Wat als je een afwijkend uitstrijkje hebt

Inleiding

Iedere vrouw in Nederland wordt in haar dertigste levensjaar opgeroepen voor een uitstrijkje in het kader van het bevolkingsonderzoek. Na je dertigste wordt dit iedere vijf jaar herhaald, tot je zestigste levensjaar. Het is een handeling die eigenlijk heel laagdrempelig is en gewoon bij de huisarts kan plaatsvinden. Je gaat erheen, zoals iedere dertigplusser, en gaat daarna gewoon lekker door met waar je mee bezig was. Niemand staat er (gelukkig) bij stil dat deze standaardcontrole er niet voor niets is en er mogelijk wel ongewenste cellen gevonden kunnen worden. Wat betekent dit en wat doet dat met je?

Het bevolkingsonderzoek

De uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of je een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt. In de wiki Wat_gebeurt_er_bij_een_uitstrijkje wordt weergegeven wat er gebeurt tijdens een bevolkingsonderzoek en welke uitslagen er mogelijk zijn.

De eerste keer word je opgeroepen om het uitstrijkje gewoon bij je huisarts te laten doen.

Uitslag

Als de uitslag anders is dan 1 (normaal>herhalen na 5 jaar) moet je terugkomen. Bij uitslag PAP 2 kan die gewoon bij de huisarts. Bij de andere uitslagen word je doorverwezen naar de gynaecoloog. Afhankelijk van de PAP score die je hebt word je of zo snel mogelijk behandeld of zit er nog een tijdje tussen.

Als je uitslag normaal is, is de kans op baarmoederhalskanjer erg klein. In het voorstadium is er een kleine kans dat kanker zich ontwikkelt en dit is met een kleine ingreep meestal te behandelen. Uitslag met een voorstadium is dus nog geen daadwerkelijke kanker!

Schrik

Voor de meeste vrouwen betekent een afwijkend uitstrijkje een enorme schok en men maakt zich vaak direct zorgen om kanker. Dit is niet altijd nodig. Soms is de uitslag loos alarm en is het uitstrijkje na een half jaar weer normaal. Bespreek je angst met de arts. Hij/ zij kan je hierover echt geruststellen als dat nodig is.

Waar kun je met je vragen terecht

In eerste instantie gewoon bij je huisarts. Laat je door hem of haar goed informeren en stel de vragen die je hebt. Waarschijnlijk komen die vragen vooral later opzetten omdat je vaak gewoon geen slechte uitslag verwacht. Als je een prettige huisarts hebt kun je deze gewoon later nog bellen met de vragen die je hebt. Waarschijnlijk kan de assistente hier ook wel mee uit de voeten.

Desite van het KWF(Koningin Wilhelmina Fonds), ofwel de kankerbestrijding. Het klinkt wel even wat heftig, maar hier worden waarschijnlijk wel een aantal dingen duidelijk gemaakt en onzekerheden weggenomen.

Er zijn veel verschillende fora waar vrouwen met dezelfde klachten en uitslagen een luisterend oor vinden, hier hun vragen en eigen ervaringen kwijt kunnen. Deze fora kun je vinden als je zoekt op je uitslag (pap2, papa 3a etc.) of via de site van het KWF. Bedenk je wel dat sommige dingen door iedereen anders ervaren worden. Dit kan meevallen, maar natuurlijk ook tegenvallen. Zo kun je een aantal hele nare gevallen tegenkomen. Dit komt je gemoedstoestand alles behalve ten goede.

Blijf niet met je eigen angst en onrust rondlopen maar praat er met iemand over! Het liefst met iemand die er echt verstand van heeft. Zo word je eerder gerustgesteld.