Kauwgom een klevend afvalprobleem

Rommel in de straat

Misschien valt het je niet meer op, omdat het bijna overal te vinden is. In straten, parken, singels, sloten en langs de snelwegen. Zwerfafval. Het staat niet alleen rommelig, het vervuilt ook de omgeving. Bovendien trekt het ratten en andere ongewenste diersoorten aan. Als zwerfafval niet wordt verwijderd, duurt het heel lang voor het is vergaan. Voor elke soort afval geldt een andere afbraaktijd. Het klokhuis van een appel is al na twee weken afgebroken. Kauwgom doet er 20 tot 25 jaar over. Een blikje waar limonade in heeft gezeten 50 jaar.

Zwerfafval is overal te vinden

Kauwgom is populair. Helaas worden er veel kauwgompjes op straat uitgespuugd. Bij kauwgom denk je niet aan zwerfafval. Kauwgom zwerft niet, maar kleeft. Wordt de straat niet schoongemaakt, dan vergaat het uiteindelijk vanzelf. Dat duurt dan wel 20 jaar. Een straat met lelijke zwarte vlekken is het resultaat.

EN OOK NIET ONBELANGRIJK: Volgeltjes zien het als een lekker hapje. Maar ze kunnen het niet eten. Wel plakt het aan hun snaveltjes. Daardoor kunnen ze niet eten, noch drinken. Het resultaat......:(

Op zoek naar een oplossing

Kauwgom is door de reinigingsdiensten moeilijk te verwijderen. Het uitgespuwde plakkende afval is een echt schoonmaakprobleem. Er worden allerlei oplossingen voor bedacht. Ook de fabrikanten denken mee. Zo is er een verpakking ontwikkeld die de Gumbinheet. Het is een doosje waar je je kauwgompje na het kauwen in kunt stoppen. Kauwgom die minder kleeft zou ook een oplossing kunnen zijn. Of kauwgom die sneller wordt afgebroken. TNO doet daar, samen met de kauwgomfabrikanten en de Stichting Nederland Schoon, onderzoek naar.

Een oplossing, de SpumBuster

Je kent ze wel, wagens met borstels er onder die de straat schoonvegen. Ze kunnen van alles opvegen, maar geen vastgeplakt kauwgom. Met een hogedrukreiniger lukt het wel om kauwgom te verwijderen. Maar straten op die manier schoonmaken is zeer arbeidsintensief en dus duur. De SpumBuster is een apparaat dat het handmatig schoonmaken met een hogedrukreiniger kan vervangen. Het apparaat wordt voorop een bestaande borstelwagen gebouwd. De SpumBuster produceert stoom. Met die stoom worden de kauwgompjes eerst van de straat los geweekt. Vervolgens worden ze met de borstels, die onder de wagen zijn gemonteerd, verwijderd. (Spum staat voor uitgespuugde kauwgom.)

Creatief met kauwgom

Je kunt kauwgom na het kauwen weggooien, maar je kunt er ook iets leuks mee doen. Een kunstwerk bij elkaar kauwen bijvoorbeeld. Dat was het idee achter een actie van de Stichting Nederland Schoon. De actie, in de vorm van een wedstrijd, was een groot succes. Er is door jonge kunstenaars heel wat kunst bij elkaar gekauwd. In december 2011 kon je op het NS station van Amsterdam de kunstwerken bekijken. De expositie is nu op een website te zien. Het zal je verbazen wat je allemaal van kauwgom kunt maken. Kijk maar eens op www.useyourgum.nl. Wie weet, ga jij binnenkort ook wel als kunstenaar aan de slag.

Conclusie

Kauwgom

Je ziet, er wordt hard gewerkt om het klevende probleem op te lossen. Welke oplossingen er ook worden bedacht, ze kosten allemaal tijd, geld en energie. De beste oplossing is dat je geen kauwgom meer op straat gooit. Om tot die conclusie te komen, hoef je geen professor te zijn.

TOT SLOT EEN PRACTISCHE KAUWGOMTIP

Als je kauwgom in je kleren hebt, of in je haar, kun je er een flinke streep pindakaas op smeren en dan brokkelt het er zo weer af. Daarna even ontvetten met afwasmiddel of je haar wassen.