneer Eric Harris en Dylan Klebold samen waren speelden ze voornamelijk geweldadige computerspellen. In die spellen was het noodzaak om zoveel mogelijk mensen af te knallen. Volgens bekenden deden de die spelen dagenlang achter elkaar. Ze waren ook actief op internet. De jongens hadden verschillende websites waarop ze hun haat beschreven voor anderen. Op school sloten ze zichzelf aan bij wat genoemd werd de Trenchcoat Maffia. De leden van de Trenchcoat maffia droegen een lange donkere regenjas en laarzen. De Trenchcoat Maffia zette zich af tegen een normale school mentaliteit.

De twee jongens zaten nog steeds vol haat tegen de rest van de wereld. In hun vrije tijd maakten ze zelf bommen op af te steken. Ook op hun websites kwamen meer en meer bedreigingen te staan. In het jaarboek van Harris haat hij bij iedereen commentaar geschreven zoals waardeloos en sterf. Bij mensen die hij echt haatte werd er een kruis door de foto gezet. Uit later onderzoek na hun dood is gebleken dat Harris waarschijnlijk psychopatisch is en Klebold last had van depressies.

Een jaar voor de schietpartij op Columbine High School hadden de jongens al het idee ervoor. Eric Harris hield een dagboek bij waar hij zijn plannen in beschreef. Hij schreef bijvoorbeeld dat hij zo'n hekel had aan zijn medescholieren omdat die leuke dingen deden en hij werd buitengesloten. Een paar weken voor de schietpartij maakten de twee jongens ook verschillende video's. In hun eerste video laten ze bijvoorbeeld hun wapens zien. Ook leggen ze via de video's uit hoe ze tot deze daad zijn gekomen. Hun doel is eigenlijk om 250 mensen te vermoorden. De laatste video wordt 30 minuten voor de schietpartij gemaakt. Op deze video bieden de twee hun excuses aan aan hun ouders. Hun laatste woorden zijn vaarwel en daarom is het beeld weg.

De schietpartij op Columbine High school

Iets over elven kwamen Eric Harris en Dylan Klebold aan op de school. Ze hadden twee tassen met propaanbommen en zetten deze neer in de kantine. Het was de bedoeling dat de bommen om 11.17 zouden afgaan. De bommen waren krachtig genoeg om de kantine en de bovengelegen bibliotheek op te blazen. Toen bleek dat de bommen niet afgingen pakten de jongens hun wapens bij elkaar en liepen samen naar de westelijke ingang van de school. Volgens een getuige riep Harris op een gegeven moment: go go. Harris en Klebold begonnen daarop te schieten. Buiten de school schoten ze één leerling dood en meerdere leerlingen werden verwond.

Hierna liepen Harris en Klebold te school in. Ze waren op weg naar de bibliotheek en schoten ondertussen nog rond. Hierbij werden 2 mensen vermoord. In de bibliotheek waren 52 leerlingen en drie medewerkers van de school. Toen de jongens binnen kwamen brak er grote paniek uit in de bibliotheek. Iedereen dook onder de tafels of ging zich verschuilen in vertrekken die aan de bibliotheek grensden. De jongens riepen tegen de leerlingen en medewerkers dat ze moesten opstaan. Hierop reageerde niemand, waarop de twee jongens begonnen met schieten. Om iets over half 12 verlieten de jongens de bibliotheek. De mensen die het overleefd hadden vluchtten daarop gelijk weg. In de bibliotheek hebben ze het grootste bloedbad aangericht, namelijk 10 doden en 9 gewonden.

In de tijd die daarna volgde liepen en schoten Harris en Klebold wat doelloos heen en weer. Ook gooiden ze nog wat bommen rond die geen schade maakten. Uiteindelijk kwamen de jongens 5 over 12 weer in de bibliotheek terug waarna ze zelfmoord pleegden.