Bomen en hun functie en vorm

Bomen 

35882.jpegBomen zijn er in verschillende vormen en maten, maar hebben allemaal dezelfde basisstructuur. Zij hebben een centrale kolom die men de stam noemt. De boomstam is bedekt met schors en de stam ondersteunt een raamwerk van takken en takjes. Takken dragen op hun beurt een deklaag van bladeren. Een boom is in de grond verankerd met behulp van een netwerk van wortels, die zich verspreiden en groeien in verhouding tot de groei van de boom boven de grond.

Een volwassen boom

In een volwassen boom zijn de meeste cellen van de stam, wortels en takken dood of inactief. Alle groei van nieuw weefsel vindt plaats op slechts een paar punten op de boom, door de verdeling van gespecialiseerde cellen. Deze actief groeiende gebieden bevinden zich op de uiteinden van takken en wortels en in een dunne laag net binnen de schors. Ten slotte hebben bomen reproductieve structuren.Simpel genoeg om je te helpen de essentiële kenmerken te vinden om een boom te identificeren. Bladeren, takjes en vruchten kunnen snel een boomidentificatie geven. Vorm speelt een sleutelrol in de karaktereigenschappen van de boomsoorten.

De boom en zijn voedselfabriek

Bladeren zijn voedselfabrieken van de boom. Aangedreven door zonlicht, de groene stof in bladeren, genoemd chlorofyl, gebruikt kooldioxide en water om levensonderhoudende koolhydraten te produceren. Het hele proces heet fotosynthese. Bladeren zijn ook verantwoordelijk voor de ademhaling en transpiratie. Xylem draagt water en mineralen van de wortels naar de bladeren. Phloem draagt geproduceerd voedsel van de bladeren naar de wortels. Het cambium (een waterige laag die slechts een paar cellen dik is) is de generatieve laag, die aanleiding geeft tot zowel xylem als floëem.

De bladeren en zaden

Het blad en het lover van een boom is een belangrijk herkenningsteken die helpt bij het uitzoeken en identificeren van welke soort boom het is. De meeste bomen kunnen alleen door het blad worden geïdentificeerd. Bladeren komen in vele vormen en maten voor. De ster vorm van sweetgum is totaal anders dan het hartvormige blad van een oostelijke redbud. Let daarop bladeren kunnen worden beschreven door hun basis, hun marge. Elk kenmerk heeft een naam en maakt deel uit van het identificatieproces. Een blad kan ook simpel zijn (geen extra nerven) of verbinding (drie of meer nerven). Deze bladstructuur is altijd een hulp bij de identificatie van de boom door de bladstructuur van elke boomsoort. Een eénvoudig blad is enkel verbonden aan een takje. Op een samengesteld blad zijn alle nerven verbonden aan een enkel blad.

De samenstelling van bladeren kunnen verwarrend zijn door de vele variaties van bladstructuren. Naast zijn takken, wortels en bladeren groeit in een volwassen boom een andere belangrijke structuur - de bloem (of dennenappel, in het geval van dennebomen). Dit zijn de voortplantingsstructuren waaruit de zaden worden geproduceerd

Deze zaadpitten, kegels, bloemen en fruit zijn belangrijke markers die helpen bij het uitzoeken en identificeren van een specifieke soort boom. Niet zo betrouwbaar als een blad, een fruit- of zaadpoot kan op bepaalde momenten van het jaar misschien worden gevonden. Bladeren hangen over het algemeen op de boom of op de grond onder de boom.

Takjes en twijgjes

Ook takjes worden gebruikt om een boom te identificeren. Twijgen en knoppen worden over het algemeen niet gebruikt om tijdens de late lente of de vroege zomer om een boom te identificeren. Twijgen hebben structuren, bladtekens en bundel littekens die anders zijn in de verschillende soorten. Doornen en stekels kunnen op takjes voorkomen en zijn uniek voor bepaalde bomen. Twijgen zijn een goede leidraad als je weet wat je moet zoeken. Andere takkenstructuren die worden gebruikt bij de identificatie van de boom zijn, boomschors en fruitkenmerken. Vind een goed takje voor de beste resultaten Reproductieve structuren zijn goede bronnen voor boomidentificatie. De eikel van een eik is een zaad maar geheel anders dan een esdoorn's samara.

Tot slot: De schors

Schors is een natuurlijke bescherming van de boom en beschermt de boom tegen externe bedreigingen. Schors heeft ook verschillende fysieke functies. Ook vervoert de schors grote hoeveelheden voedingsstoffen door de boom. Men zou wel een miljoen foto’s moeten maken om de volledige verscheidenheid aan texturen te vinden die in bomen worden gevonden. Schors texturen zijn verdeeld in ten minste 18 soorten. je kan heel makkelijk onderscheid maken tussen een eik en een beuk door naar de schors te kijken. Het moeilijke deel scheidt de verschillende soorten eik- of beuksoorten alleen door schors.

Link