Wat kan men vertellen over mammografie of screening

Mammografie of screening

Borstkankerscreeningsonderzoek voor vrouwen is de standaard in het opsporen van kanker, dit gebeurt door een mamografie of screening van de borst. Het is eigenlijk gewoon een röntgenfoto van de borsten. In dit artikel geef ik een paar antwoorden op volgende vragen:

  • Voor wie is zo een onderzoek
  • Hoe werkt een mamografie
  • Is zo een onderzoek gevaarlijk
  • Is dit een pijnlijk onderzoek
  • Duur van de onderzoeksresultaten
  • Hoe gaan we te werk voor een aanvraag
  • Tot slot: Drie misvattingen over de mammografie 

Foto credit: o.elobot.eu

Voor wie is een onderzoek

Een mammografie is voor vrouwen tussen de 50- en 69 jaar, ook al hebben ze nooit klachten of afwijkingen in de borsten gehad. Het is rond deze leeftijdsgrens dat een screening het meest effectief is om borstkanker op te sporen. Voor 50 jaar en 70 jaar spelen andere factoren mee "zie het stukje tot slot: drie misvattingen over mammografie" en moeten eerst de voor- en nadelen besproken worden.

Hoe werkt een mammografie

Bij een mammografie worden 5 opnamens gedaan,  ééntje in profiel van de borst en ééntje van de voorkant van de borst. Het resultaat van de mammografie wordt onderzocht door twee radiologen. Mocht er enige twijfel ontstaan over de beoordeling, dan wordt een derde radioloog om advies gevraagd. En mocht men er nog over twijfelen, dan kan er beslist worden om bijkomende testen te doen. Dit kan dan bijvoorbeeld een echografie zijn.

Is zo een onderzoek gevaarlijk

Natuurlijk is het zo dat er bij een onderzoek als een mammografie bestraling is, maar door de huidige en moderne toestellen is deze straling herleid tot het absolute minimum. De onderzoeken zijn beperkt tot één of maximaal twee keer per jaar, en dan alleen nog bij mensen tot op een bepaalde leeftijdscategorie waarbij het voordeel van screening hoger is dan het risico gelinkt aan kanker.

Is dit een pijnlijk onderzoek 

Er zijn wel vrouwen die het ervaren als pijnlijk en heel onaangenaam, bij een mammografie wordt de borst eigenlijk samen gedrukt tussen twee platen. Er is geen andere mogelijkheid om het onderzoek te doen aangezien het zeer gedetailleerde foto's moeten zijn.

Het kan natuurlijk heel vervelend zijn, maar een mammografie duurt niet langer dan een tiental seconden. Belangrijk hier is: vrouwen die niet in de menopauze zitten laten een onderzoek plaatsvinden tussen de vierde en veertiende dag na het begin van de menstruatie. De reden daarvoor is, omdat de borsten in deze periode minder gevoelig zijn.

Duur van de onderzoeksresultaten

De beelden worden onderzocht door twee onafhankelijke radiologen, daarom kan het resultaat niet meteen gegeven worden. Men mag ervan uitgaan dat de uitslag binnen de twee weken bij de behandelende arts terecht komt. Wat de uitslag betreft: in 90 % van de onderzoeken bij een screening worden er geen afwijkingen gevonden en zijn er ook geen bijkomende onderzoeken nodig.

Bij een geval van afwijking wordt er een bijkomend onderzoek gedaan, men begint met een echografie om te begrijpen waarover het gaat. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat wanneer bijkomende onderzoeken nodig zijn, dat het meteen om kanker gaat. Meestal gaat het niet om kanker, dus geen paniek.

Hoe gaan we te werk voor een aanvraag

Men kan een aanvraag doen voor een screening via de huisarts of gynaecoloog. Deze zal dan de nodige informatie verstrekken en een opsporingsonderzoek voorschrijven. Dit onderzoek wordt dan uitgevoerd in een erkende mammografiecenter. Ben je tussen de 50- en 69 jaar, dan kan je wachten tot wanneer je een uitnodiging krijgt van het Coördinatiecentrum. Bij deze uitnodiging ontvang je een lijst met alle erkende mammografiecentra in je provincie.

Tot slot: Drie misvattingen over de mammografie

1. Vrouwen jonger dan 50 jaar moeten ook een screentest laten doen.

De screening bij jonge vrouwen is technisch heel lastig, gewoon omdat hun borsten een stuk steviger zijn. Het resultaat zal dus veel minder betrouwbaar zijn. Bij vrouwen vanaf 50 jaar is dit een heel stuk makkelijker, aangezien hun borsten minder stevig zijn, het resultaat is dan ook veel beter leesbaar. Dus je kan het resultaat meer betrouwen.

2. Vrouwen ouder dan 69 jaar hoeven geen mammografie meer te ondergaan omdat ze niet langer   het risico lopen om borstkanker te ontwikkelen.

Zelfs na de leeftijd van 69 jaar kan men nog steeds borstkanker ontwikkelen. Alhoewel dat vanaf deze leeftijd ook de levensverwachting in de weegschaal gelegd wordt. Borstkanker ontwikkelt zich meestal traag, daarom is de screening alleen zinvol bij vrouwen met een hoge leeftijdsverwachting.

3. Regelmatig een mammografie ondergaan voorkomt borstkanker.

Het onderzoek dient alleen om kanker op te sporen of om te ontdekken voordat het zichtbaar of voelbaar wordt. Het doel van een screening is de kans op genezing te verhogen door een vroege behandeling, dus: nee een regelmatige screening zal geen kanker voorkomen.

Bron: sofiadis