Ik heb er recht op

Hemel

Hemel

In een ver verleden hebben mensen regels bedacht op basis waarvan het mogelijk is om een hemel op aarde te creëeren. In de tijd aansluitend daarop hebben we moeten ontdekken dat het behoorlijk moeilijk is om je aan die regels te houden. Waarom is niet helemaal duidelijk. Hoewel het vast te maken heeft met ons menszijn. Maar wat vervolgens vreemd is, is dat we nu denken recht te hebben op die hemel, zelfs als we de regels niet volgen.

⬇ Index

Ik heb er recht op

Iedere ouder herkent dit gedrag wel bij zijn kinderen. Ook buitenstaanders herkennen dit gedrag eenvoudig:

Het “Ik heb hier recht op en als je het me niet geeft dan ga ik belachelijk doen” gedrag.
Je ziet het vaak in supermarkten bij kinderen die iets willen hebben en bij een afwijzing door hun ouders gaan huilen of gillen. Het gedrag waarvan je als buitenstaander vindt dat het niet hoort, omdat het je rustige boodschappen tochtje tot een hel op aarde maakt. Je voelt je namelijk
Nog een hemel
gehinderd door het lawaai en tegelijkertijd heb je het gevoel dat het kind zielig is. Het is toch helemaal niet zo’n probleem om dat kind te geven wat het vraagt. Waarbij we simpelweg buitenbeschouwing laten dat het kind misschien al een hele hoop in die kar heeft liggen of thuis al vanalles en nog wat heeft gehad.

Maar wat je vaak ziet is dat ouders na een paar keer gillen of wat gehuil toegeven. Waarschijnlijk sneller als er veel mensen afwijzend staan te kijken.

Wat dit gedrag van de volwassenen echter duidelijk maakt is dat zij net als het kind vinden dat ze recht hebben op dat wat ze willen. Ze vinden dat ze recht hebben op rust tijdens het winkelen en dat een kind dus stil hoort te zijn. Zelfs de ouder vindt dat. In zekere zin leren we dus zelf onze kinderen dat ze recht hebben op dat wat ze willen, we vertonen zelf dat gedrag.

⬇ Index

Terzijde

Waarom bieden supermarkten niet net als Ikea hun klanten een kinderhoekje onder toezicht aan, waar ze de kinderen achter kunnen laten tot ze klaar zijn met boodschappen doen. Dat zou een boel lawaai in de supermarkt schelen en het is een extra argument voor kopers om bij je supermarkt te komen kopen. Zelfs warenhuizen als V&D en C&A bieden kinderen hoekjes waar ze even bezig kunnen zijn met iets wat zij leuk vinden, ook al is het zonder toezicht.

Einde terzijde

⬇ Index

Hemel op aarde

Het idee van “ik heb er recht op” leidt echter ook tot het idee dat we recht hebben op een hemel op aarde. Het probleem bij “ik heb er recht op” is echter niet dat we geen recht zouden hebben op dat wat we willen, maar dat we vinden dat het een absoluut recht is. Het is een recht dat leidt tot een verplichting tot leveren van de hemel op aarde door machten buiten ons. Het lijkt wel alsof we vinden dat “ik heb er recht op” betekent dat het ons gegeven moet worden en niet als ik mijn best doe dan krijg ik vanzelf waar ik recht op heb. We willen dus eigenlijk op een makkelijke manier krijgen waar we recht op hebben zonder dat we onze best er voor moeten doen. Net als dat kind in de supermarkt, dat als het niet krijgt wat het wil gaat huilen of gillen.

De wens om te krijgen waar we recht op hebben gaat zelfs zover dat we vinden dat anderen hun recht moeten inleveren. Het is niet:

Hoe kunnen we samen een hemel op aarde creëren?

maar:

Ga opzij je staat mijn recht op mijn hemel op aarde in de weg en heb het lef niet om voor je eigen recht op te komen.
We kunnen er zelfs zo gefrustreerd van raken dat iemand ons in de weg staat bij het realiseren
hemel drie
van onze hemel, dat we vinden dat ons doel de middelen heiligt die we gebruiken. Er zit dus een flinke tegenstrijdigheid in ons gedrag als het gaat om die hemel op aarde waar we recht op hebben. We vinden dat we er niets voor moeten hoeven doen, tenminste niet de regels moeten hoeven hanteren die onze voorouders ooit eens ontdekt hebben en ons hebben nagelaten. We vinden eigenlijk dat we gewoon moeten kunnen leven zoals we leven. Maar als iemand ons dwarsboomt, omdat die ander hetzelfde idee heeft als wij, zijn leven leven op de makkelijkste manier, dan vinden we dat we er alles aan mogen doen om de ander te dwarsbomen. Plots zijn we bereid heel hard te werken om ons recht op een hemel op aarde te beschermen. Terwijl het veel minder moeite zou hebben gekost als we samen hadden gewerkt aan het creëren van een hemel op aarde.
⬇ Index

Voorrecht

Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat we nu als blinde kippen de regels die onze voorouders vastgelegd hebben moeten volgen. We hebben niet voor niets een eigen vermogen tot nadenken , dus zal het wel noodzakelijk zijn om zelf te blijven nadenken als we die regels toepassen. Maar wat we zeker niet moeten doen is als blinde kippen achter het idee aanlopen dat we recht zouden hebben op een hemel op aarde, zonder dat we ons daarvoor zelf moeten inspannen. De hemel op aarde is dan ook eerder een voorrecht dan een recht of plicht. Maar dat het geen plicht is hebben we allang ontdekt. Maar om een voorrecht te verwerkelijken moet je iets doen.

⬇ Index

Extra

Afbeeldingen

Hemel via cepolina

Nog een hemel via cepolina

Hemel drie via cepolina

Index van koppen

Hemel
Ik heb er recht op
Terzijde
Hemel op aarde
Voorrecht
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen