Wat is de FEMA

Introductie

Als er in de VS een ramp gebeurt dan zie je al snel mensen met blauwe jassen met FEMA rondlopen op de plaats van de ramp. In dit artikel: Wat is de FEMA?

FEMA

De letters FEMA staan voor Federal Emergency Management Agency. Vrij vertaald komt dat uit op Federale Noodsituatie Management Organisatie.

De FEMA heeft op dit moment 2600 medewerkers die bij een ramp snel kunnen uitrukken naar de plaats van de ramp. Op locatie coördineren ze de hulpvervelening. Naast deze 2600 fulltime medewerkers zijn er nog eens 4000 medewerkers die op standby staan.

De FEMA is opgericht op 1 april 1979. Dit jaar (2009) is de organisatie 30 jaar oud. Sinds 2003 behoort de organisatie tot het Department of Home Defense.

Taken

De hoofdtaak van de FEMA is het coördineren van de noodhulp na een ramp. Dit kan een natuurlijke ramp zijn (orkanen, overstromingen, aardbevingen, etc.) maar ook bij terroristische aanslagen rukt de FEMA uit.Niet alleen wordt vlak na de ramp hulp verleend, ook na de ramp helpt de FEMA bij de wederopbouw. Hiervoor heeft de FEMA een scala aan experts tot haar beschikking en genoeg financiële middelen om de basisbehoeften van een gemeenschap snel te herstellen.

FEMA teams

De FEMA is een gedecentralizeerde organisatie die voornamelijk werkt met kleinere teams. Deze teams worden ter plaatste aangestuurd zodat er snel gehandeld kan worden. Op opdracht van bovenaf hoeft dus niet gewacht te worden. Naast de normale teams zijn er nog gespecialiseerde teams zoals NDMS (National Disaster Medical Systems), de USAR (Urban Search And Rescue), DMORT (Disaster Mortuary Operations Response Team), DMAT (Disaster Medical Assistance Team) en MERS (Mobile Emergency Resource Support. Elk van deze teams heeft een aparte specialiteit; van het verlenen van gecompliceerde medische hulp tot zoekteams speciaal getraind in het zoeken naar overlevenden in stedelijke gebied. Voor ieder soort probleem heeft de FEMA wel een team klaar staan.

Recente operaties

De FEMA was actief bij onder andere de volgende recentie operaties:

  • De aanslagen op het WTC in 2001
  • Orkaan Katrina in 2005
  • De overstromingen na Katrina in New Orleans
  • De bosbranden in Californië in 2007