Bonsaiboom, het japanse miniatuur boompje

Inleiding

De kleine bonsai word tegenwoordig steeds meer in Europa gezien, maar waar komen ze vandaan en hoe zorg je er voor dat ze er mooi en gezond uit blijven zien?

Het woord bonsai is afgeleid uit het japans en betekend letterlijk [I]in een container geplant[/I]. Ook is het een verzameling van allerlei verschillende technieken om een boom te kweken, en te verzorgen zodat hij er zo mooi en ouderwets mogelijk uit komt te zien.

Geschiedenis

Ook al komt het woord bonsai uit het Japans toch zijn het de Chinezen geweest die omstreeks 1000 v.chr. zijn begonnen met ‘pun-sai’ met andere woorden het toepassen van verschillende technieken voor het planten van een boom in een pot. Vooral de elite hield zich bezig met deze soort van kunstvorm, en de bomen werden als cadeau gegeven in China. In de Karkuma periode van japan namen de japanners de veel verschillende soorten stijlen over van China zo dus ook de bonsai. daar werd de vorm van de bonsai verder ontwikkeld tot de soort die wij tegenwoordig kennen. rond het jaar 1900 is de bonsai pas bekend geworden buiten Azie.

Verschillende stijlen

  • Bezemstijl Bonsai: Japanse naam is Hokidachi, Hierbij moet de stam recht zijn en loopt niet helemaal door tot aan de top. hierdoor ontstaat een bolvormige bovenkant.
  • Gekronkeld opgaande Bonsai stijl: Japanse naam is Moyogi

Hierbij loopt de stam in een kronkel naar boven toe ,zijn veel vertakkingen te zien.

  • Hellende Bonsai stijl: Japanse naam is Shakkan helende stijl moet een hoek maken van 60 tot 80 graden, stam mag recht of licht gebogen zijn zolang de stam aan de onderkant maar dik is en dun uitloopt naar de top.
  • Cascade Bonsai stijl:Japanse naam is Kengai

deze bonsaiboompjes worden in een hoge pot geplant, en het is dan de kunst om er voor te zorgen dat er een deel van het boompje naar beneden toe groeit.

  • Semi cascade Bonsai stijl:Japanse naam is Han-kengai stam loopt hierbij eerst iets naar boven en buigt dan naar beneden toe af.
  • Literati Bonsai stijl:Japanse naam is Bunjingi boompjes worden in kleine potjes geplant, en hierbij loopt de stam er hoog op en alleen het topje is begroeid.
  • Windgestriemde Bonsai stijl:Japanse naam is Fukinagashi bij deze vorm groeit alles naar 1 kant toe, het lijkt alsof de wind alles 1 kant op blaast.
  • Dubbelstam Bonsai stijl:Japanse naam is Sokan er groeien twee stammen waarvan de één duidelijk dikker is dan de andere, beide stammen vormen een gezamelijk top.
  • Multistam Bonsai stijl:Japanse naam is Kabudachi veel stammen in één pot, waarbij de sterkste stam de top vormt.
  • Woud / groepsbeplanting Bonsai stijl:Japanse naam is Yose-ue worden in grootte platte borden geplaatst, waarbij er een woud gemaakt word.

Verzorging

Water

Zoals elke ieder andere plant heeft een bonsai ook water nodig, hoe vaak en hoeveel water ligt aan meerdere factoren. Zoals de boomsoort, grootte,mix van de grond, potgrootte en de standplaats. Kijk altijd uit dat je de bonsai niet te veel water geeft, waardoor er wortelrot kan onstaan. Vaak kun je met je vinger al voelen of het potgrond te droog is en de bonsai water nodig heeft en de hoeveelheid water. Houd de bonsai zoveel mogelijk in de gaten en pin je niet vast aan een vaste schema van water geven. De bonsai heeft de ene keer meer nodig dan de andere keer.Voor de rest is het een goede tip om de water altijd van bovenaf water te geven. blijf dan net zolang gieten totdat het water onderuit de pot komt.

Bemesten

Bemesten is van groot belang aangezien de bonsai hieruit zijn voedingstoffen haalt.Zorg ervoor dat je mest hebt met een NPK waarde(Dit houd in dat de mest stikstof, kalium en fosfor bevat. Je kunt een tuincentrum ook altijd om advies vragen welke mestsoort het beste is. De mestperiode is vanaf april tm oktober.Ook is er nog een zogenaamde vaste mest die elke maand twee keer gegeven mag worden.

Ziektes

Het komt regelmatig voor dat een bonsai ziek kan worden, vooral de pas aangeschafte worden ziek, dit komt doordat het opeens verplaatst wordt naar een andere omgeving, ook gebeurd het zo nu en dan wel eens dat een buiten bonsai binnen word gezet en andersom. Zorg ervoor dat wanneer je een buitenbonsai hebt dat deze met buitenvorst die nacht binnen word geplaats omdat deze anders kapot kan vriezen. Als de boom goed verzorgd word heb je ook minder kans op ziekten, het kan zo nu en dan ook wel eens voorkomen dat er luizen op de bladeren van de bonsai gaan zitten, laat je dan goed informeren bij een goede tuincentrum welke middel je dan het beste kan gebruiken zonder dat je bonsai er te veel onder lijd.