Wat is bonzai

Bonsai, een tot kunst verheven vaardigheid die visie, ervaring en kunde nodig heeft om goed uit te voeren is vooral bekend in Japan en China.

Hier een kleine introductie over bonsai, wat is het, waarom is het tot een kunst verheven en wat zijn de belangrijkste punten waar de bonsai kenners op letten.

Onderaan staan de tools die doorgaans voor bonsai worden gebruikt, daarnaast is bijna alles geoorloofd bij het bonzai om te komen tot een perfecte boom, waarvan je een paar voorbeelden onderaan zal vinden.

Wat is bonsai?

Bonsai betekent letterlijk uit het Japans  'boom in een bakje' en het beoogt een geminiaturiseerde versie van een echte boom, maar dan in een klein bakje. Letterlijk is het bakje eigenlijk een container en kan een bonsai ook wel eens in een tuin staan.

Het grote doel van bonsai is dat de boom die gekweekt en bewerkt is als bonsai bijna precies oogt als een echte boom in een bepaalde situatie.

Waarom is het een kunst?

De grootste kunst in het bonsai-wereldje lijkt soms wel het op een zo onmogelijke manier mogelijk een boom te laten groeien en deze te vermaken tot een boom die heeft geleden, iets mee heeft gemaakt, iets heeft moeten trotseren en daar sterker is uitgekomen.

Echter hier verschillende de meningen nog wel eens over, iedere liefhebber heeft zo zijn eigen visie hierover en er zijn verschillende niveau's ieder met hun eigen uitdaging.

Bonsai-bomen hebben over het algemeen veel aandacht nodig en het is niet voor niets dat meesters in de bonsai veel aanzien genieten in Japan en China!

Waar let men op bij bonsai?

De belangrijkste punten waar men op let bij bonsai zijn:

De wortels

Wortels, deze zijn erg belangrijk, zoals bij een echte boom de wortels vaak boven de grond te zien zijn, is dit ook bij bonsai een item wat schoonheid.

De stam

Nog een punt bij bonsai is de vorm van de stam. Deze kan heel verschillend zijn. Het belangrijkste bij de stam is de natuurlijke overgang en de vloeiende vorm die deze moet hebben. Daarnaast is de vorm van de stam belangrijk, deze moet in evenwicht zijn.

Takken

De opbouw en vooral de plaatsing van de takken geven een karakteristieke vorm aan de bonsai, hoe meer deze overeen kan komen met de werkelijkheid, des te beter..

Overige de belangrijkste punten zijn:

  • Hoe natuurlijk de boom oogt, deze moet zo dicht mogelijk een echte boom benaderen en de situatie uitbeelden zoals die in het echt zou kunnen voorkomen.
  • Hoe gezond is de bonsai, belangrijk is dat deze er verzorgd uitziet en niet verwaarloosd is.
  • nu willen de puristen ook graag dat de container/bakje goed in proporties met de realiteit is vormgegeven.

Verder is de totale harmonie erg belangrijk, de boom moet in balans staan, geen gekunsteld object lijken, de pot moet in de juiste proporties zijn en er moet diepte in de boom zitten. Alles draait om harmonie!

hoe werkt bonsai?

Er zijn vele technieken om een boom tot bonsai te vermaken. Het kan bijna met elke boom en je kan op verschillende manieren beginnen, met zaadje tot zelfs een beginnende/ontspruitende bonsai.

voorbeelden

Hier wat nog een voorbeeld van een bonsaiboom. Zo kan je een beetje zien dat het vakmanschap is en het een echte kunst is om dit soort planten op een juiste manier te laten groeien. Er zijn zelfs fanatiekelingen die een heel bos tot bonsai verheven hebben!

bonsai gereedschappen

Hierbij een overzicht van gereedschap die doorgaans voor bonsai worden gebruikt:

Bonsai enten

Het is ook geoorloofd een stuk boom te enten, ook wel een groen stukje weg te knippen uit de top en deze opnieuw te laten groeien op een wortel of als tak. Het heeft allemaal het doel om meer balans te creeren in de bonsai. er wordt geadviseerd de ent in iedergeval 1 maar liefst 2 lentes te ondersteunen en in het verband te laten zitten.

Perfect bonsai

Hieronder een paar voorbeelden van de perfecte bonsai: